Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 5941 visningar

Inte kunnat träna på 9 månader pga förkylningsbesvär

Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#1
21 september 2008 - 22:01
Gilla
Nu har jag dragits med förkylningsbesvär (främst halsont) i 9 månader. Besvären går upp och ner, vissa dagar inbillar jag mig att jag är på väg att bli bättre för att nästa dag känna mig sämre igen. Jag har inte feber och är inte sängliggande men är tillräckligt "sjuk" för att inte kunna träna och ibland inte ens kunna gå en lite längre promenad.
För att göra en lång historia kort:

Hade en extremt jobbig influensa i januari med bland annat bihåleinflammation och kraftig hosta. Åt antibiotika och kände mig bättre efter några veckor men besvären gick liksom aldrig riktigt över ändå.
Gick till vårdcentralen gång på gång hela våren men ingen läkare tog problemen på allvar eftersom jag inte var jättesjuk. Jag hade ju "bara" halsont och lite andra småbesvär. Fick utskrivet rinexin och nasonex (slemlösande + nässpray) men ingen brydde sig om att utreda problemen ordentligt trots att medicinen inte hjälpte mina besvär ett dugg.

Gick sedan till en ny läkare genom jobbet och han gjorde iallafall några ordentliga prover. Detta var för några månader sedan och proverna visade att jag bar på dagisbakterien moraxella. Jag fick antibiotika men inte heller den hjälpte. Proverna efteråt visade dock att bakterien var borta.

Fick, efter ytterliga besök hos jobb-läkaren, remiss till en specialist.
Specialisten konstaterade att mina bihålor var slemmiga men inte heller han verkade gå på djupet med _varför_ jag har alla dessa problem. Fick återigen nasonex men dubbel dos denna gång. Fick även en ny antibiotikakur då jag hade funderingen om mina problem kunde bero på "twar" Denna bakterie syns ju sällan på några prover men skall försvinna med hjälp av antibiotika.

Just nu är jag mitt i denna antibiotikakur och har drabbats av riktigt ont i halsen igen. Ont när jag sväljer och öm på ena sidan. Känns jättekonstigt att besvären ökar _mitt i_ en antibiotikakur…

Denna långdragna misär har ju givetvis gjort att jag inte kunnat träna ett enda ordentligt pass sedan i januari. Har försökt några gånger men varje gång blir jag bara sämre. Det här är så otroligt frustrerande och tar enormt hårt på psyket. Mitt liv känns som en enda stor ond cirkel just nu. Jag älskar att träna och blir tokig av det här. Det är också otroligt jobbigt att inte veta vad det är som är fel. Det är ju som bäddat för att tankarna skall skena iväg och man ställer alla möjliga trista diagnoser på sig själv.

Jag förstår att ingen på ett forum kan lösa mina problem och att jag borde fråga någon läkare istället. (fast dom har ju inte heller några bra svar tydligen) Samtidigt tänkte jag höra om det kanske är någon som haft liknande besvär eller någon som bara har några bra råd att dela med sig...
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
21 september 2008 kl 22:28
Gilla
gör ett besök på en hälsokostbutik, värt ett försök i alla fall. Brukar finnas allehanda örter du kan testa.

Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#3
22 september 2008 kl 00:29
Gilla
Hej Josefin!

Tyvärr kan jag inte ge dig några goda råd. Däremot så har jag haft, och har nog tyvärr fortfarande, liknande problem. Jämfört med dina är dock mina rätt mycket lindrigare.
Men; konstant halskänning med lätt rodnad sedan slutet av maj. Jag har haft perioder då jag känt mig ok. Den längsta varade i två veckor. Jag har precis som du gjort en del tester, kollas hemofilus, moraxella mm men hos mig har de inte hittat något.

Nu gör jag så att de dagar jag har något som liknar halsont så tränar jag förstås inte alls. Har jag bara känning springer jag lågpuls. Känner jag mig dessutom lite pigg så kan jag inte hålla mig. Då drar jag på; och blir sämre...

Jag har tre barn som förstås är levande smittokällor men samtidigt vet jag att jag hade samma grej sommaren 1996, då barnen inte ens var påtänkta. Då läkte det ut efter ett antal långa månader. Sedan var jag inte förkyld på flera år. Jag hoppas på något liknande den här gången. Finns det någon rättvisa så borde du inte bli förkyld förrän runt 2020. Hang in there!
Per Ericsson
1985 • Stockholm
#4
22 september 2008 kl 00:46
Gilla
Hej!
Tråkigt att höra att du varit sjuk hela 2008! Jag tänkte dela med mig av mina besvär trots att de bara är en sjättedel så långdragna som dina...

