Löpning Avancerad träning 22 inlägg 6950 visningar

Det här med löpteknik...

Oliver
1984 • Göteborg
#1
28 mars 2015 - 10:05
5 Gilla
Överallt, eller iaf, var och varannanstans läser man om löpteknik och dess betydelse för ens löpning. Att springa "rätt" har nästan blivit viktigare än att springa överhuvudtaget.

Många "gurus" framhåller diverse saker man bör göra för att optimera sin löpteknik.

Personligen så blir jag väldigt snurrig och jag tycker det är mer hämmande än stimulerande.

Jag har nu reflekterat över en kopp kaffe och min egen knappa erfarenhet säger mig det här:

När jag var i min "peak" sprang jag (utan att tänka på det) mer eller mindre på det sättet som förespråkas av "experterna". Dvs korta, rappa steg (hög frekvens mao), och det var överlag bra tryck o flyt i mina trumpinnar.

Hur hade jag fått detta då? Jo, jag hade tränat hårt i ca 3 års tid. Alltså kanske tränat 2 av 3 dagar året om. Mycket löpning i hög fart. Skipping, höga knä o dyl tricks brukade ingå i upvärmnings- rutinen. Distpass på 10 km på 40 min +/- 5 min kanske.

Så frågan jag ställer mig är; får man bättre löpteknik av mycket löpning (i hög fart) eller kan man verkligen justera så pass mkt i sin löpning genom några övningar??

Jag är själv lite skeptisk till att lita blint på att löptekniken drastiskt ska "lösa upp knutarna". Känns som en fabricerad short cut. Man gör det lätt för sig. Många afrikanska kids har kanske 4-5 h (!) spontan löpning (till/från skolan) per dag i benen innan de börjar underkasta "riktig" rationell löpträning i 15-16 års åldern! Det ska man inte underskatta.

OK, man kanske bör inkorperera lite löpskolning och annat i sin rutin men annars tror jag att man har sitt "eget paket" som man får leva med.

Tror hyfsad teknik automatiskt kommer med mkt löpning i högre fart (och således bättre VO2). Typ 3min/km fart. Eller snabbare.

Man säger ju kolla kids, de springer så naturligt och oförstört. Men då tänker man ju på kids som gör en rutsch. Om man kollar kids som springer ett längre lopp så ser det likadant ut som hos en flock vuxna.

Så går mina tankar iaf....skulle dock vara kul att höra andra som kanske är lite smartare...reflektera över mina reflektioner....jag kanske är HELT ute och cyklar...men solen skiner och våren är här så det gör mig inget....
< < < 1 2 > > >
1954 • Falun
#2
28 mars 2015 kl 10:08
1 Gilla
Inte mycket att invända mot det du skriver. Tvärtom.
1985 • Göteborg
#3
28 mars 2015 kl 10:57
3 Gilla
Håller med till 100%.

Själv är jag lite cynisk och tror att folk vill profitera på löpar-boomen och därmed få folk att tro att de behöver kurser i löpteknik. GPS-klockor, funktionsmaterial, återhämtningsdrycker, energidrycker etc. Men egentligen handlar det ju bara om att springa, världens enklaste grej som bara kräver ett par ben och ett par skor som man själv tycker är bekväma.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#4
28 mars 2015 kl 11:31
Gilla
Okej dags att dra igång debatten. Jag håller inte alls med om det skrivs ang tekniken. Tekniken är inget som kommer av att löpa i hög hastighet och med hög fart räknar jag fart i området 2:30-45 min/km självklart beroende på distans.

Det senaste halvåret har jag jobbat väldigt hårt på min löpteknik jag har en lång bit kvar innan tekniken sitter där, men när jag sätter steget så märks det med en gång, det är ingen liten skillnad jfr med hur jag vanligtvis springer det är en stor skillnad. Farten blir betydligt högre men ansträngningen blir betydligt lägre.

Angående profit så tycker jag inte heller att det finns någon större vinst att göra angående löptekniken, det jag har lärt mig har jag fått gratis men påverkan som det har fått på mina resultat är så mycket större än diverse skor och annan utrustning som däremot kostar.
1984 • Stockholm
#5
28 mars 2015 kl 15:11
1 Gilla
Tycker samma som dig Oliver. Tror inte det är fullständigt omöjligt att förbättra tekniken med lite genvägar men tror det krävs väldigt bra hjälp eller motorisk talang.

