Löpning Skador & Rehab 34 inlägg 26784 visningar

Någon som har erfarenhet av träning vid utmattningssyndrom?

Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#1
23 april 2015 - 17:51
Gilla
Är det någon som har erfarenhet av utmattningssyndrom (eller borrelia) och träning? Någon som tränat lätt, fast man känt sig sjuk och orkeslös fysiskt och sen blivit bättre av det ?

Har under 1 års tid haft många turer fram och tillbaks i vården och är fortfarande under utredning men läkarna säger att det lutar åt utmattningssyndrom (men har haft antikroppar mot borrelia också). De säger att motion och bra kost och vila är behandlingen. Problemet är bara att jag blir fysiskt dålig direkt efter mkt lätt träning. Älskar att vara ute i naturen och träna och börjar tröttna på att vissa dagar kan t.o.m en lugn promenad kännas jobbig p.g.a sjukdomskänsla. Jag har ingen depression utan problemen är fysiska och undrar om man verkligen ska ignorera när kroppen känns sjuk och orkeslös och motionera ändå? Kan man bli bättre av det? Nu vilar jag från träning men blir inte friskare för det...
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
23 april 2015 kl 20:57
Gilla
Har ingen direkt erfarenhet men känner spontant att lätt styrketräning kan vara bra. Att behålla styrka eller om möjligt förbättra den är viktigt. En hel del kan man lösa med egen kropp som belastning. Vad gäller kondis bör det vara bättre med många, kortare promenader för att få lägre belastning.
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#3
26 april 2015 kl 11:39
Gilla
Tack för att du tog dig tid att svara :)
Tyvärr så är mitt dilemma att jag inte vet om man kan/ska "träna bort" utmattningssyndrom, när det känns märkligt och extremt jobbigt att träna med vilopuls på 90, på gränsen till feber och huvudvärk, eller om man bara förvärrar situationen. Börjar bli lite desperat på min situation. Hade hoppats på att någon haft erfarenhet av detta och hur man kan påverka själv för att bli frisk. Sjukvården har inte mycket att komma med tyvärr.
1956 • PARTILLE
#4
26 april 2015 kl 13:08
4 Gilla
Cecilia, stavgång är en oerhört underskattad motionsform när det gäller att komma tillbaka efter mer eller mindre feta käftsmällar. Jag praktiserade detta efter min aortadissektion 2012. När jag väggade 2005 var det faktiskt så att den fysiska träningen blev en Lisa för min själ och den hjälpte verkligen. Men under de första kritiska veckorna av min väggning då, var det inte så mycket bevänt med träning. Sedan var jag ute och gick och ganska snart började jag lufsa igen.
Förra året var det hjärtablationer och grymma mediciner som sänkte mig, men jag lyckades hålla igång hjälpligt. Naturligtvis fick jag dra ner ambitionsnivån drastiskt. I det läget var cykling och stavgång mina bästa träningskompisar.
Det gäller att hitta det som passar Dig och samtidigt ta reda på inom vilka ramar Du kan träna. När Du väl hittat detta och stabiliserat det hela så kan Du också töja på ramarna och samtidigt ge Dig själv posititva och mentala injektioner. På träningspassen tar Du alltid med Dig Din bästa träningskompis - tålamodet. Detta är i alla fall min egna erfarenheter.
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#5
26 april 2015 kl 14:29
1 Gilla
Tack Stefan för tips, uppmuntrande, igenkännande och mkt kloka ord. Det där med tålamod var verkligen träffande, tar hårt på prestigen att kroppen inte klarar ens hälften av vad den gjort förut. Och efter 1år utan framgång börjar man funderar om man nånsin ska få krafterna tillbaka. Lätt att tappa tålamodet. Men tränade förmodligen för hårt för min situation i höstas. Så får nog sänka kraven ytterligare.
1956 • PARTILLE
#6
26 april 2015 kl 21:05
1 Gilla
Jag förstår precis hur Du känner Dig. Det fina med tålamodet är att den alltid finns vid Din sida och viker inte därifrån även om Du motar bort den. Därför är tålamodet Din bästa vän och bundsförvant. Något jag under de senaste tre åren lärt mig. Det var en omställning av klass att inse att saker inte är som de varit och att det med all sannolikhet inte kommer att bli som förut. Jag skyndar långsamt och med lite jävlar anamma kan jag kanske komma i mål den 15 augusti i Ironman Kalmar och fortsätta resan mot min dröm - Badwater. Har Du en dröm Du vill uppnå, så håll hårt i den, det är en grymt bra drivkraft. Kämpa på! :-)
Allan Lock
1941 • Grisslehamn
#7
27 april 2015 kl 11:37
Gilla
Lyckligtvis för mig jag har ingen erfarenhet med utmattningssyndrom men bara träning otur mm. Men har jag funnit att ha tålamodet och lugn med alla dessa blev de mest viktigt läkare liksom var beskrev av Stefan tidigare. Tyvärr för många människor blir det mycket svårt att gör det men komihåg att varje timma med att gå / stavgång blivit verklig lättträning och motion och slutligen det skall växer till jogging och springning. Kanske att ha tålamodet är det mest viktigt del med alla träningsform regimen och att tro på dig själv den andra . Lycka till.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#8
27 april 2015 kl 14:15
Gilla
Hej Cecilia! Nu framgår det inte riktigt på vilket sätt du känner dig sjuk mer än allmän "sjukdomskänsla". På vilket sätt gör träningen dig sämre? Feber (eller bara höjd kroppstemp)? Orkeslöshet? Utmattningssyndrom hänger ju ofta ihop med någon typ av deppighet eller liknande - om du inte upplever det måste det ju vara något annat tänker jag... Har själv haft den omtvistade "Gunde-bakterien"så jag förstår nog lite av din problematik här... Om problemen, som du skriver, är rent fysiska - men läkarna inte hittar något egentligt (läs påvisbart med läkarvetenskap)problem är det nog klokt att ge kroppen (lagom!!!)fysisk aktivitet genom det som känns bra och ger glädje. Kanske är det också så att konditionen dippat efter ett längre uppehåll(nu ser jag inte hur "hårt" du tränat innan), vilket också kan ge de symptom du nämner.

