Löpning Träning 7 inlägg 2232 visningar

Vaggar åt sidorna när jag springer, hur löser man detta?

#1
28 november 2014 - 17:33
Gilla
Hejsan!

Är precis nyreggad här på forumet så ber om ursäkt för eventuell felplacering av tråden/kategorin.

Har ett problem med min löpstil som jag måste få ordning på. Jag vaggar åt sidorna när jag springer. Det är som att jag har två rotationspunkter, fötterna och nacken, från vilka kroppen svänger fram och tillbaka.

Skulle man se mig bakifrån koch dra en linje från fötter till nacke skulle jag röra mig ungefär så här:

| ( | )

Där första raka strecket är när jag har höger fot i backen. Efterföljande parentes är när jag trycker ifrån och kroppen vaggar över till vänster. Sedan blir jag rak igen när vänster fot kommer ned, men vaggar sedan över åt höger när jag trycker ifrån, osv.

Jag har sökt en hel på google på både engelska och svenska men hittar egentligen ingenting.

Tack på förhand!
Mvh/Anders
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#2
28 november 2014 kl 23:30
Gilla
Har lite svårt att föreställa mig hur det ser ut, men det finns två saker jag kan tänka mig lösa problemet

1. Du springer för fort. Testa att sänka farten så du får mindre kraft i frånskjutet.

2. Kör styrketräning. Särskilt mage och rygg hjälper till att stabilisera kroppen när man springer.
1962 • Laholm
#3
29 november 2014 kl 00:05
Gilla
Risk att det blir fel när man ej vet mer om hur du springer. #2 har troligen rätt angående bålstabiliteten, men för att ej riskera att det blir fel tycker jag att du ska gå till en löpnings/idrottsinriktad sjukgymnast eller naprapat så kommer du att få rätt råd. Kolla med en lokal idrottsförening eller någon bekant som är aktiv för att få ett bra tips om terapeut.
1965 • Eksjö
#4
29 november 2014 kl 07:45
Gilla
Själv fick jag en kraftig Runners High en gång när jag var så trött på ett långpass att jag började vagga, det var som att något släppte i korsryggen och plötsligt kunde jag ge järnet i 10-15 minuter.

Exakt samma känsla har jag aldrig riktigt lyckats återskapa fullt ut, MEN det är nästan alltid uppiggande att dra ned på tempot och försöka vagga från just ländryggen och utåt/uppåt, det känns som det händer något i ryggen och sedan kan jag springa lite fortare igen, eller åtminstone mindre långsamt, he-he.

Någon som vågar sig på en teoretiskt förklaring?
1967 • www.sapiens.se
#5
29 november 2014 kl 08:15
Gilla
Jättesvårt att svara på utan att se dig TS. Jag gissar som föregående på att du har dålig bålstabilitet/styrka/kontakt och mycket möjligt även dålig balans. Om man låter benen sköta balansen i stället för de inre bålmusklerna kan det bli något som liknar ett vaggande.

Jag gissar på att du även har rätt lång markkontakt.

Bålstyrka, MAQ-träning och löpskolning kan vara en bra idé. Det är nästan alltid en bra idé.
#6
29 november 2014 kl 17:14
Gilla
Träffsäkra gissningar!

Har ganska dålig stabilitet i bålen, lång markkontakt och balansen kunde vara bättre. Inget jag varit fullt omedveten om och har den senaste tiden försökt ändra inriktningen på träningen för att råda bot på detta. Blev medveten om det när jag tränade lite 100 meter sprint för ett par månader sedan. Hela formen förändrades och jag kunde liksom känna hur jag tydligt "sugdes" framåt från höften/nederdelen av magen. Svårt att beskriva, och tyvärr lika svårt att omsätta till lägre hastigheter.

Fann en förening i Borås som har löpträning en gång i veckan så det får bli nästa anhalt.

Tack för svaren!
1980 • Falun
#7
29 november 2014 kl 17:27
Gilla
Tipset är att stärka magens sidor. Dessutom, är fördelaktigt att stretcha axlarna. framförallt är bålrotation på gym en bra övning, tycker jag. Sen rent fysiologiskt har kvinnor oftare detta problem, på grund av ett bredare bäckenet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.