Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 7225 visningar

Hälisättning (Heel strike) i låg drop skor

Simon Dahlström
1981 • VÄSTRA ÄMTERVIK
#1
15 oktober 2014 - 10:51
Gilla
Hej!

Har sprunigt i ca 3 år (i Nike Structure skor) och nått okej resultat som motionär (ca 40 på milen, 1:33:00 på halvmara). Har för tillfället fått problem med plantar fasciit som jag fick för cirka 2 månader sedan när jag tränade inför ett bergslopp i relativt nya Salomon Fellraiser skor.

Jag vet inte om min skada uppstod pga byte av skor eller ej men jag börjar misstänka det då mina vader fick en helt annan belastning efter skobytet. så nu till min fråga.

Innan min skada så tänkte jag aldrig på formen utan bara "sprang". Det kändes bra och jag hade aldrig ont. Men nu när man sitter här och inte kan träna i den utsträckning man vill utan rehabbar på olika sätt så undrar jag hur pass mycket nedsättningen av foten spelar någon roll.

efter min skada har jag bara sprungit i "låg drop" skor som Fellraiser och Hoka clifton.. och har försökt att landa på framfoten/mellanfoten.. märker dock att min form blir sämre efter ca 20km..

Är det direkt skadligt att landa på hälen när man springer/joggar i skor med lägre drop? hur stor roll spelar själva fotisättningen om formen i övrigt är bra?

Har sökt runt på nätet efter folk som sätter i hälen först i lågdrop skor för att se om det är möjligt och om det är värre att göra så i sådana skor än "traditionella" löparskor med mer klack.

Tacksam för svar och ursäkta om min text är rörig.
1984 • Stockholm
#2
16 oktober 2014 kl 08:11
Gilla
Har själv problem med Plantar Fasciit, sprang mest med lågt dropp när jag fick det och har valt att rehabspringa (först vilade jag dock i 3 månader) med ganska högt dropp (mizuno rider 13mm) för att avlasta vaderna. Upplever att min pf sitter rätt mkt i vaderna och det känns som det blir lite värre de pass jag ändå kör med lågt dropp. Skillnaden är dock rätt liten och jag tror skovalet är av rätt liten betydelse så länge man inte gör för stora förändringar för fort.
Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#3
4 oktober 2016 kl 11:03
Gilla
Gammal tråd, men jag har lite liknande problem. Har sedan ett par veckor tillbaka stundtals haft lite känningar under hälen, vilket jag självdiagnosticerat till ett tidigt stadium av PF. Jag har inte haft det tidigare. För en dryg månad sedan bytte jag skor då mina nolldrop-skor (Altra Instinct) gick sönder, det föll sig så att jag skaffade nya skor med typ 7 mm drop. Frågan till braintrusten: låter det som en rimlig förklaring till mina känningar? Skulle jag bli hjälpt av att gå tillbaka till noll i drop, eller skulle det rentav kunna förvära saken?
1984 • Stockholm
#4
4 oktober 2016 kl 11:19 Redigerad 4 oktober 2016 kl 11:21
Gilla
#5 Är dina nya skor mindre vridstyva i sulan än dina Altra så tror jag det är en troligare förklaring. Sen tror jag olika skor påverkar foten olika i största allmännhet och att det är för komplext för att bara gå på siffror som dropp och sultjocklek. Jag har t.ex. ett par skor (Salming Speed) som jag alltid får PF-känningar av direkt när jag kör dom - men har andra skor med både liknande dropp, dämpning och vridstyvhet som inte alls påverkar mig likadant. Det känns nästan som att just den skons rörelse i fotisättning/frånskjut passar min fot dåligt. Bara spekulationer förstås.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.