Löpning Träning 7 inlägg 4193 visningar

Hur mycket snabbare kan jag bli till våren?

kristianstad
#1
19 december 2014 - 09:20
Gilla
Jag har tränat löpning regelbundet i ca två år. 2012 sprang jag min första halvmara på 2.02. Under året förbättrade jag mig till 1.58. I år har jag sprungit en halvmara på 1.54. Till våren är det tänkt att jag ska springa Göteborgsvarvet och funderar på vad som är realistiskt att förbättra sig? Jag tränar regelbundet, springer 5-7 mil i veckan och tränar minst ett styrkepass i veckan. Jag är stark i kroppen mitt egentliga problem är flåset det är alltid det som sätter stopp. Enligt det träningsprogram jag följer är det ett intervallpass i veckan, 1-2 distanspass och ett långpass.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#2
19 december 2014 kl 13:32
Gilla
Min brors och din träning och tider ser ungefär liknande ut men inte alldeles exakt, och hans planer är att slipa till sig en del tills nästa år, så du kan säkert bli ungefär lika bra som han skulle jag kunna inbilla mig, beroende på om du fortsätter att träna och så, min bror har tränat i 8 år, men ibland tränar han mer.
1967 • Torslanda
#3
19 december 2014 kl 13:36
Gilla
Hur långt är ett snöre? Förlåt, men detta är en fråga som inte kan besvaras med någon större noggranhet. Beror på hur du tränar och hur du svarar på den träningen. Du förefaller ha ökat träningen en del och har byggt en grund för träningen. 1:50 ner till 1:45 bör inte vara så svårt om du tränar och gör allt annat rätt. Följer du ett program för 1:45 så tror jag nog du kan klara det om du följer programmet någorlunda och anpassar det efter dina förutsättningar. Följer själv ett program för 3:30 på maran men ändrar rätt friskt i det då jag har ok snabbhet men sämre fartuthållighet. Fler tröskel och långpass lägger jag in och behåller resten. Du förefaller behöva fler tröskel och långa intervaller pass.
1954 • Högsjö
#4
19 december 2014 kl 15:20
Gilla
Sätt en måltid ex: 1:45 .Då bör du träna att hålla 5min/km allt längre sträckor.Börja med 5km om det går bra öka distansen. Träna långpass upp till 18-20km med inslag av tävlingstempo för halvmara.Intervaller tror jag nog du kan hoppa över.Skaderisken ökar markant om man går över gränsen vilket är lätt gjort med intervallträning.Man blir bra på det man tränar på- Så sätt ett realistiskt mål. 1:45 torde inte vara något problem...
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
19 december 2014 kl 15:50
Gilla
#3 exakt vad jag tänkte! Hur långt är ett snöre, sen läste jag vidare och hittade just den kommentaren.

Att beräkna kommande tider är nog nästan omöjligt, men generellt sett så är grunduthålligheten viktig. Långa, lugna pass som bas + lite snabbare pass för styrkan i löpningen. Intervaller runt tröskelfart är bra för uthållighet i farten.
1981 • Vegan Runners
#6
19 december 2014 kl 16:23
Gilla
Jag tycker din träning ser superbra ut, däremot tycker jag att det är värt att fundera på vad du vill mest och sen försöka sikta målinriktat på just det.

Vad är du mest sugen på, att springa ett maraton? Isåfall är dina långa långpass på uppåt trettio kilometer perfekta. Eller skulle du hellre kapa mera tid på halvmaran? Isåfall behöver du inte vara ute lika länge utan kan nog tjäna på att lägga in mer fart i träningen än vad du har just nu.

Du har identifierat att flåset begränsar dig. Varför tror du att det är så? Tänker du aktivt på hur du andas, jobbar du med mage och tömmer lungorna ordentligt eller blir andningen ytlig så att det bara är lite luft som cirkulerar? Hur är din hållning när du blir trött, begränsar den andningsvägarna? Finns det någon medicinsk förklaring, typ ansträngninsastma? Hur mycket tar du ut dig på dina intervallpass på en skala från "ganska ansträngande" till "vidrigt jobbigt, kan inte stå upp efteråt"?

Fundera hellre på sånt tror jag, jobba med de svagheter du har och se vad det leder till hellre än att spekulera och sätta upp tidsmål tagna lite ur luften.
Leonard
1981 • Hovet
#7
19 december 2014 kl 16:52
Gilla
5-7 mil i veckan är en respektabel mängd. Såhär långt innan varvet hade jag inte tränat (och tränar inte) några intervall- eller tempopass. Satsa på mycket basträning (lågpuls) under vintersäsongen fram till februari och sen kan du köra på med intervaller och tempo sista två månaderna innan varvet. Det kommer garanterat att hjälpa på flåset :)

Hur mycket snabbare kan du bli? Jag tycker att snöret är lagom långt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.