Löpning Övrigt 68 inlägg 12020 visningar

Rita Jeptoo dopad?

1981 • Örebro
#1
31 oktober 2014 - 12:45
Gilla
Startar inte många trådar men råkade hitta ett inlägg om att Rita Jeptoo eventuellt testat positivt för en otillåten substans i slutet av september.

Nu är det ju obekräftat men riktigt tråkigt om det skulle stämma.

Mer info: http://www.runblogrun.com/2014/10/rita-jeptoo-tests-positive-an-exclusive-to-runblogrun-by-larry-eder.html
< < < 1 2 3 4 > > >
Anders F
1973 • Umeå
#2
31 oktober 2014 kl 14:51
Gilla
1981 • Örebro
#3
31 oktober 2014 kl 15:08
Gilla
Då kanske det stämmer trots allt. Och det är inte så skoj då det är väldigt ovanligt att A och B prov inte överensstämmer.

Peter F
1971 • Västra Frölunda
#4
31 oktober 2014 kl 19:36
Gilla
Trist - är det några toppkenyaner som blivit fällda för doping tidigare?
Oliver
1984 • Göteborg
#5
1 november 2014 kl 04:29
1 Gilla
Är det början till slutet?

De kenyanska löparna har ju lyft marathon till en HELT ny nivå.

Oliver
1984 • Göteborg
#6
1 november 2014 kl 04:30
Gilla
at 4: det var en kenyan b-klass. minns ej namnet.

sen benny lagat testa pos på a prov.....
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#7
1 november 2014 kl 10:40
Gilla
Trist om det skulle visa sig att de fantastiska löparna från Östafrika skulle vara manipulerade med dopningspreparat. Jag orkar inte tänka så illa om dessa. Hoppas bara att det inte är toppen av ett isberg vi ser!
Kallhamrade syniker lurar förstås i kölvattnet omkring dem och känner lukten av pengar..
1973 • Åkersberga
#8
1 november 2014 kl 16:42
Gilla
Tror dessvärre att det alltid varit toppen av ett isberg vi sett!
Vad är det som garanterar att en elitidrottare som gör precis allt för att nå sina prestationsmål inte dopar sig?
Tycker egentligen man skulle släppa dopingen fritt så kanske idrottsmän kunde prata mera öppet om sin inställning till det och media inte per automatik höjde och förskönade en elitidrottares moral att alltid göra det rätta.

Lite tragiskt för som det är nu är det de få idrottare (min personliga åsikt) inom världseliten som aldrig dopat sig som blir de stora förlorarna.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
1 november 2014 kl 20:41
Gilla
Eftersom doping kan vara farligt oxå vore det nog en lite väl extrem "lösning" på problemet att släppa den fri.

Tekniken och resurser borde kunna på sikt förbättras så mycket att doping inte ens lönar sig.

Jag tror ändå att en "svåråtkomlig" huvudorsak till afrikansk dominans på t ex marathon är en mer gynnsam kroppstyp (som oxå har visst vetenskapligt stöd), för annars borde löpare i USA, Europa och Asien kunna dopa sig till större framgångar än nu.
Detta utesluter ju inte att några afrikaner dopar sig (och i värsta fall väldigt många).
1973 • Åkersberga
#10
2 november 2014 kl 20:49
Gilla
Ja, helt klart är det farligt med doping speciellt om det inte görs med kontinuerligt kontroll av läkare.
Men tar man bort förbudet så tävlas det lite mer under samma förutsättningar, det ger en sannare bild utåt och idrottarna själva kan få välja och prata öppet om det utan att riskera avstängning.
Om man pratar och informerar mer om farorna och alla de stora biverkningar dessa preparat kan ge är det inte säkert att användandet skulle öka.

Nu målas elitidrottaren som ren, frisk och moraliskt korrekt vilket inte alltid överensstämmer med verkligheten.
1967 • Västra Frölunda
#11
3 november 2014 kl 13:47
5 Gilla
Personligen tror jag frisläppandet av doping skulle leda till några Johan Muehlegg och Ben Johnson i kubik och att den odopade atleten inte behöver göra sig besvär att ställa upp för att möjligheterna att vinna helt enkelt saknas. Det kommer bli ett race mellan dopinglabben lika mycket som mellan atleterna. Vissa atleter kommer ta enorma hälsorisker för chansen att vinna och därmed tvinga upp andra som vill vara med och tävla om segern på den nivån.

För mig är det enda möjliga förhållningssättet mot doping det samma som mot all annan brottslighet. Att det inte går att helt stoppa det innebär inte att vi inte skall kämpa emot så mycket vi bara kan. Fortsätt att utveckla testmetoderna, öka mängden testning så mycket resurserna tillåter och se till att straffet för den som dopar sig är på den nivån att vi slipper se dem tillbaka i idrotten efter två år.
1973 • Åkersberga
#12
3 november 2014 kl 16:30
Gilla
Christian: Tror desvärre världen redan är där ditt första stycke beskriver men det sker i det tysta och hölls en fasad och lovas hårdare dopingtester osv så de flesta vanliga åskådare inte kan se det.
Sen är gränsdragningen svår om vad som skall vara tillåtet och många kosttillskott och naturprodukter är i gråzonen, vissa eftersom de bl.a. säljs i så mycket högre koncentrationer än vad som finns naturligt.
Enda sättet att garantera att ingen dopar sig är att alla elitidrottare skall testas varje dag under hela sin idrottskärriär men det lär bli dyrt om det inte dyker upp smartare sätt.
Kanske i framtiden kommer det en app i mobilen som skannar av hela kroppen dagligen och känner av otillåtna substanser i systemet? :-)
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#13
4 november 2014 kl 20:15
1 Gilla
Stefan! Sker testerna i Östafrika efter samma mönster utanför säsongen?
Eller är riskerna minimala att ertappas utanför tävlingsarenorna?

