Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 15592 visningar

Rejält ömmande vad/knäveck

1982 • Bjärnum
#1
5 oktober 2015 - 18:22
Gilla
Hej.
Jag har kollat runt i forumet med ej hittat något som stämmer riktigt överens med mitt problem.
Jag ska till sjukgymnast på fredag men vill först se om någon här varit med om liknande "skada".
Jag började springa i våras och har ganska sakta ökat både längd och veckolängd på min löpning.
Häromveckan så fick jag känningar i högra vadmuskeln och tog mig till sjukgymnast som misstänkte att bindväven ej hunnit med att växa i samma takt som själva muskeln, jag fick löp förbud och skulle bara börja på låg fart igen veckan därpå. Små känningar hade jag när jag började igen men det skulle vara ok sa sjukgymnasten. Men förra veckan fick jag helvetiskt ont i vadmuskeln och upp mot knävecket och detta endast när jag varit still ett tag, på morgonen kan det ta upp mot 2 timmar innan det släpper. Springa kan jag göra i full fart och då känns inget men stannar jag till så är det som en kniv vrids runt. Givetvis har jag ett mig själv löp förbud nu. Ursäkta ett långt och aningens flummigt inlägg. Men har någon här varit med om liknande som kan ge tips?
1952 • Varberg
#2
6 oktober 2015 kl 12:27
Gilla
Om jag förstår det rätt så verkar smärtcentrum vara i övre delen av vadmuskeln. Problemet kan ju sitta just i vadmuskeln eller komma från knävecket där det finns många känsliga strukturer. Man kan t ex ha en Bakercysta som utgår från knäleden, men då brukar det bli svullet också. Det finns en liten muskel som går tvärs över knävecket som heter popliteus. Det är inte ovanligt att den ställer till problem med kraftig smärta men den smärtan lokaliseras som regel till knävecket. Om popliteus är boven kan man påverka det själv. Det svar du fick sist var lite lättvindigt tycker jag. Hursomhelst finns det flera mer eller mindre vanliga orsaker så en noggrann undersökning är påkallad.
1982 • Bjärnum
#3
6 oktober 2015 kl 17:55
Gilla
Ja smärtcentrum sitter nästan mitt på vaden och rakt in så att säga. Har läst något den inre muskeln soleus eller vad den heter sitter där. Vet ej om problemet kan härstamma därifrån och sen stråla upp mot knävecket.

1952 • Varberg
#4
7 oktober 2015 kl 08:54 Redigerad 7 oktober 2015 kl 10:19
Gilla
@Tobbe: Smärtcentrum mitt på vaden och på djupet - ja där finns den djupare delen av vadmuskeln soleus och lokaliseringen talar emot någon orsak i knävecket. OM det är soleus som skapar problemet borde excentriska tåhävningar med böjt knä, stretch med böjt knä och möjligen foamrolling av vaden lite längre stunder kunna hjälpa.
Tillägg: Det som gör en fundersam är den intensiva typen av smärta, att den kommer i vila och strålar uppåt. För tankarna mer mot nervsmärta än muskulär. Som sagt - noggrannare undersökning är påkallad.
1982 • Bjärnum
#5
7 oktober 2015 kl 18:22
Gilla
Tåhävningar med rakt ben är inga problem. Men smärtar rätt bra i vad och knäveck med lätt böjt ben. Nu ska det bara bli fredag så jag kan komma till sjukgymnasten och hoppas på ett mer "korrekt" svar. Vidare får man hoppas man kan vara på gång igen, då jag har anmält mig till Göteborgsvarvet nästa år.
Man vill ju inte tappa för mycket av den kondition man lyckats bygga upp
1952 • Varberg
#6
8 oktober 2015 kl 05:13
Gilla
Att det smärtar vid böjt ben och inte rakt kan tala för att problemet är lokaliserat till soleus. Träningscykel är bra för att hålla konditionen.
1982 • Bjärnum
#7
9 oktober 2015 kl 17:27
Gilla
Det var soleus muskeln som var problemet.
Jag fick lite smärtsam massage och en hel del stretch och styrkeövningar.
Så nu är det rehab som gäller så jag kan komma igång och springa igen.

Fick även en 2:a på hälen där jag både trampat igenom och började närma mig hälsporre. Så där är det tejpning och övningar som ska till.
1952 • Varberg
#8
9 oktober 2015 kl 21:08
Gilla
Då är det crabwalk som gäller.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.