Löpning Kost & Näring 29 inlägg 11707 visningar

hur lång tid efter träning?

Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#1
18 april 2014 - 21:54
Gilla
Hej! Hur viktigt är det egentligen att få i sig mat direkt efter löpning? Idag körde jag ett medelhårt pass, men missade lite i planeringen och fick inte mat i mig förrän 2 h senare. Blev ganska paranoid med tanke på allt man hör om musklers nedbrytning osv, och börjar undra om träningen gjorde mer skada än nytta?! Hur ligger det till egentligen?
< < < 1 2 > > >
1973 • Åkersberga
#2
18 april 2014 kl 22:49
Gilla
Man blir inte lika hungrig och sliten timmarna efter ett hårt eller långt pass om man får i sig typ en banan och ett glas mjölk eller egentligen vad som helst som innehåller lite kolhydrater och protein men inte så mycket fett.

Om jag av misstag laddat dåligt före ett långpass eller ett hårt intervall pass blir jag väldigt hungrig efteråt och magen bara skriker efter mat :-) tycker man kan också ibland gå på hungerkänslan hur akut läget är och vara uppmärksam på ev. yrsel och illamående som kan betyda att sockernivån sjunkit för lågt.

Anders F
1973 • Umeå
#3
18 april 2014 kl 23:19
1 Gilla
Det är inte viktigt att få i sig mat efter löpningen.

Se ca tre minuter in i detta reportage från SVTs Vetenskapens värld http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fem-myter-om-traning
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#4
19 april 2014 kl 18:57
Gilla
Vet inte hur viktigt det är.
Men jag upplever att om jag inte äter efter, så blir jag så himla hungrig resten av dan. .
1965 • Kungsholmen
#5
20 april 2014 kl 16:21
4 Gilla
Lite sorgligt att läsa att du tror det är så skadligt att inte äta direkt efter träning att du tror passet kan göra mer skada än nytta. Denna feluppfattning är alltför vanlig. Undrar om stenåldersmänniskorna hade en banan redo direkt efter varje ansträngning eller hur de undvik att bryta ner sin muskler ;-)

Det är inte alls viktigt att stoppa i sig mat eller sportdryck efter träning.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#6
20 april 2014 kl 19:38
2 Gilla
Tack Peter P, äntligen någon som har förstått att den här mat/energi hysterin i samband med träning börjar gå till överdrift!
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#7
21 april 2014 kl 11:29
1 Gilla
Jag håller med, men mest på grund av att det inte helt plötsligt är slut i magsäck bara för att man tränat. Vätska är där i mot en annan femma En ganska jämn ström med näringsintag är säkert att föredra.

Men man behöver väl kanske inte skylla allt som har med näring och träning på de gamla stenålders människorna? De hade nog större vardagliga bekymmer än att träna för marathon eller dylikt. Bland annat var nog ett mål att i överhuvudtaget överleva. Tror nog dagens människor vet mer om träningslära än Hedenhös;)
Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#8
21 april 2014 kl 11:38
Gilla
Hej! Det är ju onekligen skönt att läsa era svar. Förstår inte hurman kan ha blivit så indoktrinerad i detta med att man måste äta direkt efter.? Visserligen är jag ofta rätt hungrig efteråt, men bra att veta att det inte är nån katastrof om det dröjer ett par timmar!
Tack för alla svar
1968 • Kapp
#9
21 april 2014 kl 12:09
2 Gilla
Peter: att det inte är viktigt är nog väldigt fel,det beror ju alldelse på hur mycket man tränar,tränar man 4-5 pass el mer så är det viktigt, å då innom 30 min efter avslutat pass.
Men om man som de flesta ligger på 2-4 pass i veckan så är det inte alls viktigt.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#10
21 april 2014 kl 12:31
Gilla
Det är väl inte ett dugg konstigt att det gått hysteri i att äta efter träningen när varenda träningstidning basunerar ut att det är bra att äta inom en timme efter avslutat pass? Att många övertolkar "det är bra" till "du svälter ihjäl om du inte" är deras eget fel som inte läser innantill. :-)

