Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 60345 visningar

Svullen ovansida fot

erik dahlqvist
1982 • kristinehamn
#1
14 juni 2015 - 08:35
Gilla
Bild uppladdad av erik dahlqvist
Hej alla. Har efter Göteborgsvarvet fått ont på ovansida höger fot. Efter en vecka med voltaren så har det gått över. Sprang Karlstad stadslopp igår och efter precis 7 km så hände nått med foten igen. Gick att fullfölja de tre sista kilometerna ändå men efteråt kom smärtan med besked kan jag lova. Ska beskriva symptom och åtgärder jag gjort men nu har mina idéer tagit slut om vad det kan bero på.

# smärta och svullen mitt på foten.
# kan utan problem stå på tå.
# smärtar i lederna för stortån och de två tårna till höger när jag böjer upp tårna.
# har köpt sulor med hålfotsstöd som hjälper väldigt bra mot smärtan när jag går o springer.
# har knutit om skorna så det inte är skosnören på det området där det gör ont.
# har kört med voltaren gel och Ipren tabletter ( inte samtidigt)

Kan man på nått sätt kunna se om det är en inflammation eller stressfraktur?

Här är resultatet på min fot efter 10 km
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
14 juni 2015 kl 15:55
Gilla
Gå till vårdcentralen. Ser inte så bra ut det där.

Litet info om stressfraktur: http://www.runnersworld.se/blogs/prehabbloggen/fakta-och-myter-om-stressfraktur-del.htm
erik dahlqvist
1982 • kristinehamn
#3
14 juni 2015 kl 18:54
Gilla
Ja jag har precis nu skickat till sjukgymnastiken för att få en tid.
1952 • Varberg
#4
15 juni 2015 kl 10:07
Gilla
Kan vara en kraftig inflammation kring extensorsenorna (extensortendonit) vilket stämmer med att det smärtar när du spänner tårna uppåt. Det är riskabelt att dämpa symptomen med NSAID och sedan utsätta skadan för stor belastning för tidigt och ännu värre köra med dem samtidigt. Du är inne på rätt linje med snörningen, men så länge det är så pass lättirriterat hjälper det nog inte. Hursomhelst bra att du låter undersöka det och få rehabtips. Berätta gärna vidare.
1975 • Gävle
#5
15 juni 2015 kl 10:51
Gilla
Jag har exakt samma problem. Har haft det från och till i många år och härleder det till hur jag knutit mina skor. Brukar ge sig med tiden. Efter Sholm marathon i år fick jag stora problem i båda fötterna. Högern har gått tillbaka helt, men vänstern krånglar fortfarande. Fick nästan avbryta dagens pass pga kraftig smärta. Fått tid till läkare om två veckor för att säkerställa att det inte är något annat fel än en inflammation.
erik dahlqvist
1982 • kristinehamn
#6
15 juni 2015 kl 18:28
Gilla
Jag fick en tid hos sjukgymnast den 30 juni. Har för mig att jag läste någonstans att om det är en stressfraktur så ska det göra ont om man trycker på något ställe strax bakom hålfoten på insidan. Stämmer det tro?
1952 • Varberg
#7
16 juni 2015 kl 09:29
Gilla
@ Erik
Den punkt under foten du beskriver är oftast den maximalt ömma vid plantarfasciit och det har du definitivt inte visat här. Stressfraktur kan drabba alla fotens ben, men en del är vanligare. En punkt för os naviculare (fotens båtben) är precis framför inre fotknölen (ovansidan av foten). Sedan kan man ha stressfraktur i metatarsalbenen som ligger precis under svullnaden. Stressfraktur är ofta en mycket svår diagnos som även kan missas med konventionell röntgen. Det du visar liknar mest extensortendinit som förvärrats av att symptomen dämpats med NSAID och att senorna sedan utsatts för större belastning än vad de tål i nuläget.
erik dahlqvist
1982 • kristinehamn
#8
10 juli 2015 kl 22:23
Gilla
Hej.
Avbokade tiden hos sjukgymnastiken. Har sprungit ett antal ggr nu runt 6-10 km och inte fått ont alls under tiden jag sprungit. Har en liten liten smärta dagen efter i leden som går till stortån så allt tyder nog på att det var en inflammation som du sa Tage.
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#9
23 oktober 2016 kl 12:25
Gilla
Har fått detta problem efter att ha bytt skor. Körde sen långpass i mina gamla men efter det förstod jag att jag var skadad. Foten blev lite svullen och har blåmärke och det gör ont att lyfta tårna då det stramar i ovansidan på foten. Låter precis som extensortendenit. Ni som haft samma problem, är det farligt att försöka fortsätta springa? Har vilat o tre dagar nu och vill gärna prova imorgon. Men skadan förvärras kanske? Är det bara vila som gäller tills man inte känner nån smärta alls? Är det nån mening att ta ibumetin t ex? Hur gick ni vidare?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.