Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 9229 visningar

Ont i hälarna utan diagnos

1992 • Halmstad
#1
13 april 2016 - 07:40 (Redigerad 13 april 2016 - 07:42)
Gilla
Har sedan augusti förra året (8 månader) haft ont i mina hälar. Detta utlöstes av en sommar med ett par billiga converse köpta på en outlet, samt byte av joggingskor. (Detta är i alla fall min teori). Hade känningar över sommaren, det klassiska morgon-onda som gick över under dagen. Detta upphörde helt någon gång mitt i sommaren. Men efter en festival i augusti, gjorde det fruktansvärt ont att gå på hälarna. Springa var uteslutet.

Notera att det från början har gjort ont mitt under hälarna. Smärtan är diffus, och jag upplever att den ibland känns på mindre ställen, som små stickande punkter eller streck av smärta, och ibland är smärtan utbredd över hela hälbenet. Ibland känns det som att jag står direkt på hälbenet (känns hårt). Det kan även kännas varmt och kittlande ibland, under och efter belastning. Jag har svårt att palpera ett tydligt ställe där det gör mer ont. Antingen känns inget, eller så känns hela hälen öm. Känns inget vid PF's infästning, och dra upp tårna mot knät utan känningar.

Jag bytte till ett par bättre vardagsskor med bättre dämpning. Men hälarna gav sig inte. Så tillslut fick jag tid hos en läkare, som tog blodprover, och gjorde slätröntgen. Inga fynd, ingen borrelia, ingen RA. Så rådet var åter: vila så går det över. Jag vilade, började använda ett par sandaler inomhus också. Testade olika skor. Fick tid hos en allmänläkare till julen. Han diagnostiserade mig med okända överbelastningsskador. Som "skulle läka, men det kommer ta tid" - och remitterade mig till en ortopedtekniker, som i februari detta året göt inlägg till mig. Gick med dom i fyra veckor. Blev inte bättre, började snarare få känningar ut i hålfoten på ena foten.

Lyckades tjata till mig en mr, som visar nada. Fick därav en remiss till sjukgymnast, som ordinerat excentriska tåhäv. Kört dessa i fem veckor nu. Morgonsmärtan har försvunnit. Men belastar jag hälarna barfota i en minut, kommer känningarna igen.

Jag har frågat varje läkare och varje sjukgymnast specifikt om just hälkuddarna, men ingen tycker att de ser dåliga/spruckna ut, och att jag är för ung för att ha sådana besvär (23 år).

Är det någon som har någon gissning på vad det kan vara? Är det någon som varit med om något liknande? Behöver all hjälp jag kan få. :,(
< < < 1 2 > > >
1979 • Göteborg
#2
13 april 2016 kl 10:54
Gilla
Hej,

Låter misstänkt heel pad syndrome:

Kika i denna tråden: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=31365&sida=2

Jag har nog detta (inget bekräftat av läkare) - hör gärna av dig hur det utvecklas!

//johan
1952 • Varberg
#3
13 april 2016 kl 12:02
1 Gilla
Låter knepigt. Du är ju väldigt väl undersökt på flera sätt och av flera personer. Skulle det inte varit så och du varit äldre hade jag också gissat på hälkudden. Modet med Converse och liknande har skapat mycket problem som jag ser det och du kopplar själv ihop det tidsmässigt. Mina tips är att fortsätta med skor som har bra fotbäddar, excentriska tåhäv och lägg till crabwalk som är suveränt för att ge fotstyrka. Sedan tålamod och envishet med detta i några månader.
Magnus
Stockholm
#4
13 april 2016 kl 17:14 Redigerad 13 april 2016 kl 17:27
Gilla
Det är väl annars en klassiker på våren när folk går över från vinterskor till mer tunna sneakers och promenerar på hårt underlag att hälkuddarna tar mer stryk? Det sa i alla fall en naprapat till mig. Skador just där tar dessutom lång tid att läka. Men läker gör det, i sinom tid.

Att tejpa hälarna under tiden och gå i mer uppbyggda skor med ev gelkuddar i hälen hjälper. Man kan även rulla foten på en tennisboll (eller golfboll om man gillar hårdare tag) samt kolla upp och massera eventulla stelheter i vadmuskulaturen, speciellt på insidan av vaden strax under muskelbuken.

