Löpning Träning 4 inlägg 3465 visningar

Träning under vintern.

Mikaela
1986 • Sverige
#1
30 december 2014 - 14:46
Gilla
Jag har läst lite här på forumet, om att man kanske ska skippa intervallerna fram till februari/mars och endast köra länge samt lugnare pass.
Nu känner jag att jag behöver hjälp från någon som kan lite mer än mig :)
Jag kör idag 1-2 intervallpass i veckan, och 1-2 pass ute från ca 5-15 km.
Också kör jag stykra 2-3 dagar i veckan.
Hur ska jag lägga upp träningen i vinter? Mitt mål är att komma under 25 min på 5 km och 50 min på 10 km.
Jag kommer även åka längdskidor när det blivit bra skidspår.
1984 • Stockholm
#2
31 december 2014 kl 14:15
Gilla
Jag skulle hålla fast vid styrkepassen och de lugnare passen. Tycker du kan ha kvar ett lite hårdare pass i veckan om du vill. Jag skulle isåfall köra det i milfart eller tröskelfart vilket är lite långsammare än milfart för dig. Vet inte din nuvarande kapacitet men säg 5:15-fart om det är barmark? Du kan köra det passet som tex 20min snabbdistans eller 3*10min med 2min joggvila emellan. En annan variant är att köra det som en stege, typ 5-6-7-6-5 minuter med 2min joggvila emellan.

Det andra intervallpasset tycker jag du kan byta ut mot långsam distans runt milen. Eventuellt med några korta fartökningar efteråt bara för att hålla farten i benen lite. Jag är själv rätt svag uppför och kör en del backpass i januari, februari också.

Kör ett längre pass i veckan också - gärna 90-120 lugna minuter om du känner att du klarar det utan att riskera skador.

Men styrketräning, alternativ träning såsom skidor, långsam distans samt möjligen tröskelpass hör vintern till för de flesta så det låter som du är inne på rätt spår.

Men det är så individuellt så ta allt jag säger med två skopor salt och applicera på dig själv :).
Ribban
1968 • Åkersberga
#3
1 januari 2015 kl 14:12 Redigerad 1 januari 2015 kl 14:18
1 Gilla
Varför ska man skippa intervallträning och endast köra lugnt i ca 4-5 månader? Handlar det inte om elitsatsning, där det ibland kan vara lämpligt att fördela intensiteten på träningen (och öka möjligheten till toppning vissa perioder) under året, ser jag ingen anledning att inte lägga in intervaller under vinterhalvåret. Ligger man på en väldigt hög veckomängd och tävlar mycket kan det vara otroligt skönt med en uppbyggnadsperiod under vintern. Är det så du känner så ska du kanske hålla dig till det. Som motionär skulle jag inte vänta till februari/mars för att dra igång snabbhetsträning. Det blir för kort tid inför vårtävlingarna om man inte kör mer än ca 3 löppass i veckan. Detta är högst min personliga åsikt. Jag tränar själv väldigt dåligt just nu och tänker inte skippa mina intervallpass om jag får tid och ork att genomföra dem. Ned till 15 minusgrader fungerar bra för mig. Såvida vinden inte är för stark och därmed kylande.

Edit: ser att du kör 2 intervallpass i veckan och där räcker det nog med 1 pass i veckan för att nå dina första mål på sub 25 på femman och sub 50 på 10 km. Det blir för slitsamt annars. Känn efter vad som är bäst för dig.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#4
15 januari 2015 kl 19:16
Gilla
Man kan toppa formen på olika sätt - du kan som i den variant du är inne på fokusera på distans först och bygga snabbhet när du närmar dig första tävlingen du prioriterar under säsongen. Då fokuserar du på distans under vintern och ökar mängden kvalitetspass efter hand.

Bara för att du fokuserar på distans så behöver du inte springa *sakta*. Jag kör pass med övningar som fokuserar på snabbhet och löpekonomi även under vintern. Bygger sedan på med långa intervaller och liknande för att få mer uthållighet i löpmusklerna.

Det finns också varianter på periodisering där man varierar volym och intensitet i vågor (bra för omväxling och motivation) eller köra hög intensitet under grundträningen och ha mest träningsvolym i uppbyggnadsfasen.

YMMV så hur du ska göra beror på vad som känns vettigt för dig utifrån dina mål, hur stort behov du har av en mindre intensiv period och så vidare. Intervallpass finns det ju många varianter på, du behöver ju inte köra de allra intensivaste när det är kallt och halt ute.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.