Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 5165 visningar

Polar RS200sd - hur kommer jag igång?

Nybörjare
1974 • Avesta
#1
21 september 2008 - 18:10
Gilla
Hej,

Har precis inhandlat en Polar RS200sd och avskyr bruksanvisningar. Finns det nåt forum på nätet med lathund eller liknande? Har ställt in vikt etc, men that´s it. Nybörjare på löpning och vill att klockan ska tala om för mig när jag springer för sakta/för fort för att orka min runda/öka fettförbränningen/konditionen.

Johan I
1987 • Örebro
#2
21 september 2008 kl 21:17
Gilla
Ett bra klockval för det första. Jag har RS800sd så vissa saker kanske kan skilja sig lite.

Det du måste eller borde göra nu i "setup"-fasen är att installera det du behöver på datorn.
D.v.s. ev. drivrutiner för överförningen samt Polars träningsprogram för datorn.
Och RS200 använder väl SonicLink, d.v.s. du måste ha en mikrofon vid överförningen till datorn.

Men rent träningsmässigt är det bara att sätta på sig pulsbandet, se till så att det är batterier i alla komponenter, placera fotpoden rätt på skon och att trycka på den röda knappen två gånger för att starta (förinstält på Free-pass förmodligen). Free-pass är alltså ingen förprogrammerad träning utan du gör som du vill där.

Om du vill skapa egna träningar (t.ex. så att du hålla tempot eller pulsen inom vissa zoner i vissa faser av din träning) så måste du nog göra det genom programet i datorn och sedan överföra det. Om det nu följer med något program? Är inte säker på hur RS200 fungerar angående detta. Annars får du leta efter TargetZone eller något med Zone och ställa in där.

Det du först bör göra är väl dock att hitta en löparbana eller uppmätt sträcka och springa för att kalibrera fotpoden efter det. Men det är upp till dig om du kräver hög precision direkt eller kan vänta lite till dess att du lärt känna klockan lite bättre.

Klockan kan inte säga hur du förbränner mest/bäst fett men den ger ju alltid ett värde på kaloriförbrukningen (om du har pulsbandet på) och den baseras bl.a. på Polars, vad jag hört, patenterade formel (ingen annan får använda den) som baserar sig på bl.a. pulsen. Så med värdet till hands efter dina pass kan du ju så klart själv se vilka gånger du ev. brännde mer kalorier och försöka sträva åt den typen av pass om det nu är jätte viktigt med några kcal.

Konditionen kan följas genom att titta på dina tider jämfört med din puls, samt med de tester som finns i klockan.

Kom ihåg att RS200 är något av en budget variant och endast sparar dina 16 senaste pass på klockan, mer rymmer den inte. Så för över dem med regelbundet mellanrum.
Och RS200 använder sig väl även av Polar Personal Trainer (webbtjänst) på www.polarpersonaltrainer.com . För att ladda upp dina pass dit bör du använda UpLink, ett program från Polar. http://www.polar.fi/en/support/downloads?product=&category=Software
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#3
21 september 2008 kl 22:00
Gilla
Hej Lise-Lotte!

Bra val! Bra klocka! Äger en själv sedan drygt 3 år. Det du frågar efter är flera saker, som inte går att få ut av en enskild inställning. Men med "grundfrågan" orka springa fortare så får du med dig ökad fettförbränning och bättre kondition.

Det du i grunden behöver göra är följande;

Löp din runda med klockan och se till att du har pulsvisning. När du har löpt den för första gången så har du ett riktvärde att utgå ifrån, som sedan kan ligga till grund för kommande rundor.
Med det pulsvärdet kan du sedan ställa in klockan så att den "pushar" dig till att ligga på samma eller något högre pulsvärde för dina nästa rundor.

Att det skulle vara en "budgetklocka" som Johan skriver, är fel. Helt fel. Att tekniken utvecklas är ingen hemlighet, och JA det finns mer avancerade klockor idag...MEN RS200sd är en mycket avancerad klocka som täcker de flestas behov för löpning.
Säg mig, Johan I, :-) hur ofta sitter du, eller någon annan och analyserar, låt säga, det 23:e äldsta löppasset från dags datum i klockan?! Nope, det finns det ingen som gör, utan den analysen görs vid datorn, eller i den handskrivna träningsdagboken. 16 sparade pass räcker gott och väl i fråga om minneskapacitet!
Johan I
1987 • Örebro
#4
21 september 2008 kl 23:20
Gilla
Niklas:
Med budgetklocka menade jag så klart inte att det var något slit och släng och inget avancerat =) Utan RS200sd är en mycket bra klocka men när man som jag har en RS800sd så ser man när man jämför dem att det finns mycket praktiskt som är underlättat i och med RS800. T.ex. endast webb-baserat program och överförningen som sker med ljud för RS200, vilket är ganska jobbigt faktiskt, kan vara svårt att hålla klockan och mikrofonen helt rätt, går att förlöra kontakten mitt under överförningen (något som hänt med min CS200) men det är väl en vanesak. RS800 använder IR-överförning och har ett eget mycket bra datorprogram.

Jag ville bara upplysa om att ifall man tränar mycket utan att "tänka sig för" under en period (d.v.s. föra över till datorn) så är det bara 16 av passen som ligger kvar i klockan (kör man vid 16 så försvinner nog det "tidigaste").
Sen hurvida man analyserar dem eller ej är ju självklart individuellt. Jag sitter inte och analyserar i klockan men på datorn kan jag mycket väl ta fram något äldre pass för att jämföra med nya på samma runda t.ex.

Men eftersom att du haft den i 3 år så måste du kunna det här med RS200:an =)
Så kanske borde du berätta lite för Lise-Lotte hur det fungerar med överförningen och analyserna ifall hon vill göra det på datorn efteråt. Samt hur man skapar de tempo eller pulszonerna som hon var ute efter.
Nybörjare
1974 • Avesta
#5
1 oktober 2008 kl 22:27
Gilla
Johan o Nicklas - tusen tack för att ni tagit er tid att skriva så uttömmande svar! Uppskattas! Sätter tänderna i infot och kanske återkommer med följdfrågor.... =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.