Det är som du redan märkt svårt att diagnosera och syns inte på röngten. En massa undersökningar i onödan tyvärr, men så kan det vara med mjukdelsskador där de flesta läkare misslyckas. Ett brutet ben kan de behandla, men muskel-/vävnadsskador verkar vara betydligt svårare. Inget man lär sig om på utbildningen eller saknar de intresse?
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#5
13 april 2016 kl 21:27
Gilla
Känner igen mig ganska mycket. Har också plöjt igenom en hel hög av olika instanser med mina liknande problem som jag känt sedan januari 2014.
För mig blev gjutna inlägg en stor lättnad samt foamroller av stela muskler i vaderna som gjort det bättre.
Har skrivit en del på min blogg om eländet.
1961 • Stockholm
#6
13 april 2016 kl 22:39
Gilla
Jag tror nog faktiskt att det mycket väl kan vara Plantar Fasciitis.
Vad jag har lärt mig kan det göra ont under stora delar av foten. Man förknippar felaktigt att PF bara gör ont där fascian fäster emot hälen.
Min historia med PF och min egen botning av den som man kan läsa om i annan tråd här på jogg.se liknar väldigt mycket din historia. Jag hade också haft vardagsskor utan någon sula/dämpning under ett halvt år innan jag fick PF.
Då mina innersulor hade "gått sönder" / "var väldigt slitna" slängde jag dom. Dumt gick jag sedan ett halvt år utan innersulor för att "träna upp" mina fötter för "barfotalöpning" tänkte jag, vilket ju var idiotiskt. Jag hade även sprungit mycket i Nike Free på sommaren. (Och Kinvara 3 åren innan).
Min PF kom sedan som ett brev på posten i Augusti.
Jag som skulle springa mitt 10:e Lidingölopp på raken och sedan Frankfurt Marathon i oktober var extremt motiverad att snabbt bota min PF!!

Läs om hur jag botade min hälsporre här:
(Och kunde springa både Lidingöloppet och Frankfurt Marathon på personliga rekord dessutom).
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=38766

Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#7
14 april 2016 kl 09:29
Gilla
För mig var det som för Henrik #5. Gjutna inlägg, massage av vader och lår med foam roller samt stärkande övningar för foten som tåhävningar, crab walk mm. håller fötterna i form. Lycka till!
1992 • Halmstad
#8
14 april 2016 kl 10:06
1 Gilla
Tack för alla svar hörni! Det hjälper mycket i denna förvirring!

Johan: Jo, men då tycker jag att de fem personer inom vården borde ha kunnat se detta. Men det kan ju också vara som Magnus säger, att hälkudden kan bli "skadad" utan att nödvändigtvis vara "urtrampad". Men jag kommer kontinuerligt uppdatera denna tråden med hur det går. Finns alldeles för många trådmakare som aldrig följer upp!

Tage: Ja, det är kanske för mycket begärt att man kan förvänta sig en tydlig förbättring efter bara fem veckor. Tar förmodligen längre tid att bygga upp styrka i fötterna.

Magnus: Ja det är sannerligen underligt att det finns en sådan oklarhet kring mjukdelar. Men jag antar att läkarnas brist på klarhet beträffande sådana skador har att göra med just bristen på fakta. Jag tror helt enkelt att många inte vågar uttala sig om sådant som de inte vet. Sen, finns det ju också diagnoser som egentligen inte är diagnoser. Såsom PFSS, IBS etc etc. Allt faller under den ökända stapeln UNS: Utan Närmre Specifikation. Det var därför jag kände att jag ville nå ut till er här, för att se om någon känt samma "smärtbild" som jag, och hur de blivit av med det. Inför UNS får vi helt enkelt hjälpa varandra.

Beträffande gelkuddar tycker jag inte om dom, det känns som om dom trycker mer på skadan... Talar väl iofs för att det inte är hälkudden det också.

Henrik: Var inne och kikade på den, samt på din egna tråd. Hur känns det idag? Är kulan under hälen borta? Och du verkar ju också har fortsatt springa under läketiden!

