Löpning Träning 5 inlägg 4548 visningar

Uppvärmning, hur gör ni?

Åsa
1978 • Tyresö
#1
22 augusti 2014 - 20:52 (Redigerad 22 augusti 2014 - 20:54)
Gilla
På nästan alla mina pass drar jag i princip bara ut och börjar springa. Om jag tänkt köra intervaller ser jag ju så klart till att lägga intervallerna så att jag hunnit springa mig varm först. Men i övrigt gör jag ingen särskild uppvärmning eller "uppjogg". I bästa fall försöker jag väl springa långsammare de första två kilometrarna.
Nu när jag har diverse småskador som krångar funderar jag lite på om jag skulle göra annorlunda.

Så. kort och gott, hur gör ni? Ni som på något sätt värmer upp, vad gör ni? Bara springer långsammare i början, eller gör ni något annat också? Strechar ni också sedan, innan ni drar igång med själva "passet"?
Jag tror jag är lite förvirrad av att springet nu är själva huvudträningen, andra sporter jag tränat har det ingått att springa som en del av uppvärmningen. När det blir sjävla huvudträningen så är det som att jag helt struntar i uppvärmning eftersom springa ändå ingår. Ja, jag vet. Logiskt som tusan.
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
22 augusti 2014 kl 21:07 Redigerad 22 augusti 2014 kl 21:21
Gilla
Jag brukar inte "värma upp" på något speciellt sätt på vanliga distanspass, fartlekar och snabbdistanser. Dock brukar jag springa lite lugnare första km, eller de två första kilometrarna. Lugn start alltså och sen öka. Precis som du :-).

Vid rena intervallpass brukar jag springa ca 3 km uppjogg (mest för att det är så långt till Vallentuna IP där jag brukar springa intervaller) och sen vilar jag ca 1-2 minuter. Eventuellt stretchar jag vaden lite, men det är inte säkert. Efter ca 2 minuter startar jag intervallpasset. Jag brukar också springa första intervallen lite långsammare än de övriga bara för att komma igång ordentligt. Efter intervallpasset brukar jag jogga ner genom att springa de 3 kilometrarna hem.

Jag tycker att mitt koncept känns bra, enkelt och tidseffektivt.
Marcus Reldin
1981 • Stockholm
#3
23 augusti 2014 kl 09:02 Redigerad 23 augusti 2014 kl 09:04
Gilla
Förr i tiden stack jag bara ut och sprang men efter en del skador har jag blivit mer försiktig. Nu börjar jag med att gå ca. 500m för att känna efter hur kroppen mår. Sen springer jag första km i lugnt tempo (6min). Om allt känns ok så ökar jag efter det, om det inte känns ok så joggar jag lugnt hem igen.

Innan en tävling försöker jag vara lite mer ambitiös med uppvärmingen och kör dynamisk stretch som i denna video: http://www.youtube.com/watch?v=FJdU4GhdQf0

Även denna har jag inspirerats av: http://youtu.be/yoPT0DIRhI4?t=2m31s
Mattias
1974 • Borås
#4
23 augusti 2014 kl 09:35
Gilla
Innan intervaller värmer jag upp ordentligt, först med ca 10-15 minuters löpning och sedan några snabba ruscher för att få upp pulsen och göra kroppen redo. Vid vanliga distanspass går första 1-2 km lite långsammare, sedan brukar jag hitta "marschfarten."
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
23 augusti 2014 kl 11:42 Redigerad 23 augusti 2014 kl 11:42
Gilla
Startar lugnt, långsamt ökande som kroppen tycker det känns bekvämt i ca 2 km. Ska jag köra intervaller eller fartpass gärna lite längre. Före intervaller eller tävling kör jag ett kort pass dynamisk stretch, väsentligen framåt-bakåt resp åt sidan med benet samt vridning av överkroppen.
Hade jag varit stelare skulle nog gång vara en bra början men jag har rätt god rörlighet för det mesta.

Statisk stretch före träning lär öka skaderisken och därför tycker jag inte om övningar där man aktivt försöker dra eller trycka osv på kroppsdelar, ta bara ut maximalt rörelseomfång med de muskler som ska tänjas och deras antagonister.

Däremot försöker jag komma ihåg att köra statisk stretch av benmusklerna efter löpning även om det är av omtvistat värde. Men det finns väl nån anledning till att det ingår i de flesta rehabprogram efter skador?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.