Löpning Kom igång 6 inlägg 3004 visningar

Passerat nybörjarstadiet, dags för resultatmål?

1973 • Västmanland
#1
4 december 2014 - 04:31
Gilla
Hej!

Hoppas mitt första inlägg hamnar i rätt kategori, annars kanske någon moderator kan flytta det?

I dag är det ett år sedan jag tog mina första löpsteg. Det höll nästan en kilometer innan jag säckade ihop. Nästan 90 mil senare och 20 kilo lättare springer jag i dag regelbundet och löpningen som i början var ett medel är numera målet. Räcker bara tiden till så blir det minst två-tre vändor i veckan oavsett väder.

Eftersom det har hållit så här länge börjar jag hoppas att löpningen är en träningsform jag kommer att vilja fortsätta med, men mitt problem brukar vara att jag tröttnar och för att undvika det måste jag ta nästa steg. Ett bra sätt kan väl vara att här komma i kontakt med likasinnade för motivationens skull. Ett annat bra sätt är att sätta upp resultatmål.

Hittills har jag mest snört på mig skorna och dragit iväg utan någon större planering eller strategi men tror som sagt att jag behöver ett eller flera mål för att hålla intresset kvar. Är ganska tävlingsinriktad och tycker det är kul att springa mot klockan eller försöka ta mig en viss sträcka. Funderar inför 2015 och skulle vara tacksam för hjälp att bedöma vad som är rimligt.

Mina förutsättningar:
Man född 1973, cirka 176 centimeter lång och cirka 90 kg tung. Längden blir svårt att göra något åt men kan nog gå ned ytterligare 6-7 kg.

Halvmilen avverkas på ungefär 23 minuter (31 minuter första gången) och milen har jag klarat på strax under 50 minuter (61 minuter första gången). Har mest sprungit på ganska kuperad landsväg, kanske man kapar någon minut på bana eller tävling. Distansmässigt har det blivit några halvmaror på ganska precis två timmar, känner dock att jag inte har bra förutsättningar för att springa så mycket längre då jag är ganska kort och tung.

Är villig att strukturera min träning mer än i dag, men det måste finnas utrymme för spontanitet. Det ska vara roligt att springa, att slaviskt följa ett schema tar bort det roliga gör mig.

Kan det vara rimligt att sikta på att under 2015 springa totalt minst 100 mil, att halvmilen ska klaras under 20 minuter senast 31 maj och innan 31 december ska jag vara under 45 minuter på milen?

Några tips på andra mål/delmål?

Det vore också kul att veta hur utvecklingen sett ut år 2 för er andra som börjat med löpningen i 40-årsåldern.
1980 • Staffanstorp
#2
4 december 2014 kl 08:19
Gilla
Springer du redan 2-3 ggr i veckan borde 100mil på ett år inte innebära överbelastning, vilket du verkligen vill undvika.

Slaviska scheman är inte min kopp te heller, men en slags grundram att utgå från och sedan ha utrymme för lattjolajban, vila eller vad som tycker jag är störtskönt. Ett framgångsrecept för mig har varit att köra kanske 1/3 av träningen som rent nöje helt utan tanke på tempo, puls, personbästan eller sånt -bara springa på känsla. Tillsammans med det försöker jag sikta på en hyfsat jämn vecko/månadsmängd där lätta/tunga veckor varvas. Och på det ett intervall/fartlekspass en gång i veckan eller varannan vecka.

När det gäller farten är det svårt att säga hur det går att gå ner till 20/45 på halvmil/mil, alla svarar rätt olika när det kommer till att höja farten. Det gäller att vänja både kropp och huvud att springa fortare, inledningsvis kanske korta intervaller där du efter tid ökar längd/fart. Att varva snabba/långsamma kilometrar på ett vanligt distanspass kan också vänja kroppen vid ett högre tempo.

Och sist men inte minst en successiv ökning av mängd, fart osv. En linjär utveckling är både orealistisk och ohälsosam ur skadeperspektiv. Öka i steg, bli van och bekväm på en viss nivå innan du går vidare till högra fart eller större mängd.
1984 • Stockholm
#3
4 december 2014 kl 08:36
1 Gilla
Håller med Kalle och tycker det är bra att bryta ner långa mål i kortare också, och hela tiden uppdatera de långsiktiga målen allteftersom du vet mer om din egen individuella utveckling. Vad gäller tiderna du nämner så låter inte 45min på milen omöjligt 2015 (men du kan likagärna stanna ett bra tag på tex 47min). Men 20 min på 5km är mkt svårare. Gör du 45 på milen så hamnar du troligen nånstans lite under 22 på halvmilen. Därifrån till 20 är det rätt långt, flera års träning för många av oss.

