Löpning Övrigt 17 inlägg 43328 visningar

privat väg! Vad gäller?

1973 • hölö
#1
10 augusti 2014 - 20:21
Gilla
Hej!

Bor på landet och var ute och sprang en ny runda som jag kollar upp på google maps innan.
I verkligheten passerar jag en hästgård där de har en skylt uppsatt Privat väg. Deras hus på ena sidan och stallet på den andra.
Jag frågade om jag var på rätt väg, och om det var ok att passera deras gård. De såg inte alltför glada ut men sa ok för denna gång.
Jag undrar om jag har rätt att jogga på deras väg eller inte??
Platsen är Lindsbergsvägen i Hölö, Södertälje Tacksam för svar?
Samir Touam
1976 • Lerum
#2
10 augusti 2014 kl 20:44
2 Gilla
Så här skriver Naturvårdsverket om Enskild väg:

Tillåtet att gå, cykla och rida
Vägens ägare får bara stänga av vägen för trafik med motordrivna fordon. Ägaren kan inte förbjuda någon att gå, cykla eller rida på vägen. Däremot finns möjlighet att genom lokala trafikföreskrifter förbjuda annan trafik än med motordrivna fordon. Men sådana förbud är ovanliga.

Länsstyrelsen beslutar om lokala trafikföreskrifter för vägar utanför tättbebyggt område. Kommunen ansvarar för vägar inom tättbebyggt område.
2006 • Alingsås
#3
10 augusti 2014 kl 20:54
Gilla
På en enskild väg får man gå och springa på och jag skulle gissa på att man även får passera deras gård om man inte kommer för nära. http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Enskild-vag/
http://www.villaagarna.se/Tips-artiklar/Hus-hem/Tilltrade-tillatet/
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
10 augusti 2014 kl 20:57 Redigerad 10 augusti 2014 kl 21:02
Gilla
I det här fallet när vägen verkar gå igenom en fastighet verkar det uppenbart att man måste få passera på den t ex till fots inkl springandes.
En annan sak vore väl möjligen om vägen tog slut efter hästgården ?

Jag har själv del i en enskild väg som bl a går på vår tomt och slutar där men även där får hästar och sällsynta gående passera för att nå en smal skogsstig. Den enda löpare som har passerat är dock jag själv tror jag :-)


På en runda i de trakterna i Jumkil sprang jag en gång igenom en bondgårdsväg och frågade om det var OK, och svaret var ja och den ledde in i ett dåligt traktorspår bara in i skogen så i det fallet verkar det OK. På någon annan runda går en mindre väg rakt igenom en annan bondgård där det oxå gick att springa. Det är väl lösa hund-risken som är den enda faran även om jag inte sett till någon där ute.
1988 • värnamo
#5
10 augusti 2014 kl 21:26
Gilla
Min tanke gällande privat väg är att det är snällt av markägaren som gjort en fin väg för mig att transporteras på.

Kollade upp detta närmare för ett tag sedan och fann att ägaren av vägen kan hindra motortrafik på vägen genom att ex. sätta upp en bom eller sätta till ett tilläggsmärke som talar om att motortrafik är förbjuden. Bom över vägen lär nog vara det enklaste då annan skyltning kräver ansökan och inte lär vara särskilt enkel att få (såvida du inte har väldigt goda skäl). Att hindra dig som fotgängare eller cyklist strider mot allemansrätten.
Jenny
1974 • Knivsta
#6
10 augusti 2014 kl 21:36
1 Gilla
Det är skillnad om det är en enskild väg som leder någonstans eller om det handlar om sista vägsnutten som bara leder in på deras tomt. Personligen är jag dock så konflikträdd att jag nog hade låtit bli att springa oavsett vilket om ägarna gav uttryck för alltför mycket missnöje.
Karin M
1984 • Stockholm
#7
10 augusti 2014 kl 21:58
1 Gilla
Du får gå och springa där så länge det inte är deras tomt. Vad som räknas som tomt kan i och för sig vara lite oklart.

Man får inte sätta upp en Privat-nånting-skylt hursomhelst, så många av de där skyltarna man ser är inte ens lagliga utan bara ett sätt för fastighetsägare att slippa ha folk som passerar deras hus. I en kommun där jag jobbade åkte tjänstemännen runt ibland och plockade ner alla skyltar som de inte hade gett tillstånd för.

Läs mer: http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-8161-6.pdf?pid=3915
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
10 augusti 2014 kl 22:14
Gilla
Om vägen är privat och inte har bidrag samt passerar på tomtmark intill hus kan hemfrid vägra tyngre än allemansrätt och då kan man begå hemfridsbrott om man ej har ärende till fastigheten. Med andra ord är det inte kristallklart vad som gäller. Man får ej beträda annans tomtmark hur som helst.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
10 augusti 2014 kl 22:29
Gilla
Vårt hus har en enskild väg som löper kanske 15 meter från huset, men det ser ju ut som att vägen är skild från tomten fast det är samma fastighet som innefattar vägen.
I vårt fall har grannen som oxå använder vägen ett lagligt inskrivet servitut dvs rätt att göra det med bil, liksom Allmänningens ägare som äger skogen innanför. Det antyder att andra kanske inte har samma rätt.

