Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 7225 visningar

Ont i knät vid löpning

Daniel Axelsson
1982 • Södertälje
#1
29 mars 2016 - 19:26
Gilla
Hej,

har läst en del om löparknä m.m men hittar inget jag tycker passar in på mina symptom.

Mitt ena knä har börjat knaka väldigt mycket och när jag springer så känns det nästan som att det glappar inne i knät. Jag kan springa ca 500m innan det börjar göra ont och då slutar jag alltid eftersom jag är orolig för att förvärra något. Det är på insidan det gör ont, precis snett under knäskålen.

Direkt när jag slutat så känns det inget längre. Jag kan promenera utan att få ont och har inga större problem med knäböj, utfall o.s.v.

Har varit hos en sjukgymnast som inte hittade något fel på knät.

Någon som har en idé om vad det kan vara och vad jag kan göra åt det?

/Daniel
1981 • Göteborg
#2
29 mars 2016 kl 20:07
Gilla
Jag upplevde något liknande under juli förra året. När jag sprungit någon/några kilometer kom en smärta innanför-nedanför vänster knäskål, oftast ute till vänster.
Självdiagnosticerat löparknä (men mina diagnoser saknar medicinsk relevans). Just vid löpning kunde jag få en känsla av glapp och när jag gjorde knäböj på gymmet "smällde" det om knäna (båda).

Jag hade aldrig tillräckligt ont för att inte kunna springa men valde bort fartinslag under en period samt sprang med knävärmare. Gjorde också en övning för att stärka muskler runt knät. När jag gick nerför trappor sänkte jag det friska benet så långsamt som möjligt och tog inget stöd utan lade hela tyngden på det "sjuka" benet. Går att köra övningen spontant när det dyker upp trappor, eller som jag gjorde, gick upp och ner för en trappa i några minuter åt gången 2-3ggr/dag.

Men, ta mina råd med en nypa salt och ta det lugnt tills du vet något säkert.
Irene
1968 • Åstorp
#3
29 mars 2016 kl 21:10
Gilla
Får du ont vid trappgång?
Daniel Axelsson
1982 • Södertälje
#4
29 mars 2016 kl 21:15
Gilla
Per - tack!

Irene - nej, känner ingenting vid trappgång.
1952 • Varberg
#5
30 mars 2016 kl 12:21
Gilla
Du skriver insida/framsida och har en tydlig känsla av att problemet sitter inne i knät samt att något knakar. Det är absolut inte ett ITB-problem dvs det vi i Sverige kallar löparknä. Din beskrivning talar precis som du skriver för att problemet sitter inne i knäleden - mediala menisken eller någon annan struktur som krånglar lite. I så fall krävs mer sofistikerad diagnostik, men med tanke på att dina besvär är så relativt beskedliga känns det rimligt att avvakta och se om det inte ger med sig spontant. Testa försiktigt och precis som du gör stanna om du känner ökande smärta.
Daniel Axelsson
1982 • Södertälje
#6
30 mars 2016 kl 13:11
Gilla
Tack Tage!

Vet inte om detta kan stärka någons teori men jag har alltså inte ont vid trappgång. Inte heller när sjukgymnasten drog, vred, tryckte m.m i/på knät.
1952 • Varberg
#7
30 mars 2016 kl 15:30
Gilla
Stämmer bra med min teori om att det kan vara någon struktur i knät som hamnar olyckligt i löpsteget liksom det du berättar att det försvinner direkt när du övergår till gång.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.