Borrelia (som det ju verkar som du utsatts för eftersom prover visar antikroppar)är ju också känt för att kunna ge trötthetskänsla och orkeslöshet länge efter det att bakterien läkt ut. För egen del visade sig en del av min trötthet orsakas av en spökande sköldkörtel. Har du kollat din?

Så ta det varsamt men prova lite försiktigt är mitt råd. Simning är skonsamt om du gillar det, yoga bra för kroppens energier - men välj en variant som inte är så fysiskt krävande i början. Ta njutbara andningspromenader. Hur har du det med maten? Äter du tillräckligt och allsidigt för att hålla upp energinivåerna? Ibland kan även olika typer av brister ge de symptom du nämner (järn, B12, magnesium, D-vitamin).
Håller med Stefan (som också guidade mig så fint till vännen "tålamod" när jag mådde som sämst) . Låt det ta tid - det finns tyvärr inga genvägar och quick-fixes. Kroppen ska inte bara fungera och hålla, utan kunna ge glädje och resultat - men det tar tid (och lite klurighet)för att ni ska kämpa åt samma håll. Var inte arg på kroppen för att den inte riktigt lyder dig just nu - lyssna istället på vad den har att säga dig. Nog så svårt - jag vet! Stort varmt lycka till!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#9
27 april 2015 kl 15:21 Redigerad 27 april 2015 kl 15:21
3 Gilla
Har inte egen erfarenhet men arbetar som psykolog och har närstående med utmattningsproblematik.

Det är vanligt att kroppen inte "svarar" som man är van att den gör efter träning när man är utmattad. Promenader, stavgång, lätt cykling, simning i lugnt tempo är exempel på skonsamma träningsformer. Om det nu är utmattning så ska du absolut inte pressa kroppen till något den inte vill, det förlänger bara tillfriskningsprocessen. Sedan långsam, gradvis, ökad belastning när de lättaste träningsformerna känns just lätta.

Som flera andra är inne på är tålamod och acceptans för kroppens (och knoppens) signaler/begränsningar det absolut viktigaste vid utmattning, samtidigt som det ofta är det svåraste. Däri ligger också dilemmat med tillfriskning, det finns inga snabba metoder att bli frisk. Att försöka påskynda läkandet och sätta press på sig själv att det måste gå snabbt blir lite som när man har svårt att somna, ligger i sängen, timmarna går och man börjar tänka på att man måste somna snart för att hinna få tillräckligt med sömn innan klockan ringer kl 7. Det ökar bara på stressen och gör det ännu svårare att somna.

