Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4077 visningar

Ont på foten p g a för hög drop?

Monika E
1981 • Linköping
#1
17 november 2015 - 21:41
Gilla
Jag har börjat få ont på foten (fotryggen) på höger sida och min gissning är att det är p g a för hög drop, kan det stämma? Kruxet är att jag nyligen börjat springa med inlägg i den skon för att jämna ut min benlängdsskillnad. Det gör att jag får ett drop på 7 mm mer i den skon än den andra (gissar på att skorna i sig har runt 10 mm drop också, hittar ingen info). Mina knäproblem börjar ge med sig tack vare inlägget, så ta bort det kan jag inte heller göra. Vänjer sig foten vid att ha så mycket drop, eller måste jag komma på någon annan lösning? Hur gör ni andra med olika långa ben?
1973 • Åkersberga
#2
19 november 2015 kl 11:56
Gilla
Det finns enklare inlägg som är jämntjocka överallt och förmodligen inte ändrar dropet nämnvärt. Kanske ett par sådana istället för en hälkil löser ditt problem?
Om det blir trångt för tårna kan man t.ex. lossa lite på snören tills det känns bekvämt och hoppa över de två första hålen.
Monika E
1981 • Linköping
#3
19 november 2015 kl 12:46
Gilla
Jaha, det visste jag inte. Har varit hos en ortopedtekniker och hon nämnde inte att det fanns andra alternativ. Då ska jag kolla upp det. Men frågan är väl om det ryms 7 mm sula i hela skon, då jag har ganska höga fötter. Värt att testa i alla fall.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
19 november 2015 kl 14:27
Gilla
Jag har en bekant som fick löparskor anpassade på ortopedverkstad, en kil byggdes in i sulan istället för att lägga i tjocka ilägg i skon.
1973 • Åkersberga
#5
19 november 2015 kl 15:53
Gilla
Har själv misstänkt benlängdsskillnad ett bra tag men aldrig undersökt det och vet inte hur många millimetrar det rör sig om. Däremot har jag flera ggr stoppat i extra inlägg i mina löparskor.

Lars, med en kil som bygger under hälen blir det väl oundvikligt att dropet ändras i den skon?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
19 november 2015 kl 16:50
Gilla
Jag har för mig att kilen i princip var full längd.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
19 november 2015 kl 17:44
Gilla
Det går att göra mycket med skor men en bra början är kanske att köpa nya skor som är rymliga (höga) i tåboxen och lägga in en extrasula med full längd i den ena. Det finns uppgifter om hur rymliga skor är på diverse skoförsäljarsiter på nätet. Jag tror att Runningwarehouse.com har en som de kallar shoefitr som är bra på att jämföra skomodeller men det finns alltså fler.
I någon mån kan man ju göra tvärtom också, byta innersulan i den andra skon till en tunnare.
1971 • Nykvarn
#8
20 november 2015 kl 09:45
Gilla
På vilket sätt skulle ett högt drop ge ont på ovansidan av foten? Får du ont i foten på samma ställe genom att använda vanliga skor som har högre klack/"drop" än löparskor? Ont på ovansidan borde väl snarare bero på att skon trycker på olämpligt ställe, på "trauma" eller stukning?

Ang benlängdsskillnader så är det vanligt och kan ju bero på snedställning i höft/bäcken vilket en naprapat eller sjukgymnast kan åtgärda.
Monika E
1981 • Linköping
#9
20 november 2015 kl 14:08
1 Gilla
Tack för alla svar, jag ska först och främst testa att snöra skon med inlägget annorlunda så att det inte är den som trycker. Steg två blir att testa helsulor i befintliga skor, och funkar inte det får jag köpa nya (de här är dock bara 3 månader gamla).

Staffan -> Jag vet inte om det är dropet jag får ont av, var bara en teori eftersom det är en ny smärta och i just den foten. Hur det skulle bero på dropet vet jag inte, men det blir ju en annorlunda belastning på foten med högre drop så jag tycker inte att det är otänkbart. Jag använder sällan vanliga skor med klack och om jag gör det springer jag inte i dem.

Jag har träffat både ortopedtekniker och sjukgymnast, och min benlängdskillnad beror på att benen är olika långa, inte snedhet, så det går inte att åtgärda så. Dock tyckte ingen av dem att skillnaden var stor nog för att ge problem, men de tyckte ändå jag kunde prova att springa med inlägg. Och eftersom det funkade för knät så fortsätter jag så (har haft ont i det i många år vid löpning).

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.