Löpning Träning 2 inlägg 4537 visningar

För bättre definition av Hälsa!

1997 • gräfnäs
#1
4 november 2014 - 15:42
Gilla
Hade varit kul om det hade blivit en diskussion om denna, med tanke på en artikel som skrevs tidigare här på jogg.se. Jag vill bara höra vad ni tycker eftersom man måste möta motargumenten och förklara varför ens ide är överlägsen. Så skriv vad ni tycker??
Här kommer krönikan i alla fall!

För en bättre definition av Hälsa

Jag älskar att träna och det är min livskraft. Träning är nog största delen av mitt liv. Jag älskar det, många gånger har jag sprungit bort ångest tror jag. Jag har sprungit fast jag gråtit och varje gång har det fått mig att känna mig så himla bra. Jag är också tävlingsmänniska och jag älskar utmaningar. Även om jag är 17 år ser jag verkligen ingenting som omöjligt. Jag tänker att jag ska springa alla långa lopp och det hindrar när folk vill förklara för mig att man måste sätta gränsen vad som är extremt, när tar kroppen slut. Jag söker hela tiden nya utmaningar och vill väldigt mycket. Det gäller mig, men för resten av Sverige så är det väl inte alltid det som är fallet. Snarare att 1% alla människor i Sverige, som inte kommer upp till rekommendationen av 30 minuter måttlig träning per dag. Samtidigt som detta händer så börjar folk nämna begreppet ortorexi,nämligen överdriven nyttighet och träning, när man inte vet hur många som faktiskt lider av riktig psykisk ohälsa.


Även om begreppet ortorexi är nytt, så tycker jag att det blir väldigt snedvridet. Vad man vet kan man konstatera att väldigt få har ortorexi. Med tanke på hur stor inaktivitet det är och att alla välfärdsjukdomar ökar. Ortorexi är ingen riktig diagnos, vilket jag tycker är bra. Utan benämns som ätstörningar utan närmare specifikation och man ska ta ätstörningar på allvar, ätstörningar handlar också om psykisk ohälsa. När fallet är så att få människor lider av den här ortorexi, så är det riktigt jobbigt när hård träning alltid ska anses vara extremt, medan att man inte äter någon frukost eller att man aldrig tränar är helt normalt och att man när helt frisk. Vad är en överdriven träningsmängd, det begreppet finns inte enligt mig.


Det är en så jobbig syn på hälsa nu förtiden. Det om något är en väldigt överdriven syn. Många är helt okunniga om träning. Träning är nedbrytande av muskler, man bryter ner muskler för att sedan återhämta sig och bygga musklerna starkare. Man kan inte vila sig i bra fysik, den är något man jobbar för och när man tränar måste man återhämta sig för att bygga musklerna starkare. Att sömn är viktig för återhämtningen hör jag väldigt sällan, men att man ska ha vilodagar i veckan och vara helt inaktiv är då helt okej. Människan är byggd för att röra på sig och det gör inte det flesta nu, man bör röra på sig varje dag om man inte har fattat det än. Det är också viktigt att man äter ordentligt och att man äter rätt samtidigt. Ett annat misstag är att man inte fattar är att man måste ta i, man måste blanda lugnare träning med hård träning och när man tränar hårt så ska man verkligen ta i, man kan inte bara ta det lugnt hela tiden, man måste bli trött, man måste svettas och det verkar inte vissa klara och inte minst måste man ha en inre motivation ingen gör träningen åt en. Sen om man kör hårt ena dagen, måste man kanske göra någon annan träning eller ta det lite lugnare för att benen ska vara pigga sen.


En bättre definition av hälsa skulle vara att man tar träningen på allvar. Att man måste ta i lite mer och att mycket träning inte är överdriven utan att det flesta i Sverige tränar på tok för lite. Sen att man måste ha en inre motivation för att ta i och allt i livet handlar
nämligen om att ta i inte att ta det lugnt.
1970 • Madrid
#2
5 november 2014 kl 08:57
Gilla
Istället för att starta flera trådar med samma text som inte får svar kanske du ska tänka på varför du inte får någon respons.

Om du tror dig veta anledningen ändra då hur du presenterar det (inte bara rubriken) och prova igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.