När det gäller behandling (utöver just vila, kost, lyssna på kroppen, inte pressa) så är ju en viktig aspekt att analysera varför man blivit utmattad och se vad som eventuellt går att göra åt det. Handlar det om en orimlig arbetssituation? I kombination med hög belastning hemma? Personliga/psykologiska faktorer osv.

Hoppas verkligen du kan hitta en väg som fungerar för dig, stort lycka till!
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#10
28 april 2015 kl 16:13
Gilla
Tack så jätte mycket alla vänliga själar som tagit sig tid till att ge mig så många kloka råd. Är väl dags att låta kroppen få bestämma i stället för huvudet oavsett vad det nu visar sig vara som gör att kroppen känns sjuk och orkeslös. Den gör det även om jag inte tränar. Därför jag blir frustrerad att efter 1 årstid inte blivit någon förbättring och slängde ut denna forumtråd. Har naturligtvis sen tidigare redan ändrat på vissa saker i livet för att orka med vardagen. Men finns kanske inte så mycket mer att göra än att vänta. Tack alla och lycka till med ert kämpande i löpspåret :)
#11
30 juli 2015 kl 19:53
Gilla
Har nu vart sjukskriven för utmattningssyndrom i 9mån. Ingen depression. De kognitiva grejerna som minne/koncentration/panikångest har blivit mkt bättre men när jag gjort för mkt då kommer yrseln/tinnitus/minnesproblemen m.m.
Men fysiken!! ...ajaj.. svaghet i kroppen. Hur länge ska jag ha den?? Och ni som genomlidit detta; när huvet ändå är hyfsat bra, är svaghetskänslan det sista symtomet som blir kvar längst? Tränade inte innan men har ett mkt fysiskt krävande arbete och hade hyfsad kondis. Fattar ju att för att känna sej mindre svag så bör jag träna nånting lätt för att med kondition så blir jag troligen mindre trött när jag ska göra nåt.
Avskyr att träna. Bara skidåkning som är kul och den säsongen blir ju kort... Har ett mål med 3km promenad i "dagsformstakt". Men grejen är ju att trots att jag fattar fördelarna kan jag inte njuta av promenerande när det nu är "tvång". Även om jag inget hellre vill än få mitt liv tillbaka.
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#12
30 juli 2015 kl 20:56
Gilla
Jag är i ganska liknande position som dig. Jag har träffat en bra sjukgymnast, nu efter ca 1års utmatting. Finns något som heter Basal Kroppskännedom som funkar ganska bra för mig. En kvart om dag räcker. Övningar där man lär kroppen att slappna av här och nu. Även om man mentalt känner sig bättre så är kroppen kvar och reagerar som tidigare. Den har inte lärt sig slappna av menar sjukgymnasten utan slår på kamp och flyktsystemet fast det inte behöver längre. Går att söka på nätet om övningar.

Jag gillar att träna så för mig har största utmaningen varit att våga börja där jag är, att släppa prestige och inte försöka skynda tillbaka till där man var. Att vara här och nu är A och O. Nu har jag t o m kunnat börja jogga några få km men jag har fortfarande mer begränsad energi och måste prioritera varje dag vad jag ska lägga den på. Det går sakta framåt men får bakslag när jag ansträngt mig för mycket. Men övningarna i Basal Kroppskännedom har lärt mig att påminna mig själv att vara i nuet i vad jag än gör, om det så är träning eller vardagssysslor. Fast man måste påminna sig varje dag.
Hoppas det kan vara till någon hjälp för dig. Jag vet att det är ett helvete att gå igenom och att man ofta känner sig ensam för ingen annan kan ens ana vad man går igenom. Kamp varje dag.
1975 • Växjö
#13
30 juli 2015 kl 21:00 Redigerad 30 juli 2015 kl 21:02
Gilla
Intressant tråd. jag har närstående som varit utslagna i 20 år. Tränat för hårt och aldrig blir utvilade trots uppehåll. Borta från arbetsmarknaden. Sorgligt. Ingen hjälp av läkarvetenskapen. Bara besök hos diverse psykologer som inte kan nåt om idrott och hälsa. Hoppas TS får hjälp.
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#14
31 juli 2015 kl 09:28
Gilla
Jag fick min diagnos utmattningssymptom för någon vecka sedan. Har varit sjuk sen slutet på maj.