Personligen mår jag bäst om jag får äta relativt snart efter ett pass. Jag tycker det påverkar orken till dagen efter.
1965 • Kungsholmen
#11
21 april 2014 kl 12:48
Gilla
Anders: Jag tror inte ens det är viktigt då, möjligen om du tränar 2 pass/dag och absolut vill ha välfyllda glykogendepåer. Men samtidigt har det en positiv effekt att träna med låga glykogendepåer.
Så mitt påstående håller jag fast vid: det är inte viktigt alls.
1965 • Kungsholmen
#12
21 april 2014 kl 12:52
1 Gilla
Jag skrev förresten en liten betraktelse över detta och annat som blev ganska populär för ett tag sen: http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingID=153066
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#13
21 april 2014 kl 13:53
Gilla
Hm... kost o vikt är alltid ett hett ämne..... ;-)
1968 • Kapp
#14
21 april 2014 kl 18:53
3 Gilla
Peter: tänk att det är dina högs personliga meningar, forskning säger allt annat än det.
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#15
21 april 2014 kl 20:46
Gilla
Jag håller med Peter P. För konditionsidrottare är det inte nödvändigtvis så att det är fördelaktigt att äta direkt efter avslutat träningspass.
http://www.gih.se/global/4_samverkan/oppna_forelasningar/tidigare_forelasningar/oppen_forelasning_traning_av_uthallighet_kent_sahlin.pdf

Förra året förbättrade jag mig från 1.39 till 1.27 på halvmaran och mina nyckelpass var 25-30 km löpning innan frukost och huvudsakligen bra matråvaror med fokus protein först en tid efter passet*. Det är möjligt att jag hade nått bättre resultat om jag hade tryckt i mig massa frukost innan passen, haft midjebälte med energidryck med mig under passet och sedan tagit en shake direkt efter passet och sedan lagat en ordentlig lunch. Men jag är inte helt säker på det. Framförallt hade det tagit mig mer tid och pengar i anspråk. Tid som jag nu kunde lägga på träning istället.

Förvisso har jag en relativt blygsam träningsmängd men jag kör ofta två pass om dagen. Och jag har inte upplevt att jag haft problem med energi på dagens andra pass även om jag skippat frukosten och ätit en blygsam lunch (jag är i kaloribalans och kompenserar därför ett mindre mål med ett större).

Jag är väl medveten om att det är nästintill omöjligt att för en enskild individ försöka spåra orsakssamband för en så komplex process som träning/kost/adaption. Men jag trivs med att inte behöva bry mig om att äta något direkt efter varje pass. Sett till varje 24-h period är jag dock noga med att äta mycket och varierad mat bestående av bra råvaror.

Sedan måste man som idrottare givetvis se till individ och mål. För exempelvis en person som går på betydande kaloriunderskott - och samtidigt vill behålla muskelmassa - ökar givetvis sannolikheten för att ett väl sammansatt näringstillskott direkt efter träning kan vara fördelaktigt. Eller om dagens andra träningspass är ett längre tröskelpass kan det vara fördelaktigt att inte ha för låga glykogendepåer när man startar det andra passet.

*Enbart mitt personliga exempel vilket givetvis ingen annan ska dra några växlar utifrån. I trådskaparens frågeställning bör man som motionär, för det fall att det är tidsresultat som är önskat, givetvis också väga in faktorn möjlig adaption från träning mot faktisk viktförändring. Jag misstänker att många överskattar ett träningspass faktiska energiförbrukning och överkompenserar efterkommande energiintag. För löpning är kvoten maximalt absolut syreupptag versus vikt av betydande ordning. Och då tror jag att ett fokus på att alltid äta direkt efter träning kanske inte alltid ger önskat resultat.
HR
1972 • Stockholm
#16
22 april 2014 kl 08:13
3 Gilla
Själv är jag inte alls lika övertygad som Peter P att det är "positivt" att träna på låga glykogendepåer. Snarare tror jag att det mest blir slitigt i längden och med ganska låg utdelning. Att inte ha energi och ork att prestera på träning innebär en försämrad löputveckling. Det ser man ju på individbasis.