Hans: Ja, det sa sjukgymnasten också, utan att nödvändigtvis ge mig en säker diagnos. Han spekulerade ala "ja men det kan ju kännas där också". var väl därför han ordinera just tåhävningar. Kollade igenom dina tips där. Har provat allt utom strassburgen. Borde ge den ett försök. Men kändes din PF, liksom min, mera under hälen?

Ingrid: all right, ska lägga till crabwalken i träningsprogrammet. Och vadmassage. Det är nästan en heltidssyssla det här med att läka hälar..
1952 • Varberg
#9
14 april 2016 kl 11:22
Gilla
Bra John! Jag tror du kommer fixa detta. Vill tillägga ett tips förutom den viktiga träningen och stretch/massage av muskler: Ta lite mjukgörande creme som t ex Fenuril eller Canoderm och massera hälbenet längs sidorna och hälsenan.
Ser fram emot feedback om ett par, tre månader och går det fortare, desto bättre.
1961 • Stockholm
#10
14 april 2016 kl 16:49
Gilla
Mycket bra och seriöst du tar tag i detta John! Jag tror du kommer att fixa detta! Jag kan verkligen rekommendera att du testar Strassburg sockan också. Det finns även en annan socka som nog kan vara bra som man har dagtid har jag sett i annat forum här på jogg också, som komprimerar och lyfter upp hålfoten? på liknande sätt som tejpning gör. Det verkar också vara en bra strumpa.
Jo det stämmer John, min PF kändes under stora delar av hälen, och inte enbart där fascian fäster emot hälbenet, även om det nog kändes där också.

Jag klistrar även in lite text ifrån de PDF-filer /Video som jag köpte på denna sida: http://www.plantarfasciitistips.com/

Jag "bjuder" härmed på denna text: (Enbart lite text av alla de 36 sidorna). Detta är som jag skrivit tidigare den expert som jag tror är mest kunnig på detta område, upplever jag det som.
Jag vill därför inte klistra in alla 36 sidor här, eftersom jag inte vill göra nåt "olagligt" :) Jag kan däremot rekommendera att ni köper hans Video med övningar + PDF-filer.

Common Symptoms of plantar fasciitis

Most frequent symptoms of plantar fasciitis are a strong burning (as if someone
is holding a match to the bottom of your foot) or sharp pain in the arch of the foot,
usually close to the heel. You may also experience pain behind your toes, and
sometimes across the bottom of your foot.
Plantar fasciitis sufferers most frequently report pain after short periods of rest and can be
the most painful when you awake in the morning but the pain may start to subside as your
feet warm up. The most common and sure sign of plantar fasciitis is painful feet in the
morning. If you catch yourself frequently saying to yourself in the morning, “My feet are
killing me”, there is significant possibility that you suffer from plantar fasciitis.

Copyright © PlantarFasciitisTips.com. All Rights Reserved.

If you are on your feet for an extended period of time than you are accustomed
to, or walk or run on different terrain than you normally would, you may entice a
bout of plantar fasciitis. Plantar fasciitis pain will flare up and be at its worst

usually the day after these rare occurrences.
Below is a list of common conditions that sometimes get categorized as plantar
fasciitis:
• The pain of bursitis is only experienced quite far back on the heel.
• If at night, you experience radiating, burning pain, numbness and tingling,
the root cause is more likely to be something other than plantar fasciitis.
• Tarsal tunnel syndrome in particular causes diffuse symptoms all over the
bottom of the foot.
• You experience extreme pain in your foot the longer you are on your feet,
then you may very well have a stress facture and you should seek
immediate medical help.
• Your heel bone maybe bruised from a sudden blow or impact of your heel
to a solid force and can quite often feel like plantar fasciitis.
• A condition called “fat pad syndrome”15 involves wasting away of the
softness on the bottom of the heel.

Similar symptoms of plantar fasciitis can be also confused with the following
conditions:
• A tumor in the heel bone would cause a deeper, duller pain than plantar
fasciitis, and of course other signs of failing health as things get worse.
• A disease called Paget's disease also causes foot pain — but is
associated with bowed shin bones, a hunchback, and headaches.
• Calcaneal apophysitis (Sever's disease) occurs only in adolescents and is
limited to the back of the heel, where plantar fasciitis never goes.

Plantar fasciitis is as just as stubborn as all the other repetitive strain injuries.
Once it sets in, it’s not uncommon to have a recovery time as much as 2 years.
The secret to success in beating and treating any injury is to avoid poor medical
advice and to try to work around a limb
so much.


