Löpning Kost & Näring 15 inlägg 6545 visningar

roligt expriment

jesper svensson
1967 • staffanstorp
#1
27 mars 2015 - 11:14
Gilla
1985 • Pussen
#2
27 mars 2015 kl 12:08
Gilla
Kul. Alltid roligt med lite självtestande också. Rimligtvis borde den som äter mycket fett bli bättre på att oxidera fett och den som äter mycket kolhydrater bli bättre på att oxidera kolhydrater.

Jag har själv gjort några liknande testet på fyslabbet på Halmstad Universitet och har mina aningar om hur resultatet kommer se ut. Ska bli kul att följa :)

Jag hoppas verkligen de gör lite konditionstester också för att se hur en ändrad kost påverkar din prestation över kort och lång tid.
1985 • Göteborg
#3
27 mars 2015 kl 12:20
Gilla
Intressant, men man borde väl även blir bra på att oxidera fett om man äter mycket kolhydrater men tränar fastande på morgonen?
Det tycker i alla fall jag mig märka.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#4
27 mars 2015 kl 12:30
Gilla
Själv tror jag tyvärr att omställningstiden är för kort för att få en riktigt bra resultat...
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
27 mars 2015 kl 12:32
5 Gilla
"Sami gjorde ett metabolismtest där han fick svar på hur mycket kolhydrater vs fett han utnyttjade som bränsle. Och när han ändrade från en normal rekommenderad kost för triatleter till en diet med mycket större % av kalorierna från fett gjorde han om testet ca 5 månader senare. Han hade då ökat sin fettförbränningsandel med 200%!"

Jag förstår inte. Skulle det här vara något fantastiskt? Att man bränner fett när man äter fett? Kroppen förbränner det man stoppar i den, det är ju självklart.

Det enda som är intressant är ju prestation. Tar man sig snabbare från A till B om man äter en viss kost?

Det slående är ju att de bästa ultralöparna, som t ex Kilian Jornet, äter som alla andra konditionsidrottare. Dvs mängder av pasta, mackor med sylt och nutella, massor av frukt, kakor. Eller som han skriver själv i sin bok Run or Die:

"Pre-run dinner the night before: “Bowls of cream carrot soup and huge plates of pasta, which I have a hard time finishing . . . Breakfast on pancakes washed down with cups of tea."

Enligt dessa personer skulle Killian alltså gå in i väggen hela tiden så mycket kolhydrater som han äter, men det gör han ju inte. Han vinner ju i princip vartenda lopp han ställer upp i.

Svaret är att han kan bränna fett trots att han äter mängder av kolhydrater. Han har perfekt tillgång till båda sina system. Precis som Jonas Buud som också äter en normal kost.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#6
27 mars 2015 kl 12:34
Gilla
Karin, det är ju precis så det är. Om du är ute och springer lugnt i 2-3 timmar så blir du bra på att bränna fett oavsett om du äter mycket kolhydrater eller inte.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#7
27 mars 2015 kl 17:25
Gilla
Det är ju bra att du Gabriel exakt vet hur vår metabolism fungerar så kan du inte en gång för alla klargöra det för alla som nu börjat forska på riktigt inom området och inte bara som tidigare med väldig förutbestämda hypoteser med enda syfte att belägga dessa? så sparar vi massa tid och pengar...

Nu raljerade jag lite ( eller tom ganska mycket) Men jag blir orolig när man tror sig ha alla svar och ett av dem är titta på den som är bäst hur han gör... Då skulle vi aldrig få någon som helst utveckling och naturligvis gäller detta även kosten...
Det är klart att det säger något... Men jag är också ganska övertyga om att vi kommer att se ganska stor förändring av t ex kostråd inom de närmaste 10 åren nu när vi slutar lite på helt värdelösa enkätundersökning.
1968 • Kållered
#8
27 mars 2015 kl 18:02
1 Gilla
Gott med popcorn...
Annika
1979 • Mölndal
#9
27 mars 2015 kl 19:22
Gilla
Den här diskussionen måste jag följa! :)
1985 • Pussen
#10
27 mars 2015 kl 20:13 Redigerad 27 mars 2015 kl 20:13
Gilla
Helt sant Karin - Jag uppdaterade en av mina artiklar senast idag då det släpptes en ny train low compete hig-studie igår med ett helt nytt upplägg som tittade på just det du nämner.

