Löpning Övrigt 45 inlägg 6981 visningar

Vi syns, syns du?

Åsa
1983 • Fagersta
#1
28 november 2014 - 18:11
Gilla


Vi vill höra lite om det är fler som har fått problem med bilister som inte visar hänsyn i trafiken. Trots reflexer, pannlampor wraps på benen m.m.
http://ultrabrdo.com/2014/11/28/den-magiska-konstens-att-synas/
< < < 1 2 3 > > >
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#2
28 november 2014 kl 18:18
2 Gilla
Sen jag skaffade mig en superstark pannlampa gör bilisterna en stor krok runt och förbi mig, förmodligen tror dom det är ett fordon eller nått? Funkar riktigt bra, före det höll jag på att bli överkörd hela tiden.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#3
28 november 2014 kl 18:25
3 Gilla
Har märkt samma sak, de tror väl jag är en motorcykel med halvljus och en sån repar ju lacken...
Karibou
1976 • Sundbyberg
#4
28 november 2014 kl 19:40
1 Gilla
Blev påkörd i början av veckan när avslutade morgonpasset. Har aldrig hänt tidigare. Måste ändå ha sågt ut som en julgran: blinkande ljus på armen, ljus på skorna, gul tshirt, rosa arms sleeves med reflexerm gröna calve sleeves och bara ben. Det var typ bara omöjligt att missa, samt det var inte så himla mörkt. Fast tidigt var det.
Riktigt chockerade kan jag säga. Såg/hörde ingenting (och jag tittade innan sprang över gatan som var tom) det kom bara och försvann :(

Pannlampa tänker jag inte springa med. Är väldigt störd av de cyklister som har såna och kan inte alls se nåt då. Samt springer man på cykelbana eller i stan brukar man inte behöva se "mer". Fast tydligen behöver jag "synas" mer...

Så visst skall bilisterna kolla bättre faktiskt.
Åsa
1983 • Fagersta
#5
28 november 2014 kl 20:23
Gilla
Karibou. Hur mår du? Klarade du dig? :/

Nej, kanske inte så lockande att behöva ha pannlampa, men om det är de som krävs för att få lite mer hänsyn. Kommer nog även jag införskaffa mig en modell starkare.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#6
28 november 2014 kl 20:41
Gilla
Alternativet verkar inte så lockande? 160 lumens räcker, kostar några hundringar, en bra livförsäkring...
Åsa
1983 • Fagersta
#7
28 november 2014 kl 20:46
Gilla
Mycket bra livförsäkring om det fungerar. Absolute!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#8
28 november 2014 kl 21:05
1 Gilla
Fast bilen kom ju från sidan. Och det var där jag faktiskt har min blikande röd lampa. Kan inte missas...
Är ok, men det var absolut inte kul att uppleva.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#9
28 november 2014 kl 21:31
1 Gilla
Poängen är att du inte ska synas Karibou, dom ska bara se ett jättestarkt bländande sken.
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#10
28 november 2014 kl 23:16
2 Gilla
Det här får mig att tänka på den gamla marknadsföringssanningen "syns du inte finns du inte". Jag klär mig alltid i helsvart utan reflexer eller lampor när jag är ute och springer på vintern, och än så länge är det inte någon som försökt köra över mig.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#11
29 november 2014 kl 08:02
Gilla
Jag har stark pannlampa, reflexväst med breda reflexer. Har inga problem med mina vanliga morgonbilister. De vet att jag kommer dyka upp längs vägen. Men som bilist så upplever jag att de som rör sig när det är skumt/ mörkt i samhällen tror att de syns mer än vad de gör, troligtvis pga det finns gatubelysning. För även i samhällen behövs ordentliga reflexer, tunna / små reflexer syns dåligt. Ett bra test för att kolla hur ni syns kan ju vara att be någon köra med bil och se hur tydligt det är.
1967 • www.sapiens.se
#12
29 november 2014 kl 08:32
3 Gilla
Man kan väl lugnt säga att jag har sprungit mig genom rätt många vintrar och det här är inget problem jag känner igen. Jag kör med vanlig hederlig reflexväst eller koppel och har klarat mig fint än så länge.

Bilarna verkar se mig och jag ser dom men jag är noga med att aldrig försöka hävda min rätt till företräde vid övergångsställen. Det räcker ju med några sekunder av ouppmärksamhet från bilistens sida för att det ska skita sig.
Mr. B
1963 • Hemma
#13
29 november 2014 kl 11:26
1 Gilla
Som en del har varit inne på så tror jag att problemen är störst inne i tätbebyggda områden. När det är gott om bilar, cyklister, gående, gatulampor, skyltar och en massa andra saker som blinkar och syns ligger man sämre till. Då är man bara en av alla lysande prylar som rör på sig.

Jag springer mest på ensliga helt mörklagda vägar, och då känner jag mig säkrare i mörkret än dagtid. När min reflexväst och mina lampor är det enda som syns på flera kilometer tar alla bilar hänsyn till mig. Och jag till dem - jag tappar gärna några sekunder på en paus i diket när en lastbil behöver köra förbi.
Mikael Wilander
1972 • Stockholm
#14
30 november 2014 kl 13:25
2 Gilla
Springer bara i Stockholms innerstad där pannlamporna blivit ett allt större irritationsmoment. Nästan varje pass är det någon som bländar mig med sin starka pannlampa. Vad är det som är så svårt med att slå av sin pannlampa när man springer på upplyst gångbana?
Åsa
1983 • Fagersta
#15
30 november 2014 kl 17:30
Gilla
Det är intressant att läsa, för och nackdelar med pannlampa. Problemet kvarstår dock här. Varför tenderar vissa bilister inte vilja se oss. Vi bor inte i en stor stad, så jag köper inte konceptet att vi skulle försvinna i någon form av annat ljus (gatulampor, bilar, skyltar från affärer ovs).

