Löpning Övrigt 3 inlägg 5599 visningar

Antidepressiva och puls

Hanna Berg
1987 • Nacka
#1
23 november 2015 - 11:56
Gilla
Jag har precis börjat ta antidepressiva mot ångestproblematik, och är fortfarande på insättningsperioden med halva doser. Men jag läser om att SSRI-preparat kan sänka ens puls. Jag nämnde till läkaren att jag har (oförtjänt sett till träningsmängd) låg vilopuls och även dubbelslag & rusningar av stress. Som vanligt tycker jag att man bemöts med en väldig nonchalans kring biverkningar, de bemödar sig inte ens fråga om de riskfaktorer som man sen läser om själv (märkligt tycker jag...).

Hur som helst, är det någon som har er som har erfarenhet av någon sån effekt? Min vilopuls är 43-46.

Har ni haft nån annan påverkan på er träning, både styrka och kondition?
Johannes Hornbrinck
1990 • Uppsala
#2
23 november 2015 kl 15:46
Gilla
Ingen sådan erfarenhet.

Var vaksam och skulle du känna något konstigt får du kontakta läkaren.

Att läsa om bieffekter på internet ger ofta en väldigt snedvriden bild av det hela. Det kommer alltid ut mer negativt än positivt - folk gnäller snabbt medans de är sämre frekvens av positiva omdömen/erfarenheter. Sen ska en ha i åtanke att FASS och läkemedelsbolag skriver upp alla bieffekter som rapporteras in, för att skydda sig mot eventuell stämning. Så stor del av bieffekter som är nedskriva kanske inte ens kommer just ifrån medicinen i fråga. Men det reserveras för det ändå. Det här vet även läkaren om och om vi antar att det är en bra läkare så har han troligen tagit upp det de finns empiriskt underlag för. Han väljer alltså inte att ignorera det utan det är troligen inte är riskfaktor med medicinen.

Sen är jag ingen expert på ämnet men bara en tanke som slog mig.

Det kan inte vara ett samband då att pulsen går ner i takt med att ångesten minskar? Ångest torde vara öka pulsen? I sådant fall kanske din vilopuls kommer ligga på samma nivå som tidigare men den "medelpuls" över dagen så att säga är lägre då du slipper topparna skapade av ångesten.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
24 november 2015 kl 09:13
Gilla
Näe men visst är ju det en möjlighet, att det är något man beräknat på medelpulsen som i så fall troligen medför trötthet än något annat. Och näe, visst, folk har ju extremt allvarliga reaktioner på vilka mediciner som helst, man får helt enkelt jämföra det med det farligaste man gör, som för mig är att cykla till jobbet varje dag där det mest går mopedbilar, som av nån anledning inte behöver ha vinterdäck :)



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.