Löpning Skador & Rehab 22 inlägg 34661 visningar

Ont i knävecket

Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#1
31 januari 2015 - 16:46
Gilla
Hej!

Jag tränar just nu inför womens health i april 21km. Men har fått ont i vänster knäveck. Innan har jag haft en ilande känsla i baksida lår men de klarar jag ändå av. Men när det gör ont i knävecket går det inte att springa något är fel.

Jag började träna mer och längre sträckor i början av januari och konditionsmässigt har det gått jättebra. Men känns som kroppen kanske inte riktigt hängt med. Tränar 4 löppass i veckan nu ett långpass och tre andra pass lite blandade. Men sen tränar jag inget mer hinner inte med familjeliv och allt där till och är ganska nöjd med mina 4 pass.

Men nu när det gör ont i knävecket kanske jag måste avstå från löpning en stund och köra corepass och annat är jag rädd för? Jag har även sprungit mycket på löpband senaste tiden kan detta orsaka skador i knävecken? tycker ändå jag fått in ett bra löpsteg på bandet.

Någon som känner igen detta och vet vad det är?
< < < 1 2 > > >
1973 • Åkersberga
#2
31 januari 2015 kl 17:01
Gilla
Hänt mig flera ggr. Förmodligen överansträngt baksidalår och dess senor och ev. vaderna. Minska lite på träningen så går det över och undvik övningar/stretch som sträcker knät i låst läge.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#3
31 januari 2015 kl 19:30
Gilla
Har haft liknande problem själv. Antagligen den ökade träningsdosen som både du själv och Amir är inne på. Låter som typisk överbelastningsskada. Konditionen förbättras ju mycket snabbare än musklerna, som i sin tur blir mer tåliga innan senor och ligament blir det. Ta ett steg tillbaka med löpningen. Alternativträning som inte gör ont istället. Cykling kanske? Crosstrainer? Massage av baksida lår kan nog vara bra också. För mig har den här typen av skadekänningar gått över snabbt iaf.
Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#4
1 februari 2015 kl 08:16
Gilla
Hmm, ja det är väl som ni båda skriver, antar att jag inte vill att det ska vara så :) Har tänkt köra crosstrainer eller spinning så länge men tänkt att de kanske också belastar låren och därmed knävecket? Skönt att det går över snabbt
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#5
1 februari 2015 kl 11:11
Gilla
Du får prova dig fram vad som verkar belasta och vad som går bra. Det kan gå snabbt om man lyssnar på signalerna och anpassar träningen därefter men det kan ta väldigt lång tid om man bara kör på.
Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#6
1 februari 2015 kl 14:07
Gilla
mmm, jag som brukar köra mitt långpass på måndagar :/ får hoppa det. Hur länge väntade du ungefär? Jag skulle kört 8km idag men körde väldigt lugn uppvärmning på crosstrainer och sen ett core pass istället och det gick bra iaf :) Men vill såklart allra helst springa. Men precis som du säger lyssnar man inte på kroppen så kan det ta väldigt lång tid istället.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#7
1 februari 2015 kl 14:21
Gilla
Kanske ett par veckor innan känningarna var helt borta, men då var det aldrig så att det högg till ordentligt utan bara att det stramade oroväckande i baksida lår och ner mot knävecket. Nog svårt att säga generellt. Det viktiga är hursomhelst att inte köra på trots smärta!
Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#8
1 februari 2015 kl 14:33
Gilla
okej, kanske bäst att följa det tipset. Men du körde annat under tiden då? För mig började det strama i baksida lår under egentligen kanske sådär 3 veckor men nu när jag försökt pressa mig själv till lite bättre tider och distansen blivit längre så "högg" det nog till lite sist jag sprang men då sluta jag direkt förstod att det inte var bra. Jag är ju inte alls van vid att springa distanser över milen så kanske inte konstigt att kroppen får en chock när jag kör 8km tre gånger och sen 16km. Sen skulle jag kanske behöva lätta lite i vikt nu när jag springer längre så kroppen inte bär på extravikt.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#9
1 februari 2015 kl 14:49
Gilla
Mja, jag kunde fortsätta löpträna lugnt eftersom jag inte direkt haft några smärtor (ömmade när jag var kall och stel och kändes inte av när jag var varm) men drog ner på mängd och kvalitet samtidigt som jag masserade ordentligt (rullade på foamroller). Det viktiga är väl att se till att inte göra saker som skapar smärta eller tvingar en att förändra löpsteget. Då är risken stor att någon annan del blir överbelastad istället för att man springer och kompenserar.
1976 • Motala
#10
1 februari 2015 kl 15:13
Gilla
Jag vill inte skrämma dig men jag kan berättar min historia om mitt knäveck. Förra året när jag tränade inför Stockholm Marathon så blev jag skadad. Jag tränade väldigt ensidigt, distanspass efter distanspass varvat med långpass. Tre veckor innan Marathon, sista långpasset inför loppet hände det. Började känna efter 12km att något inte kändes som det brukar i knävecket, jag trodde jag hade fått kramp. Jag forsätter mitt långpass på 27km sista 7km var en riktig plåga då hade jag ont.

Springer Marathon, men efter 2mil kommer samma känsla tillbaka tyvärr. Efter Marathon slutade jag springa på ca 10 veckor, sen började jag lugnt igen. Nu 8 månader senare kan jag hantera min skada och kan numera springa, men jag blandar det med annan träning.

Mitt misstag är att jag träna alldeles för ensidigt, kan verkligen ångra att jag inte träna med styrka. Jag har fått rådet att så länge det inte gör ont kan jag springa, men jätteviktigt att bygga upp musklerna runt knävecket.
Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#11
2 februari 2015 kl 21:32
Gilla
Tack Anna! Ja det är väl så att vi älskar att springa :) just nu tänkte jag låta bli att springa på två veckor sen tänkte jag testa igen, men om det inte känns bra tänker jag sluta direkt.