1961 • Stockholm
#11
14 april 2016 kl 22:43
Gilla
How to stretch:

There is a lot of controversy about the effective use of stretching and its help to relieve repetitive stress injuries. There is no questioning the effectiveness of stretching for plantar fasciitis treatment. In most cases of plantar fasciitis, conventional calf stretching will significantly relieve the pain.
Stretching of the plantar fascia and the arch of the foot itself is even more of an effective strategy. If we go even further, the night splint is the clear winner as it not only stretches the fascia of the foot but also the calf muscle while at rest or sleep.
In general, stretching any type of muscle should improve strength and extensibility; as a result it can improve your muscle movement. In this case, stretching the calf can relieve the tension on the fascia of the foot and help release muscle knots.
Effectively stretching the arch of the foot is a better option than calf stretching alone. Now you’re probably wondering well, how is it that stretching the fascia even more is an effective treatment option? Isn’t the fascia already irritated and inflamed from being overstretched?
Stretching the arch of the foot for the release of knots could very well be the answer. It could very well be that you are not stretching the fascia anymore, it’s already stretched and you are doing anymore damage, but you could be simply releasing tension and muscle knots. Stretching of the arch of the foot will in most cases result in the improvement of arch function and will provide relief to the plantar fascia.
It’s absolutely conceivable, simple in theory, but not readily out there publicly and nearly impossible to prove.17
Let’s learn how to apply...
Ok so, the three ways to stretch are:
• Standard calf stretches in the standing position
• Plantar fascia or arch stretching
• Stretching with the aid of night splints.
1979 • Göteborg
#12
18 maj 2016 kl 13:14
Gilla
Hur går det för dig John?
1992 • Halmstad
#13
2 juni 2016 kl 11:14
1 Gilla
Hallå!

Ok! En liten uppdatering!

Jag har fortsatt ihärdigt med fotstärkande övningar. Körde en hel del crabwalk, men tror att jag möjligen gjorde dom på för hårt underlag, då jag fick känningar i stortån. Bytte ut detta till att knipa ihop handdukar med tårna.

Köpte två stycken strassburg-strumpor. Och visst märkte jag samma effekt som Hans beskrev ovan. Morgonsmärtan försvann. Kvar var endast den där hårda känslan. Körde strassburgstrumpan 10 dagar i streck, men märkte sedan att jag nog måste ta det lite försiktigt med den där strumpan, då jag fick känningar längre fram i foten. Det började hugga till mellan främre kuddarna, bakom tårna, på vänster fot, när jag böjde tårna uppåt. Försvann dock när jag pausade från strumpan ett tag. I övrig har tennisbollen blivit min polare. Med rätt mängd massage upplever jag verkligen att den lilla bollen gör skillnad. Jag kan faktiskt känna hur jag masserar något buckligt i hälen. Om detta är ärrvävnad eller muskelknutar, det har jag ingen aning om. Men den gör skillnad. Den hårda känslan försvinner ett tag efter att jag använt bollen.

Jag har blivit mycket bättre än när jag gjorde inlägget i april. Generellt verkar det som att jag snabbare når resultat om jag inte är Superförsiktig med hälarna. Att jag inte avlastar dom hela tiden, utan går med vanliga sulor ibland. Och framförallt tennisbollen. Jag känner mig väldigt hoppfull. Har övat lite helfotslöpning på gräsmattan, och jag hoppas innerligt att jag kan bli såpas smärtfri att jag kan börja återuppta löpningen under sommaren.

Hur går det för dig Johan?
1979 • Göteborg
#14
15 juni 2016 kl 10:27 Redigerad 15 juni 2016 kl 10:28
Gilla
John: här går det sådär... inte bra än

Jag har gjort det mesta man kan göra för att bli bra... har haft dålig fot/häl i ca 2 år nu. (testat 2 olika formgjutna inlägg, hälkilar, inlägg från affär, 2 omgångar stötvåg (4x2 per fot - gett tillfällig förbättring), dry needles, massage mm

Det som jag märker fungerar: fot/underbensstyrka 3 ggr/v, Strassburg sock (ger ingen morgonsmärta i häl), avlastning/vila, alternativ träning; cykel/crosstrainer/gym, massage undersida fot med golfboll/taggboll, tofflor inne (foppa/birkenstock) samt vila/avlastning.