Det nya stycket finns längst ner.
http://umarasports.com/train-low-compete-high-praktiska-tips/

Kolhydrater och Fett kompletterar varandra i olika delar av intensitetskurvan, att börja ställa dem mot varandra är ren idioti. Du vill bli bra på att använda fett och bra på att använda kolhydrater beroende på vart i träningen samt vilka mål du har.
1985 • Pussen
#11
27 mars 2015 kl 20:16
1 Gilla
Gabriel - Bra där, det var precis det jag menade med att jag hoppas de gör konditions/prestationstester också. Annars är det självklart att den som äter mer fett blir bättre på att oxidera fett och vice versa. Kroppen anpassar sig ju till nuvarande läge om den blir tvingad till det.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
27 mars 2015 kl 21:52
2 Gilla
Jesper, ja du raljerar. Diskutera sakfrågan istället.

Jag har diskuterat de här frågorna i 6-7 år nu. Hela tiden har jag fått höra från low carb-människor att det ska vara en fördel att äta lite kolhydrater och mycket fett när man tränar och tävlar inom konditionsidrott. Och fortfarande finns det inte en enda riktig lågkolhydratare som presterat en riktigt bra tid på elitnivå inom långdistanslöpning. Oavsett om det handlar om 5000 m eller 24-timmarslöpning.

Om det är någon enda konditionsidrott där lågkolhydratkost teoretiskt skulle vinna över högkolhydratkost så är det just ultra. Men fortfarande äter de bästa ultralöparna gott om kolhydrater, både under träning och tävling.

Att träna hårt och mycket med KONSTANT låga glykogennivåer leder ALLTID till förhöjda kortisolnivåer, sänkta testosteronnivåer, och överträning. För att bli bra på löpning måste man träna hårt och mycket. Så hur kan då en LCHF-kost vara fördelaktig för löpare?

Kom gärna med motargument i sak, istället för att raljera nu. Tack.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#13
27 mars 2015 kl 22:02
Gilla
Jag vet inte svaret... vilket som är bäst. därför tycker jag det är bra att man faktiskt på riktigt gör vetenskapliga studier på kost framför allt gällande normal hälsa men också för prestation. Det jag motsätter mig är att så många har svaret... när vi numera ställer i princip alla gamla kostsanningar på ändan. T ex mättat fett är farligt. Det visar sig inte helt oväntat att det inte finns något som helst vetenskapligt underlag för att hävda det. Tyvärr tar den här typen av kunskap väldigt lång tid på sig att slå genom. rött kött är farligt. Finns inte heller något vetenskapligt belägg för. så med det sagt jag är intresserad av svaren på riktigt oavsett vad svaren blir.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#14
27 mars 2015 kl 23:20 Redigerad 27 mars 2015 kl 23:35
Gilla
Det verkar som att du blandar ihop lite vilken kost som är bra för hälsan med vilken kost som är bäst för prestation inom uthållighetsidrott. Det är rätt vanligt bland lchf:are.

Vad som är bra eller dåligt för hälsan är mycket komplext och därför väldigt svårt att bena ut. Helt klart är dock att det finns människor som lever länge och är friska både med mycket kolhydrater i kosten och med lite kolhydrater i kosten. Så människan kan leva väl med båda dessa energikällor (fett och kolhydrater).

Vad som är bäst för prestation är däremot rätt enkelt att ta reda på. Och det har redan gjorts, under de senaste 100 åren. Man vet t ex att för att bli väldigt bra på långdistanslöpning så måste man höja sin aeroba kapacitet genom att springa mycket och man måste öka sitt hjärtas förmåga att pumpa blod genom att träna på hög intensitet. Om man försöker träna på hög intensitet med låga glykogennivåer under lång tid så innebär det en stor stress för kroppen. Förhöjda kortisolnivåer och sänkta testosteronnivåer.

Detta är anledningen till varför alla framgångsrika löpare äter kolhydrater. För det fungerar inte annars. Inte ens för ultralöpare.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.