Löpning Kom igång 10 inlägg 7155 visningar

Hur ska jag gymma för kortdistanslöpning/fotboll.

Björn
1975 • Stockholm
#1
30 juni 2015 - 00:05
Gilla
Kör på som vanligt. Benträning på gym och löpning kan vara lite knepigt att få ihop men det får man ta. Jag prioriterar löpning och för att få benträningen att inverka så lite som möjligt på löpningen kör jag det faktiskt ofta efter korta intervaller (men då kör jag inte tungt längre). Är hellre seg dagarna efter när jag kör lugn distans än att vara sliten efter böj när jag ska springa.

Sen kommer du tyvärr inte bli snabbare på 5-10k av tung styrketräning (även om det är bra för allmänhälsan) om det inte är sprint du satsar på, dvs 100 eller 200 m. Det tränar "fel" (snabba) muskelfibrer, det stjäl träningstid från löpning och det riskerar att göra dig tyngre.

Balans-/core-/plyoövningar är däremot toppen. Här är en artikel som visar ett par exempel på kompletterande kroppsövningar till löpning. http://www.runnersworld.com/race-training/give-me-15-minutes
1973 • Åkersberga
#2
1 juli 2015 kl 12:05
Gilla
Tänkt på dina svagheter och och fokusera träningen på dem.
Det är framförallt ben, mage, bål och rygg som gör jobbet i fotboll och löpning så i perioriteringen får de gå före överkroppsträningen men som Björn skriver kan man inte springa hårt dagen efter ett tungt benpass.
Jonas
1985 • Örebro
#3
1 juli 2015 kl 13:10
Gilla
Knäböj , utfallsteg, marklyft,bänkpress,chins, militärpress och vadpress.

Bli inte skitnödig av att du blir stor och full av svällande muskler samtidigt som du löptränar. Om du blir det och samtidigt slår PB blir jag väldigt imponerad.

1981 • Örebro
#4
1 juli 2015 kl 15:42
1 Gilla
Tung styrka är faktiskt det som rekommenderas för löpare, oavsett distans. Tung styrketräning bygger inte muskler utan styrka, vilket visat sig bra för för även distanslöpare.

Springer man mycket är det mer eller mindre omöjligt att lägga på sig muskler, det är någon gammal rädlsa som ligger kvar hos många löpare.

Det man sett av ökad styrka är att man ffa presterar bättre under slutfasen av lopp, senaste studien jag såg gällde det 10 km där man såg en signifikant förbättring sista kilometern.
Björn
1975 • Stockholm
#5
1 juli 2015 kl 16:58
Gilla
Johnny>Tung styrka bygger definitivt muskler. De två hör sas ihop. Det är inte för inte som kraftsportare (tyndlyftare, styrkelyftare osv) ser ut som de gör. Som ett komplement till löpning absolut men att ägna flera hela pass i veckan åt styrketräning (diskuterar man 3-/5-split osv är det seriösa gym-/styrkeprogram det handlar om och inte lätt kompletteringsträning) kommer utan tvekan påverka löpning negativt och inte i första hand genom att man lägger på sig muskler utan att man inte kommer orka med löpningen ordentligt för att framför allt benen inte hinner återhämta sig.

Kocher>Testa programmet. Det är en mastig volym det där men tycker du det är kul och blir starkare/snabbare är det ju bara att köra på.

1981 • Örebro
#6
1 juli 2015 kl 18:46
Gilla
Tung styrka med få reps och set, t ex 2-4 set och 2-4 reps bygger styrka framför volym. Kolla precis på den grupp du sa, där man tävlar inom viktklasser och vill bli starkare.

Självklart måste man främst springa om det är snabbare man vill bli, men det är en fördel att köra den styrka man kör väldigt tungt. Kanske 1-2 gånger i veckan. Säger inte att annan styrketräning är dålig, bara att det finns mycket forskning som pekar på fördelarna med tung styrka som komplement.

Personligen har jag börjat med styrkan samma dag efter ett intervallpass, då kroppen och benen redan är rätt slut, så att man får tillräckligt med återhämtning innan nästa nyckelpass.

Men jag håller absolut med om att flera pass i veckan kommer inkräkta på löpningen alldeles för mycket, samt att 3/5 split är överkurs för löpning.
1973 • Åkersberga
#7
2 juli 2015 kl 12:00
Gilla
Johnny, finns det inte en ökad risk för skador om man tränar tung styrka samma dag efter ett intervallpass?
Är mest nyfiken på hur du tänker och lägger upp träningen en sådan dag.
Peter
1985 • Luleå
#8
2 juli 2015 kl 14:09
Gilla
Den största skaderisken är väl krossat ego pga att man inte kan lyfta Lika mycket som när man är pigg, men om man bara lyfter trött så spelar det väl ingen roll.
1981 • Örebro
#9
2 juli 2015 kl 22:56
Gilla
Amir: Inte vad jag känner till, så länge du gör som Peter säger och anpassar vikterna efter formen. Du kan självklart inte lyfta lika mycket som du gör vanligtvis.

Men det är en trade off man får göra om det är löpningen man fokuserar på. Vissa tror till och med att det kan bli en liten skjuts på återhämtningen iom de anabola signaler som styrketräningen ger, men det är lite oklart.

För min egen del så kör jag helst intervallerna först, därefter styrkan. Idealiskt är om man kan vänta några timmar mellan passen och fylla på med energi så att man går in i styrkan med en del energi tillgänligt. Men går inte det försöker jag klämma ihop dom så nära som det går med löpningen först, vilket rent praktiskt är det som brukar fungera bäst iom familj/jobb osv.

Mitt mål är som sagt att passa på att "paja" benen mer då jag redan kört ner dom mha intervallerna. Kör jag styrkan en dag eller två efteråt tar det för lång tid för mig att återhämta mig innan jag kan köranästa intervallpass.

Självklart kan jag inte säga att det här är det mest optimala sättet att lägga upp det på, men senaste årens forskning säger att det inte är helt dumt iaf :-)
1973 • Åkersberga
#10
5 juli 2015 kl 08:52 Redigerad 5 juli 2015 kl 08:52
Gilla
Tack för bra och utförligt svar!
Lite OT hade grävmaskinister grävt sönder våra fiberoptik här i området så jag kunde inte svara tidigare :-)

Har också under åren kört styrka efter vissa löppass men då har det varit lätt styrka med 15-30 repetitioner mest med den egna kroppen som motstånd.
Jag får grym träningsvärk efter ett tungt benpass och det tar tyvärr oftast 72h innan jag är återställd.
Personligen har jag ofta känt mig rätt så mörbultad och öm i kroppen efter ett intervallpass men det kanske är lite längd och intensitet där också man får ändra för att orka med ett tungt benpass?
Samtidigt är det smart att köra intervaller och tung styrka i följd och spara ett par dagar jämfört med om man skulle köra olika dagar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.