Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 16628 visningar

Problem efter meniskoperation...

Pelle Koren
1977 • Sundbyberg
#1
19 maj 2015 - 21:07
Gilla
Hej alla glada joggare!

I augusti förra året gjordes ett "enkelt" ingrepp i mitt högra knä, en artroskopi där en del av den inre menisken togs bort. Operationen var lyckad, och jag skulle kunna börja med lätt jogg två månader efter.

Efter två månader försökte jag jogga, men det gick inte alls. Knäet sade ifrån, en sorts stickande känsla på insidan av knäet. Tidigare var mitt enda problem att knäet kunde låsa sig när jag gick ner på huk, att jogga däremot, gick jättebra.

Nu har det gått över nio månader sedan ingreppet, och jag har varit på återbesök hos läkaren som bett mig om tålamod och att jag ska prova jogga på konstgräs eller på mjuk matta. Men det spelar ingen roll. Den stickande känslan återkommer och gör så pass ont att jag inte kan fortsätta. Det uppkommer ingen svullnad. Jag är så ledsen över att jag inte kan springa längre, som jag ju faktiskt kunde innan operationen. Det svider också i hjärtat att läsa här på forumet att många varit igång redan efter ett par veckor efter liknande operationer.

Så, min fråga: har någon varit med om en liknande situationen - en meniskoperation som inte alls gjort att besvär försvunnit, tvärtom gjort att det sker en stickande känsla som ökar allt eftersom du provar att jogga?

Ps. Jag har gjort min rehab ordentligt och gått regelbundet hos sjukgymnast. Ds.

Tacksam om någon tar sig tid att svara.

/ Ledsen löpare
CL
1965 • Stockholm
#2
26 augusti 2016 kl 11:16
Gilla
Hej,
Tråkigt att höra att det inte har gått bra. Nu har ju över ett år passerat sedan du skrev ditt inlägg, så det kanske går bättre nu:)

Jag genomgick en meniskoperation i vänster knä i juni för drygt ett år sedan. Innan skadan sprang jag kanske 2-3 mil i veckan på varierande underlag. Men plötsligt under en löptur i april så fick jag väldigt ont i knät efter fem km. Jag sprang/haltade vidare och trodde det var något tillfälligt bara.

Det blev operation, klippte bort trasiga delar från inre menisken. Därefter påbörjade jag rehab och kämpade på ganska bra, med målsättningen att vara igång ganska snart igen. Men jag upptäckte att det tog mycket längre tid än väntat. Första riktiga löpturen kunde jag inte göra förrän efter ca sex månader. Men det var fortfarande inte riktigt bra i knät. Stelt, svårt att böja, sitta på knä gick inte.

I april efter tio månader var det fortfarande inte bra, så jag återvände till min läkare. Det slutade med en ny operation i slutet på augusti, alltså 14 månader efter den första. Det var ytterligare skador på samma menisk. Så nu är endast 40% av menisken kvar.

Framtida löpning får vi se, men rekommendationen är kortare sträckor på mjukt underlag, om jag överhuvudtaget ska springa i framtiden.

Så var det med det.
Får simma, cykla och åka skidor istället....
1987 • SUNDSVALL
#3
24 mars 2018 kl 17:05
Gilla
Hej. Jag är i samma situation som er, det var cirka 10 månader sedan jag genomförde artroskopi, där delar av menisken togs bort. Jag kan fortfarande inte löpa då det efter cirka 2km börjar sticka och värka i knäet.

Hur går det för er Pelle Koren och CL? Har ni gjort några framsteg?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.