Löpning Träning 4 inlägg 3133 visningar

Ändra min träning?

1976 • Löddeköpinge
#1
7 september 2015 - 09:16
Gilla
Jag har under 2015 prioriterat bort annan träning(styrketräning och innebandy) till förmån för löpning. Jag springer i praktiken varannan dag och mixar mellan intervaller(kort och långa), långpass(ca 16-17 km), tröskelpass samt kontrollpass på 1 mil. Mina mål är milen på 45 min och maraton under 4 timmar.

Läget just nu är att jag gör milen på ca 47 min och att jag försöker förlänga mina långpass för att testa hur kroppen håller vid löpning över 15 km.

Vad jag noterar är att orken/konditionen verkligen finns där när jag springer längre. Sprang 22 km igår på 5.28min/km. Låg tidigare på ca 5.45min/km på långpassen. Dock känns inte underkroppen kanon. Fick ganska ont i ben, knä och höft på slutet.

Jag provade även att springa 33 km för 1.5 vecka sedan och efter ca 27 km så var i praktiken benen helt förstörda och tempot rasade ner.

Det jag frågar mig nu är om jag bör återinföra styrketräningen och försöka få upp styrkan i underkroppen eller är det bättre att bara nöta på med löppassen och fortsätta att successivt öka längden på långpassen och då kommer det kännas okej om en månad eller två?
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
7 september 2015 kl 10:01
Gilla
Vet inte om det kommer att kännas OK redan om ett par månader men bara du håller igång med regelbunden löpning tror jag säkert att det kommer att kännas bra med långa pass i framtiden.
Om du har bråttom att nå resultat finns det säkert andra på jogg som kan ge bättre tips om hur du gör det. Men ett varningens finger brukar ju höjas för skaderisken då man tidigt i sin löparkarriär har alltför höga ambitioner att nå snabba resultat genom ökad mängd. Kombination med annan träning är kanske nåt som stärka kroppen att bättre klara mängd- och distansökning.
Själv har jag inte haft bråttom i min löpning. Sedan jag började från noll fär åtta år sedan har jag väl inte presterat direkt imponerande resultat. Känner mig ändå frisk och sund och nöjd med löpning på min nivå. Ett par mil kan jag nog riva av när som helst utan besvär. Ligger väl i dagsläget på den nivå du anger som dina mål: bör klara milen på 45 minuter om jag tar i och jag har aldrig gått över 4 timmar på mina 6 maror.
1976 • Löddeköpinge
#3
7 september 2015 kl 10:49
Gilla
Tack för ditt svar Sverker. Jag har inte direkt bråttom med resultat. För att ge lite mer bakgrund. Jag är 39 år och och i praktiken tränat i någon form hela livet. Har sprungit som komplement till annan träning senaste 10 åren men först sedan 1,5 år tillbaks haft löpning som min primära träningsform. Gick från 60 till 50 på milen förra året och tyckte därför 50 till 45 var ett bra mål för i år. Men ev var det lite väl aggressivt.

Inga lopp planerade för resten av året. Däremot så var tanken att ta 1-2 maror nästa år och 2-3 halvmaror/millopp.

Jag kör gärna bara vidare med löpningen men byter även gärna ut ett pass mot styrka om det kan vara till hjälp för underkroppen. I synnerhet nu när vi går mot mörkare tider. Men inte om det är meningslöst och påverkar utvecklingen gällande löpning.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#4
8 september 2015 kl 10:45
Gilla
Kan inte se din träning här på jogg och skjuter därför lite från höften.
Låter som dina långpass legat länge runt 15 km och att du nu börjat springa längre. Den här upptrappningen ska ju ske kontrollerat med t ex 2 km/vecka och där man också backar lite på mängden ca var 4:e vecka för att inte slita ut sig:

Typ: V1 15 km, V2 17 km, V3 19 km, V4 16 km, V 5 20 km, V6 22 km, V 7 24 km, V8 20 km, V9 25 km, V10 27 km, V11 29 km, V12 26 km etc.

Om du plötsligt försöker kuta 33 km så är det inte konstigt att benen blir griniga. Sen tycker jag att farten på de här passen kan vara låg. Hur låg beror på mängden i övrigt under veckan. Men 5:45-6:00 verkar inte orimligt utifrån den info du ger. Sen när du är stabil på en viss distans så kan du lägga in lite fart på de längre passen för att träna specifikt mot en halv eller helmara.

För mig är det viktigt att kombinera löpningen med styrkepass. Mängden styrka kan variera under året. T ex oktober-mars kan man köra mer styrka och byta ut något löppass för att sedan kanske köra renodlade löppass på sommarhalvåret där man kanske lägger till lite underhållsstyrka 20-30 min efter något av veckans distanspass. Men det där är ju individuellt. Vissa kör ingen styrka alls men undviker ändå skador medan styrkan är oerhört viktig för andra.

Ett annat sätt att bygga styrka är också att köra mycket backe, springa i kuperad miljö eller på lite teknisk stig. På stigen, där det är ojämnt, knixigt och kanske tvära kurvor så tränar du mycket balans, koordination och styrka. Här kommer också en massa små, viktiga muskler i spel som kanske är svåra att komma åt på gymet.

Jag har väl en liknande bakgrund som dig, dvs alltid hållit igång lite men börjat sent med just löpträning. Hade också en väldigt snabb utveckling i början och det är lätt att ta i för mycket, förivra sig och skada sig när utvecklingen planar ut.

Så variera träningen i det oändliga + ha tålamod. Det är väl mina 5 pence.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.