Det ska inte bli en fråga om liv och död så fort ett pass ute ska avvecklas. I stora städer där många gator är belysta och det finns en uppsjö av parker, elljusspår, cykelbanor ovs. Där är säkert inte problemet så stort.

Jag har tidigare inte upplevt något problem här. Har varit ute och både gått och kutat tidigare år utan att känna en viss irritation från bilister. Har personligen inte ändrat klädsel heller, än... Utan jag har alltid varit väl reflekterad och fullt synlig.



Leonard
1981 • Hovet
#16
30 november 2014 kl 17:48
1 Gilla
Åsa: Vad får dig att dra slutsatsen att de tenderar till att inte VILJA se er? Jag har väldigt svårt att tro att bortsett från någon undantags inte helt frisk individ så finns det väldigt få personer som kan tänka sig leva med att ha kört på någon.

Personligen föredrar jag (både som bilist och löpare) reflexer. En pannlampa kan förväxlas med cyklar eller andra fordon om de är väldigt starka. Dessutom är det (faktiskt) hänsynslöst att blända andra i mörkret och man har inget förtärde för det som löpare eller cyklist. Därför föredrar jag också reflexer utanför bilen.

Viktigt dock: att sprida reflexerna, dvs att ha på vristerna, handlederna samt väst gör en i princip omöjlig att missa. Rörelsemönstret känns då lätt igen.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#17
30 november 2014 kl 17:56
2 Gilla
Samhället har förändrats och det visar sig också i trafiken, människor är självupptagna och hänsynslösa, dom flesta tänker bara på sig själva och skiter i resten, det är så som jag uppfattar det, när jag är ute och springer, på gamla byvägar kommer det dårar i nya bilar med fullfart och kör så att sten och grus sprutar utan att visa den minsta hänsyn och bromsa in, ok. man kan skylla på stress och allt möjligt men det håller inte, för det handlar mer om att "bara jag kommer fram så"
Åsa
1983 • Fagersta
#18
30 november 2014 kl 18:02
2 Gilla
Leonard// Flera fall på några få veckor. Det har fått mig att inse att något är fel. Det är helt ok att missa en person, nån gång. Nu har det dock visat sig att detta inte är bara här. Flera personer har hört av sig att det inträffat på flera platser. Jag vill inte tro att dessa personer på något sätt sitter och hittar på historier om hur bilister vill köra över. Bilister som gasar när de möter en löpare, är de klassat som friska?

Det är som sagt var inte kul längre. Och att självupptagna bilister. Som hellre sitter och leker med sin telefon än, lägger tre sekunder på att stanna till och titta upp om de kommer personer på ett övergångställe.

Skulle personligen aldrig lägga upp ett forumsinlägg om något sånt här, om det bara gällde EN incident.
Leonard
1981 • Hovet
#19
30 november 2014 kl 19:24 Redigerad 30 november 2014 kl 19:24
1 Gilla
Åsa, Ali,

Jag skulle kunna skriva spaltkilometer om hur värdelösa bilisterna och trafikkulturen är där jag bor. Kan definitivt skriva under på att vissa förmodligen är distraherade (som du säger med tex mobilen i handen), stressade (tex de som gasar på max efter ett farthinder när det är ett nytt mindre än 100m framför) samt de som i allmänhet har dåligt omdöme (kör fort i dåliga förhållanden, osv.) Men jag skulle nog inte dra det så långt som att de inte vill se löpare och andra.

Reflexer sparar liv, en kollega till en av våra bekanta lämnade sin man och halvtår gamle son efter sig då hon korsade vägen i mörka kläder utan reflex för ganska precis ett år sedan. Bilisten såg henne aldrig, inga bromsspår förrän efter övergångsstället...

Man kan debattera bilisters oförmåga till att ta hänsyn, men det hjälper föga när olyckan väl är framme. Bilen är hårdare. Då är det bättre att ta hand om sig själv (och gärna se ut som en julgran på köpet).

Oavsett hur hänsynslösa de är så är det mer konstruktivt att försöka föregå med gott exempel, särskilt när du själv kör. Att klaga på folk i trafiken brukar sällan leda till något annat än irritation. Det har jag massvis av erfarenhet av (tyvärr...).
Åsa
1983 • Fagersta
#20
30 november 2014 kl 20:08
1 Gilla
Leonard// Tror inte du förstår poängen. Vi har reflexer på oss, både wraps runt fotleder, väst och sådana man fäster. Trots det syns vi inte...
Flera av de personer som hört av sig har haft full mundering med reflexer och även lampor, trots det har bilisterna inte velat?! stanna...

Det handlar inte om att klaga på bilister. Jag vill mest veta varför det just nu pågår någon form av "Jag skiter i er fotgängare/löpare, för jag ska hem nu"

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.