Känns som att man kollar på hur elitlöpare springer och säger att "spring såhär så går det bättre" istället för att vända på det och säga "spring bättre så ser det ut såhär", tror mer på det senare och tror man uppnår det genom långvarig löpträning.
1971 • Nykvarn
#6
28 mars 2015 kl 17:10 Redigerad 28 mars 2015 kl 17:11
1 Gilla
Jag får ofta frågor om löpteknik t ex från kollegor eller ombeds visa/hålla löppass ibland och jag brukar alltid säga att löpning är det naturligaste i världen och att alla kan springa och att det effektivaste sättet att lära sig springa ännu bättre är att springa mer, ju mer/oftare/längre vi upprepar en rörelse, ju effektivare blir den. Det gäller löpsteget likaväl som en golfsving, en backhand i tennis, hantverkare, t ex en snickare med hammare i handen o s v o s v eller t ex en kontorsråtta och bloggare som jag som kan skriva de här raderna med alla tio fingrar utan att behöva titta på tangentbordet en enda gång :-) .

Jag tror de flesta av oss dock kan vara överens om att det finns vissa gemensamma nämnare i ett effektivt eller "korrekt" löpsteg. Dessa är:

-Avslappning! Många ovana löpare kämpar och tar i under joggingturen, vilket gör att löpsteg och hållning blir allt annat än avslappnat!
- En relativt hög stegfrekvens för att undvika inbromsningen som stötbelastningen som sker vid ett alldeles för lång steg.
- En stolt, rak hållning där vi inte sjunker ihop.
- Armar som rör sig i rörelseriktningen utan att pendla in för mycket framför kroppen och korsar mittlinjen vilket skapar onödig sidorotation i överkroppen.

Detta rörelsemönster kan absolut övas in genom att både "springa medvetet", fokusera på de här detaljerna under t ex vanliga, lugna distanspass men också till viss del genom löpskolningsövningar om de görs regelbundet.

Att du Mikael (#4) intar en något annorlunda position i debatten ser jag inte som konstigt. Du har ditt fokus på medeldistans, 800 och 1500m och därmed farter som den vanliga motionären sällan eller aldrig är i närheten av. Här blir behovet av både korrekt löpteknik och nödvändig styrka och spänst mycket större jämfört med en motionär som siktar på lite längre sträckor, för att överhuvudtaget komma ner i de här höga farterna! Jag märker själv att just dessa faktorer begränsar mig när jag t ex springer i farter under 3 min/km.
1965 • Täby
#7
28 mars 2015 kl 17:49
Gilla
Jag är inte helt övertygad om att det löser sig genom att bara springa mycket. (Vet inte om någon direkt har den åsikten, men för att lyfta just den biten.) Jag tror att man lika gärna kan cementera ett dåligt löpsteg på det sättet. Jag har förmånen att springa en del med en som vet hur man ska se ut, och han brukar kommentera att jag springer "sittande", spänt osv. Och då har jag mängdat hyfsat mycket sista åren.

Jag tror inte heller att "lösningen" är att traggla mantran. Jag har gjort det, och risken är att man fokuserar på *en* bit, och tappar helheten. Typ stegfrekvens men sitter i steget. Eller landa på mittfot men missar frekvensen och landar långt framför sig. Eller stolt och spänner sig. Är man nära et bra steg så kanske det hjälper att foka på nån speciell del, iof.

