Löpning Träning 13 inlägg 5063 visningar

träning efter maraton

Åsa
1975 • Uppsala
#1
3 juni 2015 - 14:36
Gilla
Jag maratondebuterade i Sthlm i lördags, oj vad kul!

Men är nu lite osäker på träningen och känslan. Benen känns helt ok, så idag tog jag en kort (2,5 km) och lugn men ganska backig testrunda. Benen protesterade inte, men istället hade jag ingen ork utan fick jobbigt hög puls. Vad säger ni som har lite maraton-erfarenhet, brukar man bli så här sliten i "flåset" eller är det mer troligt att jag har en infektion på gång?
1967 • Torslanda
#2
3 juni 2015 kl 15:19
Gilla
Med tanke på att det var din debutmarathon så är det rätt troligt sviterna efter maran. Du är inte återställd än på flera dagar. Kroppen bryts ner rätt rejält efter en sådan pärs och det kostar på att fixa till det. Lugn jogg är bra för cirkulationen men räkna inte med att du gör det på samma ansträgningsgrad som ett vanligt pass. Du är även mycket mer känslig för infektioner efter en mara då imunsystemet tar rejält med stryk och många, mig själv inluderad, blir lätt förkyld eller liknande efter maran. Jag har sprungit 4 hitills i år och varit småkrasslig efter varje men det gick över på ett par dagar. Lite C och D vitamin brukar göra susen för min del.
Bengt
1979 • Vallentuna
#3
4 juni 2015 kl 13:35
Gilla
Jag kommer ta ett lugnt pass idag. Det kommer bli tungt för kroppen, (det brukar det vara någon vecka eller två efter maran), men jag känner att mina ben behöver röra på sig.

Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
4 juni 2015 kl 16:45
Gilla
Brukar kännas ok dagarna efter. Håll igen på löpningen och träna annat. Risken är annars att bli skadad. Brukar själv köra 2 veckor med annat än löpning efter just en mara. Och då brukar jag vara grymt taggad att springa igen;).
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
5 juni 2015 kl 08:37
Gilla
Jag sprang 10km lugnt igår torsdag. Tyckte det gick ok, småkänningar i vaderna annars inga problem. Förutom blåsan under trampdynan som gick upp igen. :-)
Bengt
1979 • Vallentuna
#6
5 juni 2015 kl 09:32
Gilla
Körde igår, benen kändes ok, men kroppen var fortfarande seg.
Hur som helst var det skönt att röra på benen i lugnt tempo.
1980 • Uppsala
#7
5 juni 2015 kl 09:52
Gilla
Ett första lugnt pass igår. Seg i benen men skönt att vara igång igen. Kommer bli lugna pass minst en vecka framåt.
1989 • Älmhult
#8
5 juni 2015 kl 11:04
1 Gilla
Körde en lättare 5 km-runda igår och det kändes helt okej i kroppen. Idag vaknade jag dock med ont i halsen så det som Mathias säger om immunförsvaret bör man nog ha i åtanke. Jag kände mig riktigt sliten i kroppen de första tre dagarna efter maran och borde nog avstått löpning helt den här veckan. I ditt fall, eftersom du skriver att du har högre puls än vanligt, hade jag nog lyssnat på kroppen och vilat några dagar till eller kört någon lugnare alternativ träning. Själv lever jag fortfarande på min runner's high efter lördagens lopp så känner ingen brådska med att börja stressa igång löpningen igen :)
1967 • Umeå
#9
5 juni 2015 kl 12:41
Gilla
Mot allt bättre vetande så avklarade jag just mitt 5'e löppass efter lördagens mara. Lite stum i låren tisdag/onsdag och fortfarande lite "kraftlös" men i övrigt känns det bra.

Sen skall jag väl erkänna att det inte har varit några direkta kvalitativa pass som jag inte skulle klarat mig utan men det känns bara så bra att få kunna röra sig igen efter loppet. Efter mitt första lopp kändes det däremot som att jag skulle behövt rullstol i flera veckor, Fixade överhuvudtaget inte att gå nerför en trapp och knappt sätta mig på en låg toastol :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
6 juni 2015 kl 09:44
Gilla
Inte konstigt om ni känner er slitna, slitaget på musklerna är mycket större under ett marathon än t.ex en halva. Lugn jogg och promenader i två veckor och stegra sedan försiktigt mängden ( gärna mjukt underlag ).
Susan H
1986 • Tumba
#11
6 juni 2015 kl 12:14
Gilla
Annars kan man göra som jag (rekommenderas inte). Sprang ett kort och lugnt pass på måndagen som kändes jättebra. Gav mig ut på torsdagen igen, lite längre och mer kuperat och pang - ont i höger knä. Haft ont sen dess. :-(
Åsa
1975 • Uppsala
#12
9 juni 2015 kl 13:10
Gilla
Tack för allas input! och skönt att höra att fler är slitna! ;) Jag gjorde ett nytt försök i söndags och gav mig ut på en runda som blev längre än som var tänkt (11 km) som det kan bli när man tar nya stigar... och det slutade med riktigt onda ben. Är fascinerad av att kroppen är så sliten när man försöker träna, fast den känns helt ok i övrigt.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#13
9 juni 2015 kl 13:49
Gilla
Idag var det varmt att springa, hua! Tror inte att Marathon förra helgen påverkade jättemycket. Men det gick riktigt tungt i solen. Får bli en 2 dl vattenflaska i bälte nästa runda tror jag bestämt.

Känns bra att vara igång igen i rutinerna. I helgen blir det långpass igen. I september Berlin Marathon, om jag får till resplanerna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.