Du kan inte förvänta dig samma typ av utveckling som du haft hitills även om du troligen kommer utvecklas fortsatt bra så länge du går ner i vikt samtidigt. När man väl börjar närma sig sin matchvikt och har hållit på ett tag så är en minut på milen eller en halvminut på halvmilen ganska mkt och något man kan få slita för nåt år eller så. Men det är säkert en bit kvar dit för dig. Dock omöjligt att säga när du är där.

Jag brukar fokusera mest på vad mitt mål med nästa viktiga lopp är - och det är sällan mer än 3-4 månader bort. Längre än så tycker jag det är rätt meningslöst att spekulera så jag har mer milstolpar likt "nångång ska jag under 40 min på milen". om det tar mig 3 år till eller 10 år till har jag ingen aning om men det är det jag jobbar mot och det är det jag delar upp i delmål.

1984 • Stockholm
#4
4 december 2014 kl 09:40 Redigerad 4 december 2014 kl 09:48
Gilla
Här är förresten mina milstolpar mot milen sub40 med lättast först som jag ser det (lite individuellt men för de flesta ser det ut typ såhär):

1. Milen 50 (avklarat)
2. Halvmaran 1:50 (avklarat)
3. Halvmaran 1:45 (avklarat)
4. Milen 45 (mål att klara i mars2015)
5. Halvmaran 1:40 (mål att klara i maj2015)
6. 3km 12
7. Halvmaran 1:35
8. 5km 20
9. Halvmaran 1:30
10. Milen 40
1968 • Helsingborg
#5
4 december 2014 kl 09:43
Gilla
Härligt att läsa om din utveckling under 2014. Du har säkert förutsättningar att utvecklas med tydliga framsteg som löpare flera år till.

Några förslag till mål att sikta på:

Distansmål för träningen kan vara t ex att springa (20 + veckonumret) km varje vecka, dvs 21 km vecka 1 och därefter en kilometer mer varje vecka. Då får du en kontinuerlig, försiktig mängdökning som kommer att ge resultat på tiderna. Dela upp distansen på 2-3 olika pass, t ex ett intervallpass och 1-2 distanspass. När du kommer upp i mer volym lägger du in ett långpass varannan vecka.

Planera redan nu in några tävlingar under våren och hösten. Håller med om att 45 på milen borde vara realistiskt, men 20 på halvmilen verkar tuffare. Om du inte sprungit lopp tidigare, är det bättre att inte sätta några tidsmål första gången och därefter ha som mål att slå pers.

En annan motivationshöjare kan vara att gå med i en klubb. Av erfarenhet vat jag dock att det kan ha motsatt effekt också, om man inte hinner gå på träningarna och får dåligt samvete av det. Viktigt som du skriver att man har spontaniteten kvar.

Lycka till med din fortsatta träning!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
4 december 2014 kl 23:31
Gilla
Kul att det går bra! Att sätta mål är jättebra men som redan sagts, sätt inga datum för när de ska klaras. Det finns andra sätt.

Eftersom du är tävlingsmänniska ska du förstås försöka hitta lämpliga lopp att delta i, gärna sådana som går år efter år så kan du försöka förbättra dig för varje år. Lägg gärna också upp många olika rundor som du kan springa, någon dag när du känner dig extra pigg i benen bestämmer du dig för att försöka sätta pb på just den rundan. Med många rundor kan det bli pb lite då och då, särskilt i början.
Men räkna med att det kommer perioder då det går riktigt trögt, då får utmaningen bli att fortsätta springa, gärna i lugn fart, lämna klockan hemma. Det vänder.

Något annat kan vara att prova något nytt minst varje månad, kanske så ofta som varje vecka. Det finns massvis med olika intervallpass, långpass med farthöjningar, progressiva pass, springa i snö, obanad terräng, på myr, med stavar, styrketräning, löpteknikövningar osv. Sånt som känns kul eller nyttigt gör du om, annat får vila ett tag. Variation är bra, försök inte persa på rundan varje gång. Spring extra långsamt nån gång, spana efter älg, räkna blomster eller kolla in molntapparna eller nåt.

Att ha sällskap ibland är bra för de flesta, det blir lättare att komma ut i tråkigt väder om man stämt träff. Det är en utmaning att hålla igång löpningen under vintern men försök göra en vana av att snöra på dig skorna och gå ut exv tre gånger varenda vecka om du så bara är ute i fem minuter. Längtar du in då får du vända hem men oftast tycker man ju att man kan köra åtminstone en stund till, även om kornsnön piskar en i ansiktet "hemåt blir det ju medvind". Löpning är bra för kropp och själ och dåligt väder härdar en viking.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.