Men som du säger ensidig träning kanske jag måste lägga på hyllan helt enkelt.Får blanda träning men styrka, just nu kör jag lite gruppass som är både kondition och styrka, core och cirkelgym. Har du några tips på bra övningar jag bör göra?

Gick det så långt för dig att du idag har en skada? Jag hoppas ju jag inte lyckats orsaka en skada än. Jag tycker jag ändå är ordentlig med att vila. Men har haft en väldigt ensidig träning har tänkt att min kropp ska klara det.

Sprang du hela maran trots att det gjorde ont?
1973 • Åkersberga
#12
2 februari 2015 kl 21:37
Gilla
Kroppen är superduktig på att återställa sig om man bara ger den lite tid och minskar på mängd och intensitet
Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#13
2 februari 2015 kl 21:45
Gilla
Ja sant Amir, speciellt om man inte hunnit skada sig allt för mycket. Jag tror inte allt hängt med i mitt tempo som jag vill. Så kul när man känner glädje och ork i det man gör och det känns som allt går framåt och sen upptäcker man att kroppen faktiskt inte riktigt har hängt med.

Därför får jag köra lite tråkig träning som jag kallar det när det gäller styrka. Så får jag längta och känna mig lite peppad till att komma tillbaka sen. :)
1976 • Motala
#14
4 februari 2015 kl 21:19
Gilla
Jag tog mig runt maran, men efter halva så varva jag lite jogg + att gå. Att gå gjorde aldrig ont, men springa gick några hundra meter sen gick jag igen.

Jag har två övningar som jag har fått rådet att göra av den naprapat som jag har träffat några ggr. Dessa kan jag göra hemma, sen finns det ju bra maskiner där jag tränar styrka.

Den ena behöver du gummiband till som du fäster i något (jag brukar sätta fast den under soffan eller i ett element. Sen ligger jag på mage med gummibandet runt foten, sedan böjer jag knät, foten mot rumpan. Då får musklerna mot knävecket jobba.

Den andra övningen tycker jag är svårare att göra och den måste man ha hjälp av någon. Då står man på knä och någon håller fast dig i vaden och du lutar kroppen, från knät och uppåt framåt.

Sen har hela tiden fått rådet att stretcha ut flera ggr om dagen i början, men det vet jag inte om det har hjälp mig någonting.

Hoppas det problemet försvinner för dig, lycka till!
1952 • Varberg
#15
5 februari 2015 kl 09:54
Gilla
@Fanny:
Jag tycker att du ska försöka få en korrekt diagnos för att veta vad man ska göra. Det finns många strukturer som kan ge problem i knävecket - hamstringsfästet, den lilla popliteusmuskeln, knäleden med kapsel mm. Skadar dock inte att du försöker lokalisera problemet så exakt som möjligt före.
Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#16
6 februari 2015 kl 07:52
Gilla
Hej Tage! Jag drar mig alltid för att gå till läkare, sjukgymnaster och liknande. Tyvärr är min erfarenhet att det bara tar tid och att de sällan hittar något. Visst de kanske kan visa några övningar.
1952 • Varberg
#17
6 februari 2015 kl 09:26
Gilla
Ja, det gäller att hitta någon kunnig på idrottsskador. OK går det över med vila så är det ju bra.
Åsa
1978 • Tyresö
#18
7 februari 2015 kl 15:45
Gilla
Haft liknande känningar för ett par år sedan när jag tränade en helt annan sport. Lyckades aldrig helt bli av med det förrän jag pga helt andra skäl började använda en foamroller på baksida av lår. Inte direkt på knävecket, men hela muskeln ovanför och i synnerhet nära knävecket. Då släppte det gradvis.
Så vitt jag vet ska man inte foamrolla om man har en akut inflammation. Det där får du kolla upp mer kring själv. Men för mig hjälpte det mycket. Streching gjorde bara saken värre.
Johanna Fälth
1977 • Tenhult
#19
11 juni 2015 kl 13:11
Gilla
Jag har haft ont i baksida knä, knävecket, molande smärta, även vid vila. Fram o tillbaka sedan mitten av april. Det blev bättre, jag kunde cykla, o testa att jogga lite, men sedan har smärtan kommit tillbaka. Nu har jag mitt tredje bakslag har haft konstant ont i nästan en vecka. Jag har varit hos napraptat o även fått knät kollat med ultraljud, då såg allt fint ut. Jag misstänker att det är senor som spökar, o att jag trots att jag verkligen försökt ta det lugnt har kommit tillbaka till samma överansträngning igen. Men jag fattar inte hur länge jag ska behöva vila, eller hur jag ska kunna trappa upp och vänja senorna vid belastning igen. Nu är jag rätt deppad, eftersom jag verkligen inte trodde att det skulle ta så här lång tid. Nu har jag fått tips att göra MR men jag vet inte. Om det är senorna bakom knät, hur lång tid behöver de på sig att bli bra? Jag är inte inflammerad, har ingen svullnad. Bara diffus molande smärta, mer eller mindre hela tiden. Jag hoppas ju att det ska bli bra igen, men är också livrädd för nya bakslag. Denna vår har jag ställt in fyra tävlingar, men om Lidingö inte blir av blir jag nog deprimerad på riktigt. Jag fattar ändå att smärtan måste försvinna o det har inte hänt än, SÅ frustrerande!!
Fanny Schenk
1985 • Tyresö
#20
15 februari 2016 kl 19:18
Gilla
Hur gick det Johanna blev det något Lidingölopp?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.