Mitt största problem är att jag blivit sjuk under mammaledigheten så jag har svårt att komma undan det jag tycker är jobbigt. Eftersom jag inte orkar med barn och hemmet så är skogen räddningen.
Men jag har så svårt att accepter att jag inte orkar!!

Första veckorna orkade jag inte träna alls, nu löser jag det riktigt bra. Började med promenader och har sedan ökat på efter vad som känns bra.
Men springer/går utan att mäta tider och bestämmer inte innan hur långt jag ska springa, utan låter kroppen styra.
Och vissa dagar orkar jag inte och då blir det korta promenader.
Rundorna blir inte långa som innan och återhämtningen är långt mycket sämre.

Nu är väl inte jag helt på botten men motionen är min räddning. Var riktigt vältränad innan "raset" så viss styrka finns såklart kvar. Har man inte tränat innan förstår jag att det måste vara nästintill omöjligt att komma ut.

Katharina om du tycker det känns skitsurt att promenera försök hitta på något annat. Vad hade du för intressen innan? Kanske har du någon vän som kan gå med dig. Testa något helt annat, simning!?

Min hjärna funkar dåligt jag har svårt med planering, så har fått säga till mina vänner att de får se till att ta med mig på saker annars är risken att jag bara håller mig undan jobbiga saker.
Men att bara sitta hemma och inget göra måste vara det sämsta. Tror man behöver lite utmaning.

Ta hand om er!!!!
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#15
31 juli 2015 kl 10:09
1 Gilla
Hej. Jag är läkare och träffar många med utmattningssyndrom. Det finns ingen generell sanning gällande träning, men forskning och erfarenhet talar ändå för att fysisk aktivitet är positiv för tillfrisknandet. Kanske måste du börja på en mycket lägre nivå än du vill/har varit förut. Att promenera 500 m kanske är rätt nivå till en början. Eller att lyfta 3 kg hantlar några gånger? Här finns en artikel i läkartidningen som går att läsa även av lekmän, om inte annat sammanfattningen. Längst ned finns en del länkar.
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=16889
Eva
Stockholm
#16
11 juni 2016 kl 21:36
1 Gilla
Hej, hittade det här inlägget idag. Ser att det skrevs för länge sedan och jag hoppas att du, alla som kämpar sig tillbaka mår bra. Tänker att tråden ändå är intressant för många fler som drabbas, så jag lägger till mina erfarenheter.
Jag har själv varit sjukskriven för utmattningssyndrom för många år sedan, då kallades det utmattningsdepression. Jag kommer ihåg att min läkare blev störd på mig då jag försökte förklara för henne att det var den fysiska biten som var den värsta kampen. Att jag var ledsen och grät mycket berodde lika mycket på rädsla och frustration över att det aldrig tycktes släppa. Jag följde råden och försökte träna, men kroppen svarade bara med att bli sämre och jag var ständigt förkyld och sängliggande. Det var en mardröm.
Idag verkar kunskapen ha blivit bättre kring att detta också definitivt är något fysiskt som drabbar en. Ju mer man som patient förstår, desto bättre och fortare kommer man att kunna komma ur det, istället för den ständiga jojon som många av oss upplever.
Någon sa till mig att ”du kan inte springa dig friskt på ett brutet ben” och det var en ögonöppnare. Jag var tvungen att se mig själv som skadad, och inte jämföra mina träningsprestationer med innan. Det är som läkaren i tråden skrev. Att även 500 meters promenad räknas som träning.
Jag började tillslut att träna hemma i vardagsrummet i cirka tio minuter. Mycket qi gong, sedan började jag springa på stället i 3 minuter, sakta men säkert var jag uppe i tio minuter. Då tyckte jag att jag var närmast vältränad ?
( Kan tilläga att sjunga hjälpte mig, gjorde kropp och själ lugn. )
Fortfarande idag många år senare kan kroppen reagera med förkylning och med lång återhämtnings-tid om jag struntar i att lyssna på kroppen och bara springer på vilja. Skillnaden nu är att jag förstår sambandet mer.
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#17
12 juni 2016 kl 08:24
2 Gilla
Hej Eva
Du beskriver nästan exakt samma mardröm som jag haft/har. Frustrationen över att de råd jag fick angående motion bara gjorde mig sämre och det var känslan av att inget verkade få det att vända som gav mig ångestkänslor. Var inte deprimerad innan.
Jag kan berätta att jag mår mycket bättre idag än när jag i desperationen skapade denna tråd. Kroppen klarar av fysisk träning även om jag än inte är tillbaka på samma nivå som tidigare. Det som fick det att vända var när jag äntligen fick träffa en bra sjukgymnast och börja med hennes övningar i basalkroppskännedom och promenader som motion. Det var precis som du säger att man måste våga sluta jämföra med det som jag tidigare kallat träning och sluta försöka komma tillbaks på samma nivå. Jag har lärt mig motionera avslappnat och vara i nuet och njuta av det lilla. Små, små steg...och nu vill jag faktiskt inte tillbaks till det jag hade förut. Jag har börjat en resa mot något nytt. Jag börjar lära mig leva med detta och är inte längre lika rädd för bakslagen för jag vet nu att de inte är för evigt även om det känns så just då.
Genom detta har jag fått många värdefulla insikter och jag har fått tänka om. Det går att ta sig framåt även när man är totalt energilös men man måste tänka i andra banor.... vilket inte är lätt om man inte får hjälp av nån annan

