Löpning Kom igång 7 inlägg 2782 visningar

Jag är ingen träningsmänniska! Eller?

#1
25 april 2016 - 15:17
1 Gilla
Hej!

Jag är 43 år och normalviktig. Jag har hela mitt liv sagt ”Jag är ingen träningsmänniska”. Testat lite olika former, men det enda som jag klarar att fortsätta med är promenader. Korta (30 min) raska promenader några dagar i veckan. Förra veckan överraskade jag mig själv med att varva gång med att jogga under en promenad. Och plötsligt fick jag för mig att jag ska börja löpträna. Jag kan väl visst bli en träningsmänniska!?

Testade löpning en gång i 20-årsåldern. Minns blodsmak i munnen och andnöd. Gav upp efter ett par veckor. Gick förstås ut för hårt. Nu har jag bestämt mig för att börja väldigt långsamt. Så under en vecka har jag gått/sprungit ca 4,5 km om dagen. Jag varvar gång och löpning (sakta), kör aldrig så att jag det känns för jobbigt.

Mitt mål är att kunna springa 5 km utan att stanna eller gå. Och att göra det utan att känna att det är skitjobbigt. Vill liksom behålla den där känslan som jag har de första 100 metrarna, hela rundan. Frågan är hur långt tid det tar att ta sig dit. Går det ens?

Jag läser att man inte ska gå ut för hårt, och det tycker jag inte att jag gör, eftersom jag tar det väldigt lugnt och varvar gång med löpning. Ligger på 7-7,5 min per km. Men är det ok att köra varje dag? Är ju inte helt otränad, eftersom jag powerwalkat flera år. Det känns bra att köra varje dag, men vill förstås inte dra på mig skador.

Sen det här med skorna. Har billiga skor som är något år gamla. Ska självklart satsa på riktiga skor, men det tar emot lite att göra det redan. Kanske tappar jag sugen efter några veckor även denna gång. Men jag kanske är dum som väntar med skorna.

I övrigt kan jag redan rapportera att jag sover bättre och är på bättre humör på dagarna. Detta gör gott för samvetet!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
25 april 2016 kl 20:11 Redigerad 25 april 2016 kl 20:12
2 Gilla
Klart du ska prova, men skynda lite lagom långsamt i början så inte du åker på småskador och/eller tappar sugen.
Bättre att bestämma sig att ha lite tålamod och börja bygga upp löpvanan och skallen med enkla program av den här typen: http://iform.se/traning/lopning/5-km-lopprogram/lopprogram-spring-5-km
Känner du dig i bättre form, hoppa direkt in några veckor längre fram i det program du väljer, och ligg kvar på samma veckodos 2-3 veckor istället. Är du redan i hyfsad form=kondis kanske det känns segt att ta det "för lugnt" när du är peppad. Men som sagt, glöm inte att det kan vara lite annan belastning på kroppen att springa än att gå!

Heja dig!

Jag är 45 och "normalvikt", gjorde typ samma ryck, typ en gång per år i flera år började jag om, det höll 2-4 månader åt gången... men nu har jag kört ett helt år!
Jag är inte särskilt snabb, kommer ner på kring 6 min/km i snitt, det går liksom aldrig fortare. Men jag börjar kunna springa långt, med mina egna mått. Nu uppe i ett långpass/vecka, 15 km/90 minuter. PLus ett pass med nån typ av intervall och en vanlig lufs. Och så vanliga promenader som utfyllnad. Absolut inget märkvärdigt jämfört med "riktiga löpare!... men jag är nöjd!
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#3
26 april 2016 kl 18:21
Gilla
"Jag är ingen träningsmänniska! Eller?"

Kolla på serien Gympaläraren (SVT Play) så kommer du att bli superpeppad att visst vara en träningsmänniska.

Risken är väl att du blir FÖR peppad... Spring kort och bara varannan eller var tredje dag, är mitt tips. Man är ju inte 19 längre även om man tror det...

