Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 3054 visningar

Inflammerad knäsena

Anders Jaensson
0 • Tyringe
#1
20 december 2014 - 23:31
Gilla  
Hej

Jag har löptränat regelbundet i snart två år. Jag har legat på 40 -50 km per vecka och sprungit en del lopp. Vintertid har jag dessutom tränar längdskidor så fort den skånska väderleken tillåtit det. Sedan någon månad tillbaka kan jag inte löpa längre eftersom jag har fått smärta i mitt högerknä. Smärtpunkten sitter på insidan av knäet precis under knäskålen, precis nedanför/innanför det vänstra hörnet på knäskålen. Smärtan kommer främst när jag springer utför, uppför känns det avsevärt mindre. Efter ett pass kan jag ha ont någon dag även när jag går. Jag pratade med en sjukgymnast som sade att det troligen var en inflammera knäsena och ordinerade mej vila och en tiodagars kur med diklofenak. Jag gjorde så men märkte efter avslutad kur tyvärr att jag direkt fick ont igen när jag mjukstartade på löpbandet. Nu kör jag bara crosstranier och lite styrka. Crosstrainerträningen medför som tur är ingen smärta.
Stämmer det som sjukgymnasten har sagt och vad kan jag mer göra? Vasaloppet stundar, Göteborgsvarvet likaså och i höst hade jag dessutom tänkte maratondebutera i Berlin. Det känns så där att inte kunna fortsätta grundläggandet inför maran och jag känner mej faktiskt både lite stressad och moloken nu. Saknar löpningen och oroar mej för att smärtan inte ska försvinna. Kan nån ge mej information och tips om vad jag kan ta mej till? Nån som vet vad jag har fått och hur vad som väntar? Vem ska jag vända mej till?

Tacksam för all hjälp jag kan få...

Anders Jaensson
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
21 december 2014 - 00:13 Redigerad 21 december 2014 - 00:13
Gilla  
Byt sjukgymnast! Utan program för rehabiliteringsträning blir man ytterst sällan av med en löpskada. Antiinflammatoriska preparat+vila kan ta bort den akuta smärtan men inte orsaken. Det vanligaste sättet att avhjälpa orsaken är styrketräning, få repetitioner och efterhand ökande belastning.

Eftersom jag inte vet vad det är för skada kan jag inte ge dig närmre råd. Men du kan läsa om knän på www.kneeguru.co.uk Ge dig inte utan sök upp en sjukgymnast eller naprapat som sysslar just med idrottsskador.

Och träna stakning, Vasaloppet kan man köra utan fungerande knän, det är bevisat. Göteborgsvarvet har du chans att hinna bli i bra form till, annars går det ett nytt 2016 sägs det. (Jo, jag vet att det är jättetrist att inte kunna delta i planerade tävlingar men det får man lära sig ta, det händer de flesta).
1975 • Varberg
#3
21 december 2014 - 12:42
Gilla  
Hej, det låter som ett hopparknä, googla det och jämför. Leta sen upp en sjukgymnast som är intresserad av idrottsskador .
Mvh
Oscar
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.