Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4201 visningar

Ischias

Leifi Plomeros
Arboga
#1
30 augusti 2015 - 11:04
Gilla
Jag har en vän som sprungit i ungefär ett år nu. Han klagar ofta över att han får ont i vaden efter löpning. Vid vila under ett par dagar försvinner smärtan men kommer tillbaka så fort han springer igen. Ibland får han även ont i ryggen. Själv tror han att det rör sig om ischias. Ni som har ischias känner ni igen dessa symptom? Kan man vid ischias bara få ont i ett ben (vad)?
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#2
30 augusti 2015 kl 12:07
Gilla
Ja Leif det kan man, då ischias går från ryggen och via gluteus maximus ner längst baksidan av benet och vaden.
Jag tycker att din vän ska gå till en BRA kiropraktor och fixa ryggen.
Jag gör det återkommande var 2-3 månad.
Jag får stramningar i vänder baksida och det kommer från gluteus och ryggen.
#3
19 augusti 2016 kl 00:48
Gilla
Jag har också haft stora problem med ryggbesvär o kan bara hålla med Leif gå till en kiropraktor. Men innan kan man alltid prova med självhjälp. Jag hittade den här sidan som har bra övningar för ryggproblem: http://xn--ischiasvningar-1pb.se/
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
19 augusti 2016 kl 15:33 Redigerad 19 augusti 2016 kl 15:33
Gilla
Vadsmärtan kan nog orsakas av annat än själva ischiasnerven, men biomekaniskt kan den kanske ändå hänga ihop med samma fenomen som orsakar ryggsmärtan.

När jag själv hade en extremt långvarig hamstringsskada med även ischiasliknande symtom kunde det några gånger i sen fas kännas nedåt baksidan knät, istället för högre upp i normalfallet och nära sittbenet.

Generellt vid ischias-problem bör man förmodligen försöka rätta till eventuella obalanser såsom i muskelkorsetten i bäckenet och ländrygg. En bra sjukgymnast borde kunna hjälpa till med det.

Ofta torde även krävas kiropraktik för ländrygg och korsrygg inkl sacro-iliacaleden i korsryggen vilken vid låsningar t ex kan ge ischiasliknande symtom (och falsk benlängdsskillnad), och s k "falsk" ischias om muskeln pririformis trycker på nerven vilket kan oxå motverkas med bra stretching.
Har man tur kanske det räcker med enbart kiropraktik, dvs om det var en upplevt högst tillfällig obalans, men sådana obalanser har i praktiken en tendens att återkomma för löpare.

#5
16 december 2016 kl 15:32
Gilla
Jag kan rekommendera min egen Kiropraktor Frode. Han jobbar på Ischiasspecialisterna på Engelbrektsgatan. Kontakta han så ska du se att du blir bra!
http://ischiasspecialisterna.se/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.