Löpning Träning 13 inlägg 12771 visningar

Återgå till träning efter pacemaker operation

Mikael Petterson
1969 • Vallentuna
#1
3 juli 2015 - 15:06
Gilla
Hej,

Jag har fått en pacemaker inopererad av typen DDDR som kollar så att min puls inte går under 40. Jag gjorde operationen för 10 dagar sedan och allt känns bra.

Jag har börjat att promenera lite smått och det funkar bra kortare sträckor. Ibland får jag jag lite ont ( hugger till men och känns som något "knyter sig" men det är inga problem att ta djupa andetag. Känns lite som "håll"). Har funderat på att köra lite motions cykel för att få lite plus. Kanske göra lite enkla benövningar och situps.

Är det någon som gjort liknande operation ? Vad har ni för erfarenheter och tips för att komma tillbaka till löpningen ? Är det några övningar som är speciellt bra. Hur gjorde ni?

//mikael
Skägget
1974 • Jönköping
#2
3 juli 2015 kl 15:33
4 Gilla
Tycker du ska ta upp det med din kardiolog och inte lyssna på amatörråd här. Vare sig någon har genomgått operationen eller ej.
JK
1978 • Jönköping
#3
3 juli 2015 kl 20:48
Gilla
Håller med Skägget.
Dana
1965 • Helsingborg
#4
3 juli 2015 kl 21:10
2 Gilla
jag fick den 2011 och det tog nog 2-3 veckor innan jag började springa igen. för mig gick det hur bra som helst. jag har den också inställd på 40.
ingen medicin då och ingen nu. det är också lite individuellt. har inga problem med vilken träning som helst.
PS
Man ska våga ifrågasätta även kardiologer.
ME
1970 • Jönköping
#5
3 juli 2015 kl 22:35
1 Gilla
Ursäkta, men ditt inlägg är riktigt dumt och kan i sämsta fall vara farligt, Dana. Vilken typ av pacemaker man har spelar liten eller ingen roll för träning. Det är vilken åkomma som föranlett ingreppet som styr och den har TS inte berättat någonting om. Din sista insinuanta rad om att kardiologer kan ifrågasättas är givetvis sann men då ska det vara av någon som har en aning om vad den talar om.

Mikael, lyssna på Skägget och fråga den som har störst chans att svara korrekt på din fråga, nämligen din kardiolog. Det här är ingen hälsenesmärta, utan handlar om din hälsa på riktigt.
Dana
1965 • Helsingborg
#6
4 juli 2015 kl 21:38 Redigerad 4 juli 2015 kl 21:40
1 Gilla
ursäkta me , men du har visst kompetens att säga att mitt inlägg är dummt och tom farlig eller hur??? hahahaha... mig skulle inressera, brinnande, varför är mitt inlägg dummt? jag vet inte , och vill egentligen inte veta, not really, hur du tänker och tolkar saker och ting, men det vore fördel om du LÄSER vad man/nån skriver innan du attakerar.

eftersom du inte är kapabel till det(att läsa) , jag ska försöka "översätta" inlägget så att du också förstår det..

alltså det du har missat i mitt inlägg är en enda sak- jag skrev om MIG själv och hur det gick för MIG själv. hänger du nu med..lite???


Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
5 juli 2015 kl 08:41
Gilla
Rådfråga din läkare och nöj dig med promenader så länge tills du fått svar.
1972 • Skellefteå
#8
5 juli 2015 kl 10:44
Gilla
Danas inlägg var väl bra? Konditionsträning blir inte mindre viktigt för hälsan för att man har pacemaker. Uppmuntran är bra! Det man ska undvika är mer sporter där man inte bör svimma (fallskärmshoppning, dykning osv) och kontaktsporter. Och kardiologer är olika intresserade av träning, så får man inte bra svar ska man naturligtvis ifrågasätta det.

Men självklart ska träningen (och när du kan börja träna) diskuteras med kardiologen, så att valen blir optimala för just dig utifrån din hjärtsjukdom och dina mediciner. Helst innan du får den! Behövs accelerometer (hjälper inte vid cykling), mätning av andningsfrekvens, behövs en justering av högsta frekvens? Vissa kan behöva träna med pulsmätning ständigt för att undvika för hög puls. Googla och skriv upp några bra frågor. Nya symtom måste naturligtvis tas på allvar också! Att vänta med träning till nästa återbesök bli väl för länge. Be om en telefontid och cykla lite motionscykel tills dess om det känns bra!
Skägget
1974 • Jönköping
#9
10 juli 2015 kl 20:28
Gilla
Tror inte någon menar att det är dåligt med konditionsträning bara för man har en PM.

TS skriver att det var 10 dagar sedan op. Beskriver inget om orsaken till hans PM.

Jag är definitivt ingen expert på PM men har hyfsad kännedom kring operativa ingrepp. Kan tycka att skynda långsamt kan vara på sin plats 10 dagar efter op och vill nog insistera på att kolla läget med sin kardiolog.

Som tidigare nämnts är det ju inte direkt en överbelastningsskada i rörelsestödjeapparaten vi adresserar här.

Lycka till!
Mikael Petterson
1969 • Vallentuna
#10
5 augusti 2015 kl 12:17
Gilla
Hej,

Tack för alla svar. All input från er har varit bra. Jag är själv kapabel att bedöma vad som kan vara farligt :-)

Bakgrunden till min PM är att jag har haft för låg puls och efter att ha åkt in akut så fick jag reda på att jag har AV block 2 typ II ( sinus-knutan skickar ingen signal till kammaren och pumpslag uteblir). Jag blev nog lite chockad. Nu har jag en som går in om pulsen understiger 40. Känns skönt.

Jag kontaktade Aritmy-enheten på Danderyd ( de är verkligen toppen) och frågade vad hållet beror på. Jag fick komma dit direkt så kollade de att allt var som det skulle. Sköterskan sa att det kan vara en muskel som är spänd och att det är inget farligt. Jag malde på motions cykel och med en del maskiner i gymmet. Efter 2-3 veckor släppte det. Och det känns bra. Det enda jag skall tänka på är att jag inte svänger för mycket med vänster armen för mycket den första tiden så att elektroderna lossnar.

Jag har nu sprungit en del kortare "pass" på mellan 2,5 --> 9 km och det känns bra i ben och styrka. Dock känner jag att det blir svårt att andas när jag har sprungit ca 4-5 km. Känns lite som om man inte får luft och att hjärtat går på max vilket jag inte tror. För det räcker med att jag tar en paus på 30s. -> 1 min så kan jag springa på. Men det är lite irriterande när jag känner att jag har kraft kvar. Och så upprepar sig mönstret,

Har ni upplevt detta? ( ni som har AV block). Vad fick man göra åt det?

//mikael
Dana
1965 • Helsingborg
#11
5 augusti 2015 kl 22:08
Gilla
jag har AV block II typ I och hade samma problem med andningen. efter att dom har justerat vilopulsen(var först på 50 justerades på 40), försvann även andningsproblem.
Har inga problem nu.
Mikael Petterson
1969 • Vallentuna
#12
14 augusti 2015 kl 09:45
1 Gilla
Har varit på mitt "riktiga" återbesök och de kunde se att min maxpuls var satt till 150 så de trodde att jag nådde den vi lite mer belastning. Nu är den ställd på 180. Igår sprang jag min första mil på länge runt 47 min. Det kändes bra under och efteråt. Lite trött men det skall man ju vara :-)

//mikael
Skägget
1974 • Jönköping
#13
14 augusti 2015 kl 10:41
Gilla
Härligt!

Lycka till i fortsatta löpträningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.