Löpning Träning 30 inlägg 5840 visningar

När börjar ni klocka löpningen? (före eller efter uppvärm)?

1979 • Göteborg
#1
2 februari 2015 - 13:05
Gilla
Hej. Lite pinsam fråga det här men vill gärna ha lite svar ifrån er rutinerade rävar..

När jag löptränar så är jag väldigt fokuserad på tid, puls, fart, distans. Inget konstigt med det mer än att man självklart inte behöver det men så är det, man är kontrollfreak :-)

Jag har dock en fråga. Om man sätter på GPS-klockan/Runnkeeper under "uppvärmningen" så kommer genomsnittsfarten efter avslutat pass vara rejält fel då man på uppvärmningen och "nervärmningen" springer långsammare.

Eller sätter ni på timern först när ni värmt upp färdigt och således är det snarare tiden kontra totala längden som är viktigt?

Jag har många gånger skitit i att värma upp just för att slippa ta beslut om ovanstående men vet att det inte är helt optimalt.
< < < 1 2 > > >
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#2
2 februari 2015 kl 13:10
Gilla
Jag brukar trycka på "lap" efter uppvärmingen om jag t ex kör intervaller eller snabbdistans för att kunna se separat data för den delen. Vid tävling brukar jag logga upp- och nerjogg som separata pass här på jogg.se för att få tävlingsdatan separat i en logg :)
1972 • Lund
#3
2 februari 2015 kl 13:11
Gilla
De gånger jag värmer upp / varvar ner inför/efter snabbdistans- eller intervallpass så loggar jag det separat som upp/nerjogg.
1971 • Nykvarn
#4
2 februari 2015 kl 13:13
7 Gilla
Och vad gör det, om snittfarten blir fel? Lösningen är nog att med tiden bli lite mindre tidsfokuserad ;-) Träning är träning och tävling är tävling. Jag startar klockan när jag börjar springa, dvs upp-och nedvarvning ingår i träningspasset. Springer du intervallpass finns ju möjligheten på jogg att regga dessa separat, det går ju förresten alltid att svara upp-och nerjogg separat.
Tomas Ankarcrona
1977 • Bankeryd
#5
2 februari 2015 kl 13:19
1 Gilla
För mig är distansen viktigare än farten, i början pausade jag vid ofrivilliga stop (typ tågbommar osv), men nu låter jag klockan ticka...

Om jag nu vill testa mig på en viss distans exempelvis 10 km, då startar jag klockan och kör jag några km uppjogg. Sedan stoppar jag tiden och startar ett nytt pass i klockan så att min 10km runda hamnar i ett eget segment... Lättare då att analysera hemma vid datorn. Ser även till att mina testrundor inte är dragna där det finns risk för ofrivilliga stopp...

Samma sak när man kör backintervaller eller andra intervaller, i början pausade jag klockan vid stillastående vila mellan intervallerna men nu låter jag klockan ticka, det finns ju fördelar med att klocka pauserna, exempelvis kan du analysera hur snabbt pulsen sjunker efter avslutad intervall osv...

Hur man gör är väl högst individuellt och det finns nog många olika sätt att tänka här...

1954 • Falun
#6
2 februari 2015 kl 13:26
Gilla
Exakt som #2
1984 • Stockholm
#7
2 februari 2015 kl 13:36
Gilla
Jag hade liknande tankar i början men la ner ganska snabbt. Tyckte inte det blev vackrare med 3 separata pass loggade än ett med sämre snittfart (jag loggar dock inte på jogg). Nu kör jag bara igång klockan och trycker oftast lap efter uppvärmningen. Vill gärna kunna se hur fort kvalitetsdelen gått i efterhand och det kan jag. Snittfarten för hela passet bryr jag mig inte om, det skulle bara göra uppvärmningen stressig och det vill jag inte.
Magnus Bodin
1967 • Lund
#8
2 februari 2015 kl 13:39
Gilla
Jag orkar inte splitta passen. Vill man spec:a är det bara att trycka på lap.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
2 februari 2015 kl 13:54
Gilla
Jag slår på klockan när jag börjar och slår av när jag är klar. Km-tider får jag loggade av auto-lap. Jag är inte så fixerad av farten längre, det är liksom inte så roligt att se sina km-tider på ålderns höst. Använder inte pulsmätning vid löpning heller.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#10
2 februari 2015 kl 14:08
Gilla
Gör som många andra här.
Startar klockan direkt vid start och stänger av när jag är klar.
Vid intervaller trycker jag också Lap innan intervallpasset börjar.
Oliver
1984 • Göteborg
#11
2 februari 2015 kl 14:35 Redigerad 2 februari 2015 kl 14:36
6 Gilla
jag brukar slänga en (sexig) blick på köksklockan innan jag stegar ut i trappuppgången.

om jag har någorlunda tur (?) så minns jag ungefär vad den var när jag kommer hem igen. om jag kommer hem dvs.

kan ju hända att man fått upp spåret av nån donna och man då lagt in stöten så att det blir en rejäl bortamatch. :) det är vad jag kallar intervallträning....

