Löpning Träning 7 inlägg 10606 visningar

Precis börjat löpa - träningsvärk

1990 • Uddevalla
#1
24 november 2015 - 08:44
Gilla
Tjenare!

Jag har nyligen börjat jogga/löpa lite och efter varje pass får jag smått träningvärk bak i rumpan och även låren känns lite sega.

Jag har kört 3 km per pass till att börja med och enligt Runtastic ligger jag runt 5-5,30 min/km. Jag är 1,83 och väger 65 kg och har bra kondition då jag promenerar och rör mig mycket i jobbet (tidningsbud på cykel).

Gör jag något fel eller är det normalt att få träningsvärk?
1965 • Umeå
#2
24 november 2015 kl 09:07
Gilla
Hej själv,
Jag skulle tro att träningsvärken kommer sig av en kombination av att du är ovan vid löpning, springer i hyfsat snabbt tempo för att vara nybörjare och att du (liksom jag själv) inte verkar vara så muskulös. Skulle tro att promenerandet och jobbet inte tränar löpmusklerna tillräckligt specifikt för att de inte ska protestera litet när du börjar väcka dem. Ser egentligen inget problem med det, det borde släppa om du bara fortsätter springa regelbundet.

Det låter som att du dragit igång försiktigt med mängd, vilket är jättebra då många som börjar drar på sig skador ganska snabbt. Vill du slippa träningsvärken kan du kanske prova med att dra ner på tempot litet.
1990 • Uddevalla
#3
24 november 2015 kl 09:15
Gilla
Tack för snabbt svar :) ja det kanske jag borde för i slutet av passet är det nära på att jag får håll.
Jonas R T
1977 • Saltsjö-Boo
#4
24 november 2015 kl 10:31
Gilla
Helt normalt skulle jag säga:-) Om jag har haft någon vecka uppehåll med löpningen får jag alltid träningsvärk första passet då jag kommer igång igen - även om jag bara springer några kilometer i lugnt tempo. I perioder då jag springer regelbundet kan jag istället köra riktiga kräk-pass utan tillstymmelse till träningsvärk. Vet inte vad det beror på, men jag skulle gissa - precis som Stefan skriver - att du slipper träningsvärken då du fått in fler regelbundna pass. Tålamod är en dygd i löparsammanhang:-)
1973 • Åkersberga
#5
24 november 2015 kl 11:55
Gilla
Helt normalt med träningsvärk när man tränar nåt nytt med nya rörelser eller ökar belastning. För mig hjälper stretching efteråt för att minska träningsvärken.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#6
24 november 2015 kl 12:24
Gilla
Precis som de andra har skrivit! Ovan rörelse/belastning = träningsvärk.

Jag har spelat mycket motionsinnebandy genom åren. Men i våras-somras tog jag en paus från innebandyn när jag tränade för mitt första maraton. Sprang riktigt mycket och många tuffa pass. Trots att jag kanske aldrig har varit mer vältränad i hela mitt liv så fick jag en helt galen träningsvärk när jag plockade upp innebandyn igen i höstas.

Alltså hade jag tappat en massa styrka i småmuskler mm som gav sig till känna igen = träningsvärk.

Det går dock snabbt över när du vänjer dig.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
24 november 2015 kl 13:57
Gilla
Lägg in lugnare partier i löpningen, spring som vanligt 3-4 minuter, sänk tempot 1-2 min och låt kroppen anpassa sig till löpningen. Att stretcha om du har träningsvärk är ingen idé, kör mjuka tänjningar i stället.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.