Strengh
A river cuts through a rock,
not because of it's power
but it's persistence
Eva
Stockholm
#18
16 juni 2016 kl 14:49
Gilla
Hej! Vad kul att du uppdaterar hur du mår och att du mår mycket bättre. Det gläder mig verkligen.
Det är så spännande också att läsa i tidsperspektiv hur man utvecklas av denna upplevelse och kommer till nya insikter.
Jag kommer ihåg en yoga-kurs jag gick som var inriktad på målgruppen ”utbrända”. Där satt vi alla tidigare så drivna människor helt utslagna, ändå fast övertygade om att vi skulle motbevisa att detta är något som tar lång tid att ta sig ur. Jag skulle minsann inte vara sjukskriven någon längre tid, och det skulle ingen annan på kursen heller. Tillslut fick jag som sagt inse att detta jagande att bli frisk blev min fiende.
Jag är som du, kan fortfarande få bakslag, flera år senare, men får inte samma panik längre, även om det såklart kan kännas tröstlöst ibland att tålmodigt återhämta sig igen några timmar eller dagar.

Den största hjälp med tips och insikter jag fått är från människor jag mött på vägen som har liknande erfarenheter som jag. Därför har jag satt ett stort värde i att ”give it forward”. Vi måste hålla ihop och stötta varandra.

Ska kolla upp basal kroppskännedom. Kan ana vad det är, men alltid intressant att fortsätta utvecklas.
Allt gott!
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#19
17 juni 2016 kl 11:07
Gilla
Ja det är på något vis skönt att höra att det hänt andra för jag har nog aldrig känt mig så ensam och förtvivlad i hela mitt liv. Ingen verkade förstå hur dåligt jag mådde FYSISKT och hur det påverkade mitt allmäntillstånd. Alla bara pratade om att jag måste ändra det mentala så skulle allt lösa sig. Men det gjorde inte det...Det var när jag träffade sjukgymnasten 1 år senare bitarna började falla på plats. Kroppen behövde också rent fysiskt lära om sig hur den skulle reagera. Det räckte inte att jag slappnat av mentalt, min kropp hade gjort till vana att alltid slå på flykt och kampsystemet oavsett om det var något roligt som jag tyckte om att göra och den vana behövde brytas rent fysiskt.

Det är den erfarenheten som jag vill dela med mig till alla som läser detta och är i liknande situation. För det är som du säger Eva, det ger hopp och motivation att kämpa vidare, när man får höra erfarenheter från någon som verkligen förstår vad man går igenom.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#20
17 juni 2016 kl 16:38 Redigerad 18 juni 2016 kl 10:56
Gilla
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.