Löpning Träning 31 inlägg 8581 visningar

Northug- En övermänniska eller bara bäst?

1976 • Linköping
#1
2 mars 2015 - 17:12
Gilla
Northug är en fantastisk idrottsman/ skidåkare inget snack om den saken. Men en sak som slagit mig som egentligen inte diskuterats, i varje fall inte på tv debatterna är hur han kan vara bäst på både sprint och femmil.

Jag har gått en hel del utbildningar inom idrott och löpning och där lärt mig att du kan vara bra, både på sprint och medeldistans men aldrig i närheten av bäst. Nu är ju visserligen inte sprint 10 sek på skidor men det är ju ändå en skillnad på 2-3 min på sprint och som igår 2,5 h på femmilen.

Är han tillsammans med Björgen så överlägsna i fysik att det är möjligt, eller är det sån stor skillnad på löpning och skidor.
Sen går det ju visserligen inte mäta konkurrensen i skidor med löpning som ju är en av världens största sporter men ändå.
< < < 1 2 > > >
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
2 mars 2015 kl 17:31
3 Gilla
Handlar det inte en hel del om att reglerna ändrats så att sprintegenskaper premieras på alla distanser? Jag tror att Northug skulle få svårt att hävda sig på femmilen med individuell start. I masstart däremot, särskilt när förhållandena gör det svårt att gå loss.

Sedan, som du är inne på, är sprint i skidåkning något helt annat än sprint i löpning. I skidåkning ska du samma dag åka 3-3,5 minuter fyra gånger. Det skulle väl snarast vara att jämföra med fyra 1500-meterslopp i löpning, inte ett eller ett par 100-meters. Jag gissar att löpsprinters skulle ha svårt att hävda sig mot maratonlöpare på fyra 1500-meterslopp på en eftermiddag.

Med detta sägt är Northug givetvis en fantastisk idrottsman. När det gäller att bete sig vuxet och sportsligt har han däremot en bit kvar till toppen.
1954 • Falun
#3
2 mars 2015 kl 18:22
Gilla
Men sprint är ju inte 2-3 min utan det är 4 lopp inom några timmar, om du går till final,
1985 • Göteborg
#4
2 mars 2015 kl 18:37
Gilla
Skidåkning är dessutom väldigt mycket teknik, och Northugs teknik är baskemig så perfekt den kan bli.
1972 • Tyresö
#5
2 mars 2015 kl 18:42
Gilla
Två faktorer.
1. Skidåkning handlar mycket om teknik.
2. Som Leif skriver. Sprint inom skidåkning handlar om att köra 4 medeldistanslopp på rätt kort tid. Finns ju ingen motsvarighet inom löpning.

Skulle vara intressant med typ 200 m lopp. Då tror jag vi skulle se helt andra åkare med en annan fysik.
Johan Davidsson
1997 • Växjö
#6
2 mars 2015 kl 18:43
Gilla
Håller med Leif. Tänk att springa 4x1500m ungefär motsvarande med relativt kort vila. Detta motsvarar väl energikravet för 3000m minst och det är inte ovanligt att kunna kombinera 3000m med maraton.

Northug hade antagligen inte vunnit med individuell start. Föret var också av stor vikt där snöfall gjorde det extremt svårt att kunna få en lucka för ex. Johan Olsson. Northug är nog inte den bästa över 5 mil i fältet, men kan i ett lugnt lopp som det ofta blir knäcka de andra i spurten.

Liknande exempel finns inom löpningen exempelvis Mo Farah (3,28, 1500m och 2,08 på maraton) och Kenenisa Bekele (3,32, 1500m, 2,05 maraton). Både två skulle i ett långsamt mästerskap kunna vinna, men eftersom bl. a föret ej har betydelse i löpning vinner ofta den starkaste.



Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
2 mars 2015 kl 19:09
1 Gilla
Att Northug kunde rycka på 5-milen berodde på den genom tidernas sämsta VM-skidanläggningen. Det var ju bitvis upp till 1 dm slask/runtvispad snö. (vem i hela friden utnämnde Vassberg till tävlingsledare???)