Det som fungerar dåligt: stå barfota och promenera långt, springa/hoppa samt gjutna inlägg.
Svårt att vila när man har små barn hemma som kräver sitt.

Har inte fått någon klar diagnos från läkare, utan remiss till naprapat och sjukgymnast.

Min teori är en kombinerad uttrampad hälkudde med en segdragen plantar fashiit.

Jag tar gärna emot tips på lösningar!

(....."naturliga" breda lågdroppskor? Testa nytt formgjutet inlägg? Injektion av natriumklorid i hälar hos Iklinik? Ytterligare läkarbedömning? Operation? Lägga sig på sängen i en vecka? =) )


Ge inte upp hoppet! ....även om man är nära ibland!



1952 • Varberg
#15
15 juni 2016 kl 12:04
Gilla
@ Johan: Vad gör du när du tränar styrka i fot och underben?
1979 • Göteborg
#16
15 juni 2016 kl 14:46
Gilla
@Tage: Skriver nedan mitt rehabschema för fot/underben:

1. Exentriska tåhävningar med rakt ben. 3x10 per ben.
2. Exentriska tåhävningar med böjt ben. 3x10 per ben.
3. "Negativa" tåhävningar med rakt ben (ståendes med hälar på trappa/bok eller likande, där framfot höjs och sänks) . 3x10.
4. Toe crawl. 3x3 m
5. Ståendes med en fot på balanskudde 3x30 sek per fot
6. Spreta tår maximalt 2x10 sek per fot
7. "Knyta" foten (en i sänder) med full kraft, tårna mot häl. Fot 90 gr mot ben. 2x10 sek per fot
8. Strech av vader, både rakt och böjt ben. Strech av fot: böj tår både nedåt och uppåt. Strecha tår genom att föra alla fingrarn mellan tårna.
9. Massage med golfboll ca 30 sek per fot.

Försöker köra detta 3 ggr/v
1952 • Varberg
#17
15 juni 2016 kl 16:45 Redigerad 16 juni 2016 kl 07:35
Gilla
Ser ut som ett bra program. Är tåhävningarna extra belastade med ryggsäck eller liknande? Öka antalet, belastningen och möjligen komplettera med koncentriska också. Viktigt med vadstretch efteråt - böjt och rakt. Slutligen öka på det du redan gör.

Sedan ett tillägg: Massera underkanten av hälbenets sidor och baksida samt hälsenan. Använd Canoderm eller Fenurilkräm som smörjmedel och på köpet blir huden bättre.
1979 • Göteborg
#18
16 juni 2016 kl 10:52
Gilla
Tack för tips Tage! Skall succesivt öka reps och vikt samt massage med kräm. Vad innebär koncentrisk tåhävning?

En intressant sak:
Var igår hos en ny sjukgymnast för mina fotproblem.

Fick efter genomgång och analys ett träningsprogram innehållande följande övningar:
- uppvärmning cykel 10 min
- skipping 3x20m
- tripping 3x20m
- skipping typ hoppsasteg 2x20m
- hopprep 3x30 sek
- "jämfotahopp" på framfot med stela ben 3x20m
- tåhävningar böjda och raka ben 3x15st

...efter att ha kört detta pass igår, kändes fötterna lite stela men ok idag (smärta 2 på 10 gradig skala) endast minimal smärta i häl.

Skall köra detta program 2ggr/v så får vi utvärdera utfallet!


Oldboy
1952 • Danderyd
#19
16 juni 2016 kl 11:35
Gilla
Koncentrisk tåhävning är den gammeldags typen, stå på golvet och gå upp på tå. Har läst någon studie (tror det var om muskelbristningar) att det gav snabbast läkning att köra både excentriska tåhävningar och "vanliga", alltså koncentriska.
Koncentrisk betyder att musklerna dras ihop, excentrisk betyder att musklerna håller emot när de dras ut.
1952 • Varberg
#20
16 juni 2016 kl 13:35
Gilla
Jag har upplevt bättre effekt genom att köra båda. När det gäller excentriska är det förstås väldigt viktigt att man gör det på rätt sätt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.