Men allt beror på syftet. Vill man till exempel spjälka ner mer muskulatur ur kroppen på sina längre pass så är det en bra idé. ;)

Det beror ju helt på nivå, mängd och intensitet. Tränar man som Peter P finns ingen anledning att äta annat än normal kost och äta lite som man vill. Det räcker fint. Man kan äta Snickers till före, under och efter passen, eller inte alls.

Man kanske behöver äta efter ena passet och inget efter det andra. Det får ju dagsbehovet styra.

Man kan äta dåligt och för lite och/eller helt fel och ha en "bra" löputveckling. Själv åt jag för lite i ganska många år men blev ju snabbare och snabbare iallafall. Däremot försvann en del muskler på kuppen. Jag bottnade ur runt strax 35 minuter på milen med förhållandevis lite löpträning - men jag vet heller inte hur mycket snabbare eller bättre jag kunnat bli om jag gjort MER rätt och mindre "fel".

Startar man inte sina pass vrålhungrig och avslutar dem inte svimfärdig så visst kan man äta allt ifrån en handfull nötter (om man inte är allergiker) eller dricka en sportdryck - eller avstå.

Men det är lite konstigt att löpare i Sverige är så fixerade vid puls, tempo och resultat och ändå ska man liksom "skita i kosten - för det sköter kroppen själv".

Efter ett längre pass så vill ju ja att kroppen ska ha snabb och god återhämtning och även om den reglerar det på sikt upp till normal nivå så vill ju åtminstone jag vara pigg och fräsch så snart som möjligt efter min träning. Men det räcker med något så enkelt som en banan, snickers, lite juice, en macka, en trettiokronors BCAA-dryck med magiskt pulver utrört i vatten, enhörningspiss och rödbetsjuice.

Men varför ska man "späka sig" och inte ta någonting alls?

En närstående har provat att göra allt "rätt" med sin träning och har gått ifrån att "inte bry sig nämnvärt" till att göra allt "by the book" och har i sin styrketräning gått ifrån medelstark till subelit - snart elitklass - inom styrkelyft. På tre-fyra månader. Med synliga och mätbara resultat i en sport med högst påtagliga referensramar. Du tittar på din viktklass och ser vad du ska klara.

Det finns många myter inom löpning/träning och en del av dem har ju ett uns sanning i sig. Däremot så är ju tumregler sällan speciellt bra, som "öka 10% per vecka" eller "lära kroppen springa på fett" och liknande.

HR
1972 • Stockholm
#17
22 april 2014 kl 08:24
Gilla
Kristoffer Hansson:

Grattis till fina resultat!

Det mesta vad gäller ätande i samband med löpträning är ju individuellt.

Dessutom har du helt rätt i att många överskattar energiuttaget i samband med sin löpträning och man behöver inte "ladda" speciellt inför de flesta passen. Men är man en sådan som äter flera och lite mindre måltider per dag så kan långpass med långt sedan förra måltiden kännas drygt.

En del mår ju illa efter sina pass och att då tvinga i sig mat/dryck är ju inte så trevligt. Då är det ju bättre att vänta. Även om det innebär att vänta två-tre timmar.

Löpträning ÄR nedbrytande. MEN, det är inte styrketräning med maximal muskeltillväxt vi pratar om. Att vänta tre timmar efter ett långpass är ingen fara alls.
En liiiiten måltid efteråt hjälper kroppen på traven. Det är jag iallafall övertygad om.

Jag är också övertygad om att det inte står och faller med den lilla måltiden. ;)

Men, har man stora prestationskrav och springer sju-tio mil i veckan i hyfsad fart så kanske man behöver snabbare återhämtning och se över sin kost lite och faktiskt få i sig lite mer energi efter passen och inte springa halvtom.

