Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3857 visningar

Överansträngd av promenad..??

Johanna Linde
1987 • Essunga
#1
21 september 2014 - 08:28
Gilla
Det låter otroligt men smärtan är minst sagt påtaglig. Jag gick en promenad på drygt 8 km i förrgår och efteråt fick jag jätteont runt knät. Det känns som att det börjar i knävecket och strålar fram runt knät på båda sidor. Idag skulle jag springa för första gången efter promenaden och vi har en nedförsbacke det första utanför huset. De första hundra metrarna jag sprang gjorde det så ont så att jag fick tårar i ögonen och det kändes som att benet skulle ge vika. Nu, 8km senare när jag sprungit klart har värken spridit sig hela vägen nedför smalbenet och känns molande.

Vad kan detta vara?? Jag har aldrig haft någon form av skada förutom skrubbsår under hela min "karriär" som löpare. Hur kan jag då få ont av en promenad??
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#2
21 september 2014 kl 10:08
Gilla
Kollar din dagbok och är lika förvånad, stressfraktur över lång tid?

Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
21 september 2014 kl 10:29
Gilla
Ett tips är att inte fortsätta springa om du har ont, rehabtiden blir väsentligt längre.

Angående promenadsmärtan, kolla vilka skor du har. Min erfarenhet av ändlösa promenader med hunden är att löparskor och promenadskor är olika världar. Promenadskor bör vara litet stummare och gör inget om de är litet tyngre.
1965 • Eksjö
#4
21 september 2014 kl 13:26
Gilla
Matt Fitzgerald skriver i en passage i sin bok "Run" (som jag just håller på att läsa på nytt, därav detta) om forskning som visade att inom en viss grupp löpare man mätte på så var det de som hade effektivast biomekanik/löpteknik som samtidigt hade minst effektiv dito vid vanlig gång, de var även "flaxigast" i tre dimensioner vid extremt lätt joggning. Lite oklart varför, men han spekulerar om att dessa löpare har så pass goda marginaler för energi/teknik att de helt enkelt på ett omedvetet sätt rör sig onödigt ineffektivt när de hamnar i situationer där de förflyttar sig långsamt.

Åtta kilometer är ju iofs inte mycket, men det kan ha med underlaget att göra också. Själv fick jag veckolånga ITB-problem en gång för många år sedan efter ett enda pass på kanske fyra-fem kilometer på dålig skarsnö, den sorten som var härlig att springa på där den höll men där man sjönk igenom med den ena eller andra foten ett par gånger per hundra meter under vissa sektioner, så jag insåg efteråt att jag sprungit och spänt mig på ett ovanligt sätt hela passet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.