Ingen åkare kunde rycka och hålla ledning under de förhållandena. Det visade sig också i form av att ledningen roterades bland ett antal åkare, men klungan fångade upp dem hela tiden.

Såg litet ut som arkivfilmerna första de vasaloppen när de "käcka gossarna" plogade sig fram över kullarna i Sälen helt utan spår.

Tyvärr är det väl bara att vänja sig vid detta, i Stockholmsområdet är längdsäsongen typ 1 vecka per säsong nu förtiden. Tacka Kolkraftverken i mellan-Europa för det.

Sen att Northug är en helt fantastisk åkare är det ingen snack om. Helt fantastisk är han. Redan på Tour de ski visade han storform.
1968 • Kapp
#8
2 mars 2015 kl 20:09
Gilla
Wassberg hade väl knappast med vädret el salt ansvar att göra,så den var dryg och of topic,
det är internationella skidförbundet som ansvarar för hur snön ska behandlas i VM att man sedan lägger det i Falun eller Hollmenkollen har med publik och ekonomi att göra,och att en 5 mil går 5 runder i stället för 2 pga av Tv och publik gör inte saken bättre.

Men i andra 5 milare där snöförhållandena varit bra och hadde det i Falun varit kalt så hade helt garanterat pris pallen sett annorlunda ut.
Det har visats många gånger att i spurt är det få el ingen som slår Petter,och spec inte när ett lopp går som nu i helgen, då är han svårslagen,
Att han sen har hela karrären på spel efter fylle skandalen,passar ju hans personlighet och gör han extra vass.
jag tror att hans enorma spurt egenskap är väldigt mentalt han klarat att pressa sig extremt hårt när han ser mållinjen och motståndarna. sällan man ser skidåkare ligga i sånna smärtor som man kan se Petter göra.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
2 mars 2015 kl 22:50
2 Gilla
När man filmat Northug i spurt påstås det att tekniken har blivit i det närmaste perfekt, träffar exakt med stavar (och skidorna i skate) och får ut allt med en extrem frekvens.
Dessutom är han taktiskt skicklig och bra på att hitta luckor.
Men att han vinner femmilar mot världens starkaste skidåkare beror på masstarten, han är kanske bara topp 30 med individuell start.
Oliver
1984 • Göteborg
#10
3 mars 2015 kl 00:33
Gilla
handlar det inte oxå en del om konkurrens?

om sporten varit tillgänglig för fler kanske vi haft betydligt fler "northuggare" och därmed hade han inte kunnat utmärka sig så...