Jag är kass på att göra det, men de gånger jag har upplevt att det känns bra är när jag har gjort löpskolning. Och avslappning, med fartökningar.
1984 • Stockholm
#8
28 mars 2015 kl 18:10
Gilla
#9 Är nog lite som du, tycker det är svårt att tänka sig till en bra helhet. Sitter också i steget och upplever att det blir bättre och bättre ju mer jag springer (mest pga att jag blir starkare i bålen tror jag). Men jag kommer nog alltid sitta för mkt ändå, oavsett hur mkt jag springer. Obalanser av det slaget tror jag är svårt att bli av med om man inte träffar nån som är superexpert på styrketräning+anatomi som kan hjälpa en. Det är nog ovanligare bland de som sprungit sen de var barn, skulle jag tro. Det viktiga här tycker jag är om DU verkligen springer fortare bara för att du anstränger dig en massa för att bli av med det. Jag tror inte det, så länge din kropp är balanserad på det sättet tror jag det är bättre att du sitter (sen är det såklart skillnad på att falla ihop helt som när man blir trött mot att kroppen sitter när den är avslappnat sträckt om nån fattar vad jag menar)
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#9
28 mars 2015 kl 18:12
Gilla
Jag håller med i det i skriver Staffan Dahlgren, men även om den vanlige motionären inte springer i samma hastigheter som exempelvis jag så har man ändå tid att vinna på en bra och avslappnad löptstil. Mina distansrundor som ju absolut inte går i något sub 3 min/km tempo blir även de lättsammare att ta sig genom med hjälp av en bättre teknik.
1973 • Järfälla
#10
28 mars 2015 kl 18:26
Gilla
Visst hjälper en god teknik när man ska springa och visst hjälper övningar typ löpskolning när man vill bli bättre rent tekniskt. Det kan inte bara varit jag som haft förmånen att nångång fått en ordentlig teknikgenomgång som uppvärmning och sedan sprungit som en Gud (tekniskt) resten av det passet? Troligen stannar lite av det kvar till nästa pass, kan man hoppas :).

Men om man t ex jämför med simning, crawl, så är löpning och dess teknik larvigt enkel och underordnad en motionärs allmänna fysiska form så det finns nog inte bara ett rätt här....

PS Staffan, jag skrev det här med enbart tummar på en iPhone men känner mig ganska nöjd ändå :)
1984 • Stockholm
#11
28 mars 2015 kl 19:49
Gilla
Det finns så många nivåer av löpteknik också. Som Staffan skrev så bra, grundläggande saker. Som alla motionärer säkert har utbyte av att känna till och mer eller mindre medvetet jobba med. Men sen finns ju mängder av delar och detaljer, stora saker, små saker, en del som är lätt att ändra, en del som är jättesvåra att ändra, en del som är bra för eliten men spänner nybörjaren, en del som kräver styrketräning, en del som kräver rörelseövningar, en del som kommer av sig självt, en del som sitter i muskelminnet, en del som är individuell och helt beroende av kroppskonstitution.

Det finns nog rätt mkt man kan göra om man ska vara petnoga, men springer man mycket tror jag man kommer bra nära den mest effektiva tekniken för ens egen kropp. Sen att ens egen kropp är sabbad av ett par decennier i soffan och aldrig kommer röra sig som en elitlöpare är en annan historia.
1984 • Stockholm
#12
28 mars 2015 kl 20:05
1 Gilla
För medelmåttiga motionärer som jag tror jag f.ö. att det ger mer att försöka förändra kroppen att vara bättre anpassad för en bra löpteknik än att forcera på en bättre teknik på en halvkass kropp. Det ena ger det andra såklart men ju sämre löparkropp desto mer tror jag på styrketräning, ståskrivbord på jobbet, smidighetsträning osv för teknikens skull tillsammans med en massa löpning. Löpskolning, fotisättning och höftposition känns som kursen senare tycker jag, jättevärt för elit eller elitmotionär men kanske inte för nån som ska springa sitt första millopp?
1984 • Stockholm
#13
28 mars 2015 kl 22:24
Gilla
Nån mer än jag som känner att många av tekniktipsen blir så motsägelsefulla när man får dom av en coach eller läser om dom nånstans? Det låter typ "bak med axlarna, fram med höften, sträck på dig" o sen när man maxsträcker alla muskler som är för korta och spänner hela baksidan på sin obalanserade kropp kommer det alltid ett "och slappna av". Va? Tänker jag. Du sa just... lätt för dig att säga, försök själv att springa med höften längre fram än där du har den när du slappnar av. Det blir varken effektivt, snyggt eller avslappnat. Bara bajsnödigt.

