27 mars 2015 kl 12:32
"Sami gjorde ett metabolismtest där han fick svar på hur mycket kolhydrater vs fett han utnyttjade som bränsle. Och när han ändrade från en normal rekommenderad kost för triatleter till en diet med mycket större % av kalorierna från fett gjorde han om testet ca 5 månader senare. Han hade då ökat sin fettförbränningsandel med 200%!"
Jag förstår inte. Skulle det här vara något fantastiskt? Att man bränner fett när man äter fett? Kroppen förbränner det man stoppar i den, det är ju självklart.
Det enda som är intressant är ju prestation. Tar man sig snabbare från A till B om man äter en viss kost?
Det slående är ju att de bästa ultralöparna, som t ex Kilian Jornet, äter som alla andra konditionsidrottare. Dvs mängder av pasta, mackor med sylt och nutella, massor av frukt, kakor. Eller som han skriver själv i sin bok Run or Die:
"Pre-run dinner the night before: “Bowls of cream carrot soup and huge plates of pasta, which I have a hard time finishing . . . Breakfast on pancakes washed down with cups of tea."
Enligt dessa personer skulle Killian alltså gå in i väggen hela tiden så mycket kolhydrater som han äter, men det gör han ju inte. Han vinner ju i princip vartenda lopp han ställer upp i.
Svaret är att han kan bränna fett trots att han äter mängder av kolhydrater. Han har perfekt tillgång till båda sina system. Precis som Jonas Buud som också äter en normal kost.