Skriv om hur det går!
Annika
1979 • Mölndal
#4
26 april 2016 kl 19:30 Redigerad 26 april 2016 kl 19:31
2 Gilla
Jag är inte heller någon träningsmänniska, AKA de första 32 åren i mitt liv rörde jag mig så lite det någonsin var möjligt. Sen började kläderna sitta lite trångt, och någonstans runt min 33:e födelsedag började jag träna. Jag var fortfarande ingen träningsmänniska, utan träningen var bara något jag gjorde eftersom jag inte ville äta mindre än jag gjorde men ändå inte ville behöva köpa större kläder.
Efter ett halvår anmälde jag mig till mitt första maraton, som jag sprang ett år senare. Idag har jag sprungit tre, och tränar 3-6 gånger i veckan.

Fast jag är fortfarande ingen träningsmänniska ;)

Eller så är jag det numera. Jag är bara väldigt överraskad över att det blev så. Jag har ingen träningsbakgrund, jag har verkligen ingen talang, jag har alltid hatat att springa. Det tog LÅNG tid att komma så långt att jag kunde springa utan att gå, och ännu längre innan jag började tycka att det var skönt och roligt att springa.
Nu är jag där. Jag opererade en fot i januari och har inte kunnat springa sedan dess. Jag borde säkert inte göra det än, men i morse sprang jag en kvart på löpbandet. Kroppen ville verkligen springa, så jag tänkte att jag kunde ju prova. En kilometer bara, tänkte jag. Men så var det ju så skönt, och jag var mitt i en bra låt. Okej, tio minuter. Två kilometer. Bara tills låten tar slut (det kom ju nya bra låtar hela tiden!). Efter 15 minuter tryckte jag resolut på Stopp, men hade lätt kunnat fortsätta. Foten gillade det inte, men resten av kroppen njöt. DEN känslan. Den förstod jag aldrig förut. Att det kan vara skönt att springa? Omöjligt. Eller?

Investera i ett par sköna skor, och en riktigt bra sportbehå. Det blir MYCKET roligare då :) Ett Flipbelt och hörlurar som inte halkar ur öronen om du gillar musik. Löpning är ingen materialsport per se, men dunsande telefoner, skavsår och flaxande kläder förstör lätt det roliga. Sen kör du, men ta det riktigt lugnt. Var inte rädd för gåpauserna, de försvinner av sig själv så småningom. Sikta kanske inte på att springa varje dag, utan 3 gånger i veckan eller så - blir det mer är det en bonus, men om du bestämmer dig för att springa varje dag och missar en dag är det lätt att ge upp.
Jag tror det bästa är att inte göra en så stor grej av det, utan försöka hitta glädjen i löpningen!

Ja, eller så anmäler du dig till ett maraton. Det funkar också som motivation ;)

Lycka till!
#5
15 juli 2016 kl 20:14
8 Gilla
Nu har det gått ett par månader, och vet ni vad? Jag ÄR en träningsmänniska! Jag ÄLSKAR min löpning!!! Springer lugnt och inte långt, men springer varje dag. 4 km vardagar och ca 6 km per dag när jag är ledig.

Efter 2,5 månader började jag springa i branta uppförsbackar och då fick jag för första gången problem. Ont i höftleden. Slutade springa i uppförsbackar och vilade helt i 11 dagar (Jösses vad jag saknade det!). Nu har jag börjat igen, väldigt lugnt. Várannan dag och bara 4 km. Jag går i uppförsbackarna, eftersom min kropp uppenbarligen inte gillade det.

Det känns bra att springa nu och jag får inte ont i höften. Men jag får dock lite ont i ena ljumsken. Det stör dock inte speciellt mycket, men jag är så rädd att det ska bli värre och göra att jag måste vila igen, eller skada mig så att jag måste sluta eller hålla upp en längre tid. Men det känns egentligen bara lite precis i början av passet, sen känner jag inget. Kan jag köra på? Kan man köra så länge det känns okej (även om det gör lite lite ont ibland) eller ska man sluta så fort man känner minsta lilla smärta??
Acke5
1959 • Göteborg
#6
15 juli 2016 kl 21:42
Gilla
Lite dynamisk uppvärmning, innan passen, kanske kan minska skador/ömhet vid din löpning?

Finns nog en uppsjö på nätet av hur en sådan uppvärmning kan kombineras. Dessutom är löpartidningar fulla av "bästa uppvärmningspasset". Bläddra igenom någon årgång på biblioteket.
1981 • kaxås
#7
15 juli 2016 kl 22:47
1 Gilla
Stretchoch foamroller på stela muskler mellan passen har hjälpt mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.