Jag kan iallafall omöjligt slappna av samtidigt som jag drar bak axlarna och fram höften. Isåfall skulle jag väl gå runt så hela tiden?
Åke
1974 • Gävle
#14
9 april 2015 kl 21:40
1 Gilla
Teknikträning är viktigt i alla sporter, mer eller mindre. Löpningen är alltså inget undantag! Man kan tycka vad man vill om detta givetvis, men faktum kvarstår att det är en viktig del OM man har för avsikt att utvecklas och springa fortare. Har själv tävlat och tränat i längdskidåkning på toppnivå och löptränade såklart en massa under barmarkssäsongen, och var i mina ögon (subjekitivt såklart) en hyfsad löpare med lite dryga 33 min/mil som tonåring. Jag kan säga att jag hade inte mycket att sätta emot "riktiga" löpare när det gällde fart, i det fallet var det löpare som tävlade i 800m, och som var jäkligt snabba även på distanser som 10km. Det gick bara inte att hänga med. De sprang så mjukt och avslappnat och bara flöt fram, och jag kände mig en smula avundsjuk på deras teknik minns jag. Vet inte hur många timmars videofilmning det har blivit i skidspåren och analyser om det perfekta skäret, men är övertygad om att det gjorde mig till en bättre skidåkare.

Mina tankar om detta spännande område!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
10 april 2015 kl 07:43
Gilla
Man tjänar mycket på att ett par ggr i veckan lägga in några enkla teknikövningar, de klassiska tripping, skipping och hälkickar är övningar som inte tar många minuter. Logga ut från GPS:en en stund och testa. Komplettera med strides och lite löparstyrka.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
10 april 2015 kl 13:22
Gilla
Förbehåller mig rätten att vara oense med föregående inlägg. Dock finns ingen Quick-fix för löpare. Teknik och styrka går hand i hand och det gäller att inte överdriva mängden löpning, satsa i stället på teknik och fart, bygg sedan på med mängd.
1979 • Bonnarp
#17
10 april 2015 kl 13:30
Gilla
Av egen erfarenhet så kan man endast tweaka och peta lite lite på det naturliga löpsteget för att förbättra.
Annars går man ju lätt över till att springa mer mekaniskt och stelt, och då är det inte lika skönt för kroppen och känns konstigt, vilket i sin tur dödar glädjen med sitt springande.

Jag själv ser inte särskilt gasell-spänstig eller bra ut när jag springer, men det känns bra och jag trivs med det, så det jag har i löpskolning och löpteknik från grundträningen har mest hjälpt mig att inte säcka ihop när jag blir trött.

Spring som du är, gå i mål som du vill. :)
Alexander Leskovec
1964 • Nybro
#18
10 april 2015 kl 23:20
1 Gilla
Det är det här jag tycker är så underbart med löpning, det är lite mystiskt och det finns inga givna svar. Man får helt enkelt bilda sej en uppfattning o köra på det man tror på, eller skiter man i det o springer ändå. själv är jag väldigt fokuserad på att sänka mina tider, jag är övertygad om att med rätt teknik så springer jag fortare. Jag kämpar med att ändra teknik, det går sakta men jag är motiverad för jag tror på det jag gör. Vi har förmodligen olika förutsättningar för löpning samt olika mål. Löpning är så oerhört enkelt och samtidigt så oerhört komplicerat, kanske speglar sej vår personlighet i vår löpstil.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#19
11 april 2015 kl 18:15
Gilla
Det går nog inte att göra revolution på sin egen kropp och dess löptekniska färdigheter. Däremot går det att bli en bättre löpare med de kroppsliga förutsättningar man har. Och det viktigaste tror jag är att löpa mycket och att vara så avspänd som möjligt. Har man tid och lust är säkert löpskolningsövningar av godo. För egen del tycker jag att backträning av olika varianter ger utdelning, genom mer kraft i steget. Jag tror motionärerna springer för lite och med för klen insats, för att bli nog starka, och då ser det klumpigt ut. Men - det är ju farten som är viktigast - inte det gracila.
1973 • Åkersberga
#20
11 april 2015 kl 19:17
Gilla
Det är nog flera saker som går hand i hand för att lyckas bl.a. en avspänd och energisnål löpteknik.

Har inte lika mycket erfarenhet som flera här i tråden men kan kanske bidra med något utifrån mina egna erfarenheter.

En annan förutsättning för att lyckas med tekniken är att bygga sig en lätt och energisnål kropp. Man skall när som helst kunna dra en 2-milare utan att ladda med mat eller energidryck.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.