En liten anekdot: Den här gubben var i Tjeckien och sprang EM på 10 km landsväg för veteraner 2013. Jag vann min klass H55 och blev uttagen för dopningskontroll. Startskottet i tävlingen sköts av Jarmilla Kratochvilova! Aldrig fälld för dopning och innehar fortfarande världsrekordet på 800 m.
Acke5
1959 • Göteborg
#14
4 november 2014 kl 22:42
1 Gilla
Nå Tore, klarade du kontrollen? ;)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#15
5 november 2014 kl 07:45
1 Gilla
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#16
5 november 2014 kl 08:59
2 Gilla
Tore, tyvärr så har testerna hittills varit i princip obefintliga i Eldoret. Wada har länge krävt att Athletics Kenya ska sätta upp ett testlaboratorium i Nairobi, men det har tyvärr ännu inte skett.

När Kisorio åkte fast för EPO härom året så sa han i förhör med polisen att doping är oerhört vanligt (doping is rampant) i Rift Valley.

Det var ju också en tysk journalist som undersökte hur svårt det var att få tag på EPO i området och det tog honom väl några timmar att hitta en läkemedelsaffär som sålde i princip allt en dopare kan tänkas behöva. Dom hade t o m ett litet laboratorie på bakgården där man kunde testa sina blodvärden.

Om Rita Jeptoo är dopad så säger det väldigt mycket. Om världens bästa marathonlöperska, som redan är rik och berömd, är dopad ja då är nog många många andra också dopade. Och Canova som hävdar att de bästa Kenyanerna inte har någon nytta av EPO kan gå och dra ett täcke över sig och skämmas någonstans.

Du kan ju tänka dig själv: Du och din familj är utfattiga ni har varken mat eller kläder. Du har ingenting förutom löptalang. Men du är fortfarande bara en i mängden av hundratals andra talanger. Du får höra talas om att det finns en medicin som gör att du kan springa flera minuter fortare på marathon och på så sätt bli mångmiljonär. Ingen kommer och testar dig när du tränar uppe i bergen. Det enda du behöver se till är att du inte tar medicin ett par dagar innan du åker iväg och tävlar. Vad skulle du göra?

Jag är högst misstänksam mot både Kenya och Ethiopien.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#17
5 november 2014 kl 11:44
Gilla
Sen kan man ju undra med Paula Radcliff. Hon har sprungit 3 minuter snabbare än någon annan. Av dom som varit närmast henne (fast ändå 3 minuter bakom) så har de visat sig att de varit dopade:

Paula Radcliff - 2:15:25
Lilya Shobukhova - 2:18:20 (Avstängd för EPO)
Rita Jeptoo - 2:18:57 (Åkt fast för EPO)

Hur kan man tro att Radcliff var ren? För mig känns det omöjligt. Vad skulle kunna förklara att hon kunde springa 3 minuter snabbare odopad jämfört med dopade Kenyaner som är födda och uppväxta på hög höjd och tränas av de bästa i världen. Och som dessutom är genetiskt perfekta för att springa marathon, så perfekta att de inte ens behöver EPO, enligt Renato Canova.
1954 • Falun
#18
5 november 2014 kl 12:20
1 Gilla
I så fall är hon osedvanligt kall och slipad. För det är inte många aktiva som har protesterat så kraftigt mot doping som just Paula. I länken nedan ser man ju en välkänd bild när Paula sitter på läktaren och protesterar.
http://worldathletics.tripod.com/Drugs%20in%20Sport/Case%20Studies/paula_radcliffe.htm
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#19
5 november 2014 kl 12:33
Gilla
Leif, både Marion Jones och Tyson Gay var anti-dopingens affischnamn.

Hela Livestrong-grejen grundade sig på anti-doping.

Att man inte åkt fast eller att man uttalar sig negativt om doping säger tyvärr ingenting om ifall man använder sig av det själv. Människor är så märkliga så att dom säger en sak och gör precis tvärt emot. Präster som utnyttjar barn sexuellt, vänsterpolitiker som vill avskaffa friskolor och stoppa ombildning av bostadsrätter, men sätter sina egna barn i de finaste friskolor och gör jätteklipp på bostadsaffärer osv osv.
1954 • Falun
#20
5 november 2014 kl 13:42
Gilla
Fast nu var det inte anti-dopingens affischnamn utan ett eget initiativ med ett handskrivet plakat.

Fast, som du säger, man har blivit lurad förr. :-(
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.