Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 5397 visningar

nybörjare med knäproblem

Ingrid
1991 • Malmö
#1
16 december 2015 - 20:03
Gilla
Igår lyckades jag (äntligen) knäcka min första mil. Är en ovan löpare som tog tag i det här för två månader sedan. Började väldigt lugnt och var i väldigt dålig kondition. Inledningsvis var målen att orka springa 2 km, sedan 3 osv. När jag var trygg med 5 km rundan lyckades jag åka på en långvarig förkylning. Efter det sprang jag två kortare rundor och igår lyckades jag mirakulöst klara en mil (det kom från ingenstans).
Under turen kändes kroppen i fin form men på kvällen kom en smärta i ena knät. Under natten smärtade båda knäna (inte så att jag höll mig vaken av den anledningen - var uppe av andra anledningar). Idag har det gjort väldigt ont i båda knäna, på utsidan. Det har blivit något bättre under dagen.

Efter att ha läst andra trådar så misstänker jag löparknä (?). Rådet verkar dock vara att kontakta en sjukgymnast och få en korrekt diagnos, kan dock bli svårt nu i jultider. Hur bör jag agera innan dess? Vågar jag belasta knäna överhuvudtaget? Är promenader eller mycket korta springturer okej eller ska jag vila helt?
1975 • Gävle
#2
16 december 2015 kl 20:45
Gilla
Som glad amatör tycker jag det låter väl tufft att gå från 0 till 10 km på mindre än två månader.
Har själv inte sprungit regelbundet särskilt länge (lite mer än ett år) och dragit på mig ett antal överbelastningsskador just för att jag ökat längden och mängden för snabbt. Om jag inte minns fel har jag läst någonstans att man bör öka distansen med max 10% per vecka.

(Det finns många på detta forum med mycket mer kunskap än mig i detta ämne, så rätta mig gärna om jag har fel)

Återigen, en gissning från min sida, men jag tror inte du fått löparknä. Vila från löpning några dagar och känn efter. Om du upplever samma smärta om en vecka skulle jag överväga att söka hjälp, inte innan.
Så skulle jag iaf agerat.

Lycka till och hoppas du snart bli bättre!


1985 • Stockholm
#3
16 december 2015 kl 22:03
Gilla
Känner igen symptomen ganska exakt från när jag hade knäproblem tidigare i år.

Nästan aldrig någon smärta under passet, men redan ca 1tim efteråt började det smärta rejält på utsida knä för att fortsätta under natten. Dagen efter gjorde det fortfarande ont. Flera gånger kunde jag knappt gå öht morgonen/dagen efter. Trots detta fortsatte jag dumt nog köra enligt samma upplägg med rejäl smärta efter varje pass.

Hur som, fick aldrig någon diagnos men det berodde förmodligen på en vanlig överbelastning då jag;
1. inte sprungit en mil tidigare, 2. aldrig värmde upp och stretchade knappt, 3. sprang för fort och långt för min kapacitet med dålig löpteknik.

Det som hjälpte mig var att alltså motsatsen till ovanstående. Ordentlig uppvärmning och stretching, löpskolning för att successivt få in ett vettigt steg som inte belastar knäna så hårt, kortare pass, och variation.

Håller med om att vila några dagar. Korta promenader till och börja med, sen ett kort lugnt pass om det känns okej. Men om du känner smärta måste du avbryta direkt. Öka sen gradvis som Mikael påpekar. Det blir bättre i längden :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
16 december 2015 kl 22:21
Gilla
Följ Henriks råd säger jag, med tillägget att all rörelse (utom löpning just nu) som inte gör ont är bra. Men eftersom smärtan kommer efteråt får du väl prova med en kort promenad ena dan och sen gå längre om det var OK.
Och jag gissar som Mikael att det inte är löparknä utan en klassisk överansträngning. När smärtan gått över kan du gärna göra något slags styrketräning, på gym eller hemma. Som nybörjare har du nytta av "allt": rumpa, framsida lår, baksida lår, vader, fötter......och bålstabilitet (core) förstås. Ett core-pass på F&S ibland är inte så dumt.
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#5
17 december 2015 kl 13:25
Gilla
Testa att massera utsidan av låret, använd händerna, rulla på en brödkavel eller helst på en foam roller. Det hjälpte mig! Gjorde mycket ont på vissa punkter och det var just dem som behövde massage!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
17 december 2015 kl 13:52
Gilla
Om man är för svag i bål- höftpartiet så kan få problem p.g.a att man blir instabil i sidled. Det finns många enkla övningar som ger bra resultat. Kolla gärna med en sjukgymnast eller någon annan kunnig person.
1963 • Trollhättan
#7
17 december 2015 kl 15:00
Gilla
Tror inte att du har fått löparknä. Har du löparknä så kommer smärtan efter du har sprungit en bit, i mitt fall kom det alltid vid ca 7 km. Stannar man så försvinner smärtan direkt och kommer tillbaka igen när man börjar springa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.