Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 4603 visningar

Storlek Merell Road Glove 2 åt mig? (barfotasko)

1979 • Linköping
#1
16 februari 2014 - 11:20 (Redigerad 16 februari 2014 - 11:28)
Gilla
Bild uppladdad av Sörgårdsnissen
Hej alla här! Är nybörjare på detta forum.

Har beställt hem storlek 42 och 43 av Merrells Road Glove 2 för att testa vilken som passar och returnera den andra skon

Bägge passar är problemet.

Min fot är 26 cm om jag ställer mig med hälen mot golvsockeln och mäter ut till stortån.

sko strl 42 ska vara 26,5cm och 43:an ska vara 27cm.

när jag har på mig 43:an och vickar upp tårna mot 'taket' så känner jag tånageln precis bakom in-gummeringen uppe på tyget av tådelen på skon.
Ett pekfinger bakom hälen då jag pressar fram foten.

Och med 42:an så sitter den rätt bra. Ett lillfinger bakom om jag pressar fram foten.


Det jag funderar på är om den annorlunda nedsättningen av foten (antihäl-islaget)skulle pressa fram foten så den touchar i där fram och tårna kommer få stryk?

hur stor sko skulle ni satsat på, ni som springer med dessa skor?

Blir skon större med tiden? Har hört om barfotafötter att dom kan bli bredare men kanske kortare oxå för den som byggt upp sin fot med sina nya barfotamuskler...
1965 • Täby
#2
16 februari 2014 kl 16:44
Gilla
Kul! Jag gillar RG, framförallt i terräng som inte är allt för lerig. Önskar jag kunde ha dom oftare (ömmande hälsenor), men de gånger jag har dom så blir det ett leende på läpparna.

Spontant känns det som om anti-häl-isättningen snarare ska göra så att foten ska åka bakåt i skon iställer för framåt i skon. Tänk dig att du landar rakt under dig (det gör du aldrig, men som kontrast till hällandning långt framför dig). Då när du trycker ifrån är ju foten en smula bakom dig, och därmed åker foten bakåt i skon. En liknelse jag fick var att du springer på en stor badboll, får att få in känslan med att inte landa långt framför sig. Sp i korthet: om du landar "rätt" så är nog riskerna med tårna ganska små.

Jag provade mina RG (generation 1), och när jag sas pressar fram foten i skon (oknuten) så kan jag känna "väggen" framtill/framsidan. Så förmodligen den tightare av dina två. Jag tycker nog inte att jag får in vare sig lillfinger eller pekfinger baktill i skon - om jag nu förstod dig rätt.

Vet inte hur långa pass du tänkt dig, iof. Jag pallar max 13-15 km i 0-drop skor, så jag hinner aldrig se effekter av att fötter sväller längre tids skav etc.
1979 • Linköping
#3
16 februari 2014 kl 19:45 Redigerad 16 februari 2014 kl 19:45
Gilla
Hej Tibor och tack för dina tankar och råd!

Har fått grundkurs av en kollega på jobbet angående steget och han har lärt upp mig som du beskrev det.

Har försökt springa så gott det går i vanliga löpskor på mina rundor och kört barfotad på löpbandet samma grej.

På band har jag klarat 3km som mest och jag tänker mig max 2km med merell-skorna på asfalt. Ska väl testa in det hela på nån km ifall jag får mer ont än jag trott :o

Om du kan springa med sån snäv passform och jag då kan få ner lillfingret bakomhälen så borde den mindre av mina skor vara rätt.

För den större känner jag mig lite "klumpig" med inomhus (får ju inte skita ner dom ute än)

Angående att foten kunde bli kortare läste jag det att när fotens muskulatur blir starkare så drar eller 'höjer' sig fotvalvet och därmed blir foten kortare skrev någon någonstans. Fast det gäller kanske de som springer mest i högre grad?!

Jättetack, har nu blivit säkrare på hur jag ska göra!! :)
1965 • Täby
#4
16 februari 2014 kl 21:34
Gilla
Häpp! Blandade ihop Trail och Road Glove. Det var Trail Glove jag provade. Jag provade nu Road Glove istället och barfota får jag in pekfinger när jag pressar fram foten maximalt. Trots att den är samma size som Trail Glove. Så TG verkar tightare än RG, vilket verkar vettigt. Asfaltssko behöver inte sitta lika gjuten. Sorry for the mess... Om du råkar ha någon av mina andra skor så kan du jämföra storlekar här: http://www.karaszi.com/SQLServer/skor.asp.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#5
16 februari 2014 kl 22:31
Gilla
Det ser inte ut som barfotaskor, men zero drop-skor? Alltså inget "lyft" i hälen? Min erfarenhet av zero drop-skor (och barfotaskor, som fivefingers) är att dom kan sitta tightare än mer uppbyggda dämpade skor. Så mitt ovetenskapliga tips blir att behålla det mindre paret.
1965 • Täby
#6
16 februari 2014 kl 22:54
Gilla
Säger inte emot Henrik (man säger inte emot någon med KFC hink på skallen), mycket möjligt att jag hade kunnat ha mindre storlek på road glove...
1979 • Linköping
#7
17 februari 2014 kl 21:27
Gilla
tagit en runda med 42:orna i kväll. Kändes att det var rätt sko.
Blev 1,7km i 5,9tempo.

Var nog lite lagom, för fötterna kände sig lite ovana efteråt fast inte onda direkt.
Mitt löpband består ju av en plyfaskiva och asfalt var nog mindre svikt i.

Ska bli intressant o se hur morgondagen kommer kännas i fötterna

Det intressanta var när mina gamla pronationsskor kom på igen. Vad skumma dom upplevdes i jämförelse. Lite upphöjningar här o var i dom :)

Tack för storlekshjälpen!
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#8
17 februari 2014 kl 22:49
Gilla
Låter som du hittat rätt, lycka till framöver!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.