Det är väl inte helt solklart om andra får ens gå på vägen där utan vidare för att bara passera igen till den stig som finns.
Frågan är vad som är tomt i detta fall.
1973 • hölö
#10
10 augusti 2014 kl 23:17
Gilla
ojoj! Tack för svar! Är fortfarande förvirrad då googlekartan inte ser ut som i verkligheten På kartan ser det ut som en riktig väg men i verkligheten går vägen precis förbi deras stall och blir sedan en "kostig/grusväg/liten timmerväg" men man vill ju inte bli osams med folk i onödan så jag nöjer mig med att hitta en slinga förbi deras gård.
1985 • Göteborg
#11
11 augusti 2014 kl 07:26
3 Gilla
Det var samma sak hos mina föräldrar när jag var liten. Vi brukade springa genom en gård på en enskild väg, men gårdsägarna bad oss att sluta för att vi tydligen skrämde deras hästar. Nu springer jag runt i stället, man vill ju inte stöta sig med folk, oavsett vem som har rätt eller inte.
1964 • Stockholm
#12
11 augusti 2014 kl 23:47
Gilla
Du säger att det är en hästgård. De har dessutom satt upp en skylt med texten 'Privat väg'.

Har du någon annan väg i närheten med väldigt lite biltrafik och helst hastighetsbegränsning 30 ( skylt lekande barn eller liknande ) välj den, trots att du har lagen på din sida.

Varför då? Bland hästar finns hela skalan från de som inte reagerar om någon skjuter salut till de som ibland skenar för att ett överflygande plan börjar förbereda landning på Arlanda 10 mil längre norrut.

Just 'Privat väg' har jag inte sett på en så pass stor väg du beskriver. Däremot hastighetsbegränsningskylten 10. Den gården har nu anlagt en genomfart och den vägen tar jag nu, samt en och annan cyklist.

När det gäller privata vägar finns något som kallas servitut också. Någon lagvrängare kan säkert reda ut det närmare. Lekmannamässig förklaring är att om du bor intill dem och har behov av att använda vägen ifråga, så har just du rätt till detta, men inte exempelvis jag eller någon annan i detta forum.
1989 • Göteborg
#13
12 augusti 2014 kl 10:01
1 Gilla
Allemansrätten

Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.
1977 • Eskilstuna
#14
12 augusti 2014 kl 13:16
Gilla
Jag drar till med en vild gissning att många (kanske dom flesta) uppsatta skyltar om "Privat väg" är till för att de som bor vid vägen helt enkelt vill slippa folk som egentligen, rent juridiskt, får vistas på vägen.
Om man sen vill ta en konflikt eller inte är en annan femma.
#15
10 juli 2017 kl 10:42
Gilla
Jag är joggare och har en privat finansierad tillfartsväg med servitut över kommunens mark. Därför vädjar jag till andra joggare, och alla övriga som njuter av den svenska allemansrätten, att använda sitt sunda förnuft. Vi har en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen, men behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Om du stör markägaren (den som har servitut och betalt för vägen), varför inte välja en annan väg? Min fastighet, som ligger strax norr om Stockholm i ett relativt tättbebyggt samhälle, såldes på 40-talet med ett i jordabalken inskrivet servitut för tillfartsväg över kommunens mark. Jag byggde dock vägen, som går längs min tomtgräns, först för ett tiotal år sedan, då det blev tydligt att utryckningsfordon (ambulans, brandkår etc) behövde kunna komma fram. Nu har jag dock fått en situation där jag är totalansvarig för vägen, samtidigt som min frid konsekvent störs av att många andra invånare (inkl. skällande hundar och skrikande barn) använder den som genväg till den anslutande landsvägen. Detta trots att det finns en massa parallella stigar på kommunens mark. Det är surt!
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
10 juli 2017 kl 14:54
Gilla
Istället för Google Maps kan man gå in på nån sida som har fastighetsgränserna utritade, senast såg jag det på hitta.se när jag bara sökte på ett vägnamn i en landsortskommun. Går vägen bara in till den fastighet den tillhör så är det en infart och ägaren bestämmer (om det inte är så långt till hus att man kan hävda allemansrätt). Går den igenom är det mer komplicerat men om vägen ligger på en fastighet som är allmänning eller hör till exv kommunen torde allmänheten ha full rätt att gå och cykla där.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#17
24 februari 2022 kl 20:05
1 Gilla
Vad säger ni om en gård med en väg igenom. Stall på ena sidan och boningshus på andra sidan. Jag springer igenom gården ca 200m på en grusväg inte på tomten på något sätt.

Helt öppet från stigarna jag är på väg från och till, inga bommar eller staket.

Jag hälsar alltid glatt och får hej tillbaka när man träffar ägaren. Stannat och pratat ibland med.

Men det finns en inneboende i ett annat hus på gården med bjäbbiga småhundar.

Idag var alla lösa och flög på mig i mörkret och jag bad ägaren till hundarna att vara snäll och ta reda på sina hundar.
Självklart taggarna utåt och jag skulle springa nån annanstans om det inte passade osv osv. Jag sa att jag har inte ont av hundarna men jag vill inte bli överfallen, oavsett om det är “er” mark.
Knapp gehör och allmänt tjafsig person, inget jag är ledsen vänta skall jag ta fart på hundarna. Men tillslut sa personen, du kan springa dom gör inget.
Jag sa ok och satte iväg igen, 5 sek senare satt en bjäbbis i höger byxben…

Ok eller inte ok? Något jag skall ta för att jag är i närheten av deras hem?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.