det är väl bara norr om sthlm (elller ännu nordligare) som man sysslar med skidor på hög nivå ...
1961 • Göteborg
Administratör
#11
3 mars 2015 kl 01:11 Redigerad 3 mars 2015 kl 01:10
Gilla
@Oliver: Och i Småland, tydligen: http://www.skid.se/Forum/Trad.aspx?subid=42476
1963 • Bromma
#12
3 mars 2015 kl 10:00
Gilla
Jag är, som många andra, inte helt förtjust i Petters personlighet. Men om vi nu bortser från den och funderar lite:
Om det nu är så förtvivlat enkelt att vinna som Petter gör - varför är det inte fler som helt enkelt kopierar det?
Mo Farah agerar ofta precis som Petter i sina lopp. Håller sig i skymundan och börjar sedan röra sig framåt och har en avslutning som få kan matcha. Blir vi sura när Mo vinner? Tycker vi att det är orättvist? Vill vi ändra reglerna?
Men visst betyder underlaget en hel del i skidåkning. T ex hade både Olsson och Kalla fördel i sina segerlopp gentemot sina vanligtvis tuffaste konkurrenter när det gäller snön och vädret. Protesterade vi?
Masstart och individuell start ger utrymme för olika kvaliteter. Jag tycker själv att förmågorna att åka starkt på egen hand och att vinna en kamp man mot man är lika fina. Man skulle ju kunna tänka sig att köra iaf femmilen varannan gång i mästerskapen med respektive startform. Eller vad säger ni?
1968 • Kållered
#13
3 mars 2015 kl 10:46
Gilla
Masstart kontra individuell start känns som två olika grenar tycker jag.
Fredrik Ljunggren
1969 • Luleå
#14
3 mars 2015 kl 11:02
Gilla
Fast i löpning har vi ju alltid masstart utan att fundera på det.
Eller bör vi överväga att införa individuell start när det kommer till mästerskapslopp i maraton?
Andreas
1984 • Kävlinge
#15
3 mars 2015 kl 11:56
Gilla
Lösningen är ju inte att återinföra individuell start, de andra måste bli bättre på att inse att när de är 1km kvar då måste man ge 120% och veta var man ska sätta stavarna, var man ska trycka på ned för krön mm. Det som det sällan snackas om men som de blev en blänkare om i vm är faktumet att northug är ute och analyserar banorna mer än andra när han fångades på en nattbild. Jag tror de handlar mest om mental styrka och teknik, så mycket fysisk kapacitet skiljer dem inte.
Andreas
1984 • Kävlinge
#16
3 mars 2015 kl 11:57
Gilla
#14 du premieras inte med slipstream i nedförsbackar i löpning som i skidor
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
3 mars 2015 kl 12:30
Gilla
När såg vi en klunga på 30 man hålla ihop i halvhårt tempo i 41 km på ett marathon?
I skidor är det något helt annat, speciellt i klassisk åkning. Varannan gång? Kanske det. Eller våga vara kreativ: skicka ut åkarna exv 4 och 4 med 15-30s mellanrum mellan smågrupperna. Det går inte för en grupp att såsa och om de bästa startar i olika grupper kan inte någon ligga och åka med utom om vederbörande har åkt ikapp. Så låt det vara minst 30s mellan de tio högst seedade.
1984 • Stockholm
#18
3 mars 2015 kl 13:21
Gilla
Northug har en sak som gör honom bäst och det är att han utgår från vad han behöver göra för att vinna istället för att nöta uthållighet.
Han har långt ifrån den högsta tröskelkapaciteten/uthålligheten (vilket ofta visar sig i tex. tour de ski) han har heller inte den högsta maxhastigheten.. skulle tro att tex Pelligrino är rappare. Däremot har han förmodligen världens snabbaste acceleration från högt distanstempo till max vilket ofta blivit utslagsgivande i både sprint och i femmil. Man får ofta intrycket att han är bäst på allt men egentligen är det bara det sistnämnda han är bäst på och det blir väldigt utslagsgivande i en sport som längdskidåkning eftersom ansträngningsnivån mellan att ligga först och ligga klunga kan vara stor, som i söndags.
Micke Larsson
1971 • Norge
#19
3 mars 2015 kl 16:38
2 Gilla
#12: Den dag Mo Farah stannar och vänder sig om 30 cm från mållinjen för att hånleende vänta in sina konkurrenter eller går ut i media och uppmanar en löpare att lägga ner karriären bara för att denne ramlat på upploppet i ett mästerskapslopp han tränat för i flera år, då hade jag föraktat honom.

Att Northug är en duktig skidåkare kan ingen förneka. Inte heller att han har rätt att inte hjälpa till med farthållningen. Han får kort sagt köra hur taktiskt och tufft han vill (inom regelverket), och t o m slänga käft med konkurrenterna innan loppen. Men han blir inte en bättre åkare av att håna andras nederlag.
Peter
1985 • Luleå
#20
3 mars 2015 kl 16:53
Gilla
I alla sprint- och masstartsguld han har så glömmer man ju bort att han har ett guld i individuell start.

Nåt som jag saknar för övrigt är jaktstarterna.

Men jag måste säga att det ändå är lite intressant att han förefaller vara så överlägsen på just det taktiska, och skickligheten i att manövrera sig fram genom fälten. Man tänker ju att det borde vara relativt enkelt att studera och försöka apa efter alternativt komma med motstrategier, men uppenbarligen inte. Teodor Petterssson var ju vass på det, på sprinten, förra året men har varit i för dålig fysisk form i år, vad det verkar, för att utnyttja det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.