Det började med en stafylokockinfektion i början av augusti som jag tog en veckas antibiotikakur emot. Under efterdyningarna av den drog jag på mig en förkylning som ännu inte riktigt dött ut.
Jag började kuren precis en vecka innan jag skulle springa Midnattsloppet så jag kan tänka mig att kroppen var försvagad både av penicillinet och ett träningspass då nåt elakt virus fick för sig att flytta in i mig...
Det var iaf inte särskilt illa alls den här veckan utan själva loppet gick trots allt bra. Men efter att kuren var uppäten hängde stafylokockerna kvar så var fick börja en till tiodagarskur så fort jag hade fått tag på en doktor och ett recept.

Under denna andra kur fick jag alltså en otäckare förkylning med ordentligt med snuva och nån dags feber. Jag vilade några dagar, snöt bort det mesta snoret, och trodde att jag frisk. Så jag tog en löprunda och dagen efteråt kändes det som om förkylningen fått "nytt fäste".

Detta förfarande upprepades ett par gånger till tills för ungefär 10 dagar sedan då jag verkligen skulle vila mig helt frisk.
Men... Jag trodde att jag var hyfsat frisk (igen) i fredags och stack därför ut på ett lågintensivt pass på 12-13km. Allt var toppen timmen efteråt tills jag fick i mig min middag. Efter den fick jag magondare än magondast och tillbringade resten av fredagkvällen och -natten i fosterställning med lite inslag av feberfrossa.

Jag vet inte om mina besvär kan helt liknas dina. Mina kan vara - och är nog - mer träningsinducerade, så att säga. Samtidigt tycker jag att en lätt förkylning borde kunna lägga sig ganska fort och inte hålla sig på konstant nivå i 10 dagar (längsta "försök-till-träning"sfria tiden).

Nu försöker jag bara kurera mig med massiva mängder vitlök och c-vitamin.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
22 september 2008 kl 11:15
Gilla
Usch vad tråkigt Josefin - förstår verkligen att du lider!!
Det jag tänker när jag läser din historia är om dina övriga värden är kollade, dvs om ditt immunförsvar är ok? Om inte skulle jag nog be om en genomgång (inte hos specialisten som "bara" ser halsen utan hos allmänläkare)
Sen kan det ju vara så att du helt enkelt har en formsvacka där olika former av stress ökat din mottaglighet för infektioner. Antibiotika är ju tyärr bra mot just den typen av bakterier den är avsedd emot, men slår ju även ut goda bakterier och ökar din känslighet för bl a virusinfektioner. Influensa drar ju ofta med sig följdinfektioner dessutom.
Om dina övriga värden är bra skulle jag nog satsa på massor av sömn, hälsosam mat med massor av frukt och grönt och sedan börja försiktigt och lågintensivt. Yoga?
Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#6
22 september 2008 kl 11:20
Gilla
Tack för era svar!

Har prövat ett gäng olika huskurer under det här året men faktiskt inte något hälsokostpreparat och visst kan det vara värt att testa. Det gör väl förhoppningsvis inte _mer_ skada i alla fall, även om jag har svårt att tro att det skulle hjälpa. (Jag vet att jag borde vara mer positivt inställd då det är ganska känt att även tanken kan spela in, men efter såhär lång tid är det lättare sagt än gjort.)

Calle: Precis…tycker jag har fått min beskärda del av förkylningar nu!

Det är så himla frustrerande att ingen läkare tar det riktigt på allvar. Dom flesta jag har besökt har sagt ”det kan vara så”. Dom senaste två läkarna har förvisso gjort lite ordentligare undersökningar men det verkar stanna där. Specialisten konstaterade slem i bihålorna men verkade inte bry sig om att utreda orsaker till detta. Det är väl enklare att bara skriva ut lite medicin än att behöva utreda ett svårlöst problem. Jag borde bli lite mer kaxig och kräva mer av dom, men det är samtidigt svårt att veta _vad_ det är man skall kräva. Man kan ju tycka att det är deras jobb att tänka och att komma på nya idéer i utredningen och nya prover att ta, men det verkar inte alltid fungera på det sättet…
Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#7
22 september 2008 kl 11:34
Gilla
Maria: Har tagit blodprov flera gånger under det här året och alla har varit bra.
Det där med nyttig mat och frukt har jag också testat. Har aldrig ätit så mycket frukt och grönt i hela mitt liv som jag gjort det här året. :-)
Yoga har jag dock inte testat ännu...

Jag hade ett småstressigt år 2007 med lite olika privata problem som säkert påverkat mitt immunförsvar negativt. Detta har jag dock tagit tag i redan i början av det här året och jag tycker inte att det borde ge så här långdragna problem än idag...

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.