Utan att tumregla så tror jag man kan springa fyra-fem mil i veckan på ren luft och svag vilja. Även om man vill springa fort.

Att äta snart inpå passen kan ju sänka passet ganska rejält och det är ofta bättre att avstå. Jag har själv vant mig vid det. Men, jag sprang ju snabbare förut och kunde äta ganska tätt inpå. Då var baspassen på ca 16km i 4- 4:10 tempo dock, sällan längre. Idag är min "gräns" en halvmara om jag ska springa halvsnabbt,

Längre än så sliter för mycket på mig.

HR
1972 • Stockholm
#18
22 april 2014 kl 08:31
Gilla
Kristoffer Hansson skrev:

"För löpning är kvoten maximalt absolut syreupptag versus vikt av betydande ordning. Och då tror jag att ett fokus på att alltid äta direkt efter träning kanske inte alltid ger önskat resultat."

Du borde inse om du läser vad du själv skrev att det ena inte har med det andra att göra överhuvudtaget.

Ett par av de som jag hjälper med kost/träning i bakgrunden på forumet och som springer subelit/elit äter gärna direkt efter sina hårda pass. De har haft en grym utveckling och de lägger ingen speciell "fokus" på ätandet efter träning - de bara gör det eftersom det funkar och känns bäst så för dem.

Fokus ligger på träningen (hård träning) och resultat och inga tankar om vikt/syreupptagningsförmåga. Såna saker sköter också sig självt om man hittar sitt recept för att lyckas.

HR
1972 • Stockholm
#19
22 april 2014 kl 08:46 Redigerad 22 april 2014 kl 08:53
2 Gilla
Jag tycker det är trist att Peter P skriver att "det inte alls är viktigt" att stoppa i sig mat/dryck efter träning.

Man kommer ju bli tvungen att äta efter träning, förr eller senare. ;)

Jag är ju själv ingen auktoritet men jag tycker inte att ett blogginlägg om en "hysterin" kring ätande och träning är någonting annat än ytterligare ett missnöjesbloggande. Jag tycker inte alls att det innebär att man "fattat grejen".

Visst, att fatta grejen innevär att samla på sig tillräckligt med information för att ta ett EGET beslut i förhållande till sin EGEN träning, sin nivå och sina mål. Men skulle jag vilja ha Peter P som min löp/fystränare? Nej. Tyvärr.

Jag håller helt med Peter P om stora delar av det han skrivit men jag tycker att det hela var lite för onyanserat.

Jag är ingen anhängare av vare sig pulsklockor eller kosttillskott men jag tycker att hård träning och vettig kost hör ihop. Under mina år av träning så har jag definitivt mått bättre och presterat bättre med att träna "laddad" (vilket inte är samma som att äta en kvart innan) och att äta ganska snart träningen. Men, jag gillar/gillade att ta ut mig rejält också.

Jag är sämre på att äta mellan träningarna dock och jag tittar inte på kaloriinehåll, fettprocent eller sockerhalt och jag tar heller inte fram ett vilopulsdiagram medan jag sover.

1965 • Kungsholmen
#20
22 april 2014 kl 08:54
1 Gilla
Oj, jag orkar som vanligt inte ta mig genom din ordmassa Henrik så skrev inte fler mastodontinlägg (för min skull iallafall).

Min kommentar i denna tråd gäller TS kommentar/fråga: "Blev ganska paranoid med tanke på allt man hör om musklers nedbrytning osv, och börjar undra om träningen gjorde mer skada än nytta?! "

Vad gäller optimering av träning etc så är det en lite annan debatt som jag inte ger mig in i här och de som vill driva tråden i den riktningen borde kanske startat en egen tråd då TS ursprungsfråga förtjänar att stå kvar för sig själv då många delar denna missuppfattning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.