Peter
1974 • Stockholm
#12
2 februari 2015 kl 15:49
Gilla
Jag har aldrig riktigt förstått varför man pausar vid ofrivilliga pauser osv, särskilt inte om man är kontrollfreak - det går ju ändå inte att använda den tiden till något vettigt. Det går ju inte att bli glad över ett pers på milen om man vet att man stannade klockan vid några rödlysen liksom? Det är ju att ljuga för sig själv (och för andra om man berättar den glada nyheten men det spelar ju mindre roll)... :)

Själv gör jag helt tvärtom, nånstans under mina pass försöker jag paja tiden just för att man blir så fokuserad på det annars - stanna och gör lite löpskolning, gör lite upphopp eller vad som helst. Sen tar man sina testlopp då man får köra på och se hur statusen är.
1984 • Stockholm
#13
2 februari 2015 kl 16:05
Gilla
Jag pausar ofta vid rödljus men det är bara för att jag vill att current lap pace ska stämma lite bättre - kan hända att jag kollar av farten mot den ibland på kvalitetspass. Sen tycker jag man får en bättre bild av varvtider om man pausar vid stopp. Har inget med rekord att göra för min del och jag bryr mig inte mer än att det kan vara kul att se tendenser i stora drag efter passet.
1974 • Arvika
#14
2 februari 2015 kl 16:11
1 Gilla
Skippa uppvärmningen, det är överskattat. Problemet löst.
1979 • Göteborg
#15
2 februari 2015 kl 16:47
Gilla
Oj vad många svar. Tack gott folk, kul att det var så olika svar.

Köksklockan vs bortamatch skulle nog inte frugan gillar man jag skall tänka på era svar idag när jag skall springa.

Fyll gärna på med fler svar :-)
Åsa
1978 • Tyresö
#16
2 februari 2015 kl 17:38 Redigerad 2 februari 2015 kl 17:38
Gilla
Alltså totalsnittet för hela passet är väl sällan intressant, så tillvida man inte springer tröskel, snabbdistans eller likn, alt om man vill hålla farten nere under ett långpass. I de fallen lap:ar jag från det att jag tycker måltempot startar och lap:ar igen när jag tycker det slutar. Ställer då in klockan så den visar snittempo per lap istället för snitt för hela passet. Och stänger av autolap så klart.

Generellt är tipset att ställa in så du ser snittempo för lap istället för hela passet. Då kan du koncentrera dig på att hålla rätt tempo när du ska springa fort, och vila när du ska vila. Så inte hela passet blir en enda mellanmjölk av halvsnabbt varvat med halvlångsamt. Kanske får du ett högt genomsnittligt tempo för hela passet som ser lite tjusigt ut, men det sättet att träna är ju ganska ineffektivt, slitsamt och innehåller inte särskilt mycket kvalitet.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#17
2 februari 2015 kl 19:23
3 Gilla
Klockan startar när jag börjar springa och stannar när jag är klar. Oberoende på vilket pass som jag kör.
Intervallpass brukar jag regga som workout i klockan. Då finns allt: warmup, intervaller, vilostunder, cooldown. När det kommer till jogg, och det är typ korta intervaller, så skriver jag upp/nedjogg och intervallerna. Tar bort pauserna. Men egentligen det spelar väl ingen roll.

Det som är viktigt (för mig) är att veta om jag har genomfört passet, hur och vilken känsla det blev. Det går inte att jämföra passena, men kör jag t.ex 15*400m, brukar det vara på ungefär samma bana och då vet jag om det blev bättre sen sist. Snittempo bryr jag mig inte om när det är intervaller. Viktigast är att det går snabbt vid lopp :-)
1979 • Göteborg
#18
9 mars 2015 kl 16:42
Gilla
Tack igen.

Jag har så svårt å springa annorlunda på träning än på lopp. Nu har jag förvisso bara sprungit ett lopp, en gång haha men jag får liksom inte in i huvudet å bortse ifrån tiden och hålla nere tempot. Tror jag hade behövt springa med någon annan mer erfarenlöpare som orkar köra snigelfart på 10+ sträckor. Svårt å hitta såna bara.. :-)
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#19
9 mars 2015 kl 16:53
Gilla
Om du funderar ut syftet med passet i förväg kan du ju få tillfredsställelse/måluppfyllelse utan att springa snabbt. Om det ska vara ett lugnt distanspass kan du ju sätta konkreta tidsmål men åt andra hållet, t ex inte snabbare än 5-tempo, inte över 150 i puls etc.
1985 • Göteborg
#20
9 mars 2015 kl 17:25
Gilla
Det går annars att regga ett intervallpass med bara en intervall plus uppjogg och nedjogg.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.