Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 12533 visningar

Ont under foten..

1981 • kaxås
#1
13 mars 2016 - 20:38
Gilla
Jag har ont under foten, antar att det är senorna/ligamenten som går mellan häl och tår (plantarfacia??). Det gör ont efter löpning och kan sitta i ett tag. Det känns som träningsvärk och jag har tänkt att det är det då jag under vintern sprungit i Trailskor med relativt lite dämpning. Men det är dock ett ställe jag aldrig har fått träningsvärk på någonsin tidigare. Något jag behöver vara orolig för? Eller går det över med tid/stretch/fot träning?
1974 • Stockholm
#2
13 mars 2016 kl 21:57
Gilla
Ta det på största allvar, det kan bli värre om du har otur. I värsta fall kan det utvecklas till hälsporre (lite beroende på hur det gör ont och vad det beror på).

Satsa på att börja göra styrkeövningar för foten redan nu, sök på google eller youtube så hittar du exempel. Det är själva lösningen på huvudproblemet skulle jag tro.

För att minska problemen omedelbart kan du även se till att variera de skor du springer i för att avlasta och variera belastningen på foten. Att variera med olika sulor är också ett alternativ.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
14 mars 2016 kl 00:05
Gilla
Håller med Tobias, stäm i bäcken. En golfboll under foten som du rullar på med tryck (får göra ont) liksom stretch+fotmassage kan hjälpa. Men hör helst så snart som möjligt med en naprapat eller sjukgymnast med idrottsskadeinriktning, då blir du av med det snabbast.
Linköping
#4
14 mars 2016 kl 11:15 Redigerad 14 mars 2016 kl 11:21
1 Gilla
Jag hade liknande symptom för ett tag sedan (i samband med att jag ökade backträningen). Det gick över med dels regelbunden massage och stretch, inte bara under foten (föra tårna uppåt) utan även av vaderna, och dels träning av musklerna under foten vilket du kan göra genom att "dra dig framåt" över golvet enbart med hjälp av att dra ihop tårna. När det var som värst lade jag även i sulor (med stöd under stora och lilla hålfoten) i mina vardagsskor för att minska belastningen under foten. Gällande massagen under foten kan du dra med tummen, eller använda en golfboll som Oldboy nämnde. Jag använde mig dock främst av en mjuk tennisboll, vilken jag stod på och rullade hårt, vilket jag tyckte kändes skönare och gav ett jämnare och mer utbrett tryck. Detta är något jag även gör nu efteråt, då och då, i förebyggande syfte.
Hoppas du kommer till rätta med dina symptom. Lycka till!
1952 • Varberg
#5
14 mars 2016 kl 12:14
Gilla
Det Peter beskriver är crabwalk. Suverän träning för att stärka fötterna vilket alla borde göra egentligen. Massera och stretcha foten efteråt. En ganska svår övning i början.
1981 • kaxås
#6
16 mars 2016 kl 19:24
Gilla
Tack för alla svar och tipps. Crabwalk gör jag och ska definitivt fortsätta med. Boll under foten började jag med i helgen. Men i måndags, efter en helg av ont i foten, drog jag på mig mina vanliga löparskor. Noll dropp men med mer dämpning. Efter ett kort pass i måndags och ett 90 minuters pass i morse mår mina fötter prima.

Jag Springer i princip bara på grusväg/skogsstig. Kan ju tillägga att jag köppt en Springvagn oxå som inte är lika tung att putta som den jag sprang med innan. Jag är föräldraledig och får ta tillfället i akt då det ska sovas.

Jag tror och hoppas att det var de faktorerna som ställde till det för mig. För lite dämpning för mig och för tung vagn. Men jag ska vara uppmärksam och göra min crabwalk.
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#7
25 mars 2016 kl 09:35 Redigerad 25 mars 2016 kl 10:16
Gilla
kapar tråden lite. Hoppas det är ok!

Vet inte hur jag tar bort ett inlägg, men gjorde en ny tråd här istället: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=46035


Jag har fått ont under ena foten. Känns som att trampa på en legobit varje steg. Mitt mellan häl/hålfot mot insidan av foten.

Började häromdagen. Sprang igår och det gick bra. Men i morse kunde jag knappt gå. Blivit bättre nu när jag varit uppe ett par timmar.

Gäller råden mig med?
-"Styrketräna" fötterna
-Rulla boll under foten
-något mer?

Vila eller ok träna?

Precis köpt nya skor, mindre dämpade än mina pegasus. sprang med nya skorna första gången 6 km stig/grus i söndags. 11 km med mina vanliga pegasus i tisdags. Började få ont i onsdags. Torsdags intervaller m nya skorna. Idag fredag mer ont.

Är nya skorna "fel" för mig? Eller bara introducera långsamt?
Tänkte dom lättare skorna till kortare pass och intervaller. Känns sköna!
(Har 30dagar prova på garanti på dom...)
1952 • Varberg
#8
25 mars 2016 kl 10:45
Gilla
Om du menar att smärtan sitter i framkant av hälbenets undersida/insida är det typiskt för plantarfasciit liksom att det blir lite bättre under dagen. Din träningsdagbok syns inte (man ska alltid ha en liten tanke på stressfraktur). Styrketräning och massage av foten samt behandling av stela delar i kedjan högre upp - vad osv. Finns teknik för tejpning och man kan ha nytta av formgjutna ortopediska inlägg en tid. Du kan finna mycket skrivet om "plantarfascisten".
Började det med skobytet känns det inte som att de är riktigt bra för dig.
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#9
25 mars 2016 kl 11:00
Gilla
Tage, tack för tips!
Googlade plantarfasciit och det verkar stämma. (Var inne på det men slog bort det då jag trodde hälsporre var bak på hälen...)

Träningsdagboken inte uppdaterad
Men inte ändrat träningsmängden på över ett halvår. Kör 3 pass veckan. Utgår från programmen här på jogg (milen på 60 min och nu halvmara på 2 tim)

Utöver råden,
Vila eller träna?
1952 • Varberg
#10
25 mars 2016 kl 11:17
Gilla
Ja, hälsporre verkar omöjlig att utrota som diagnos. Det är ett röntgenbifynd i senare skede som inte alls beskriver vad det handlar om.
Det verkar ha kommit ganska akut och intensivt så löpning i nuläget känns inte aktuellt. Bered dig på att det inte är löst i en handvändning och sätt igång med rehab. Läs på, känn och bygg upp ett program. Träningscykel hemma är suveränt för att hålla konditionen.
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#11
25 mars 2016 kl 11:46
Gilla
Suck :/

Jaja, finns värre saker!
1961 • Stockholm
#12
25 mars 2016 kl 15:31
Gilla
Läs gärna om min botning av hälsporre här: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=38766
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.