Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 8145 visningar

Detta är Rehab kliniken som ger tips på bristningar.

Jörgen H
1968 • Trelleborg
#1
14 februari 2014 - 12:46
Gilla
Om det är en bristning du har fått i lårmuskeln så behöver du träna, nästan från första dagen. I början endast lätt cirkulation (lätt cykel eller släpcykling) och sen med stegrad belastning i form av lättare styrka (ex raka benlyft) till tyngre belastning ex leg extension, knäböj eller andra tyngre benövningar.



Beroende på hur stor bristningen är så tar det olika lång tid innan skadan är läkt men en relativt normal bristning kan ha en läkningstid (med rehab) på ca 6 veckor.



Du bör känna att du är lika stark i båda benen innan du börjar idrotta fullt ut men kan säkerligen börja jogga försiktigt innan det. Även när det gäller löpning bör stegringen vara långsamt successiv och tränas parallellt med styrketräningen. Prova dig fram och får du inte alls ordning på det så boka en tid för undersökning och konsultation!



Lycka till!





Vänligen,



Linus Bernhardsson



Leg sjukgymnast
HR
1972 • Stockholm
#2
14 februari 2014 kl 18:36 Redigerad 14 februari 2014 kl 18:37
Gilla
Vilken lårmuskel åsyftas? Menas det rent generellt? När ska den stegrade belastningen påbörjas? Samma dag? Andra dagen? Andra veckan? Menar han totalruptur med bristning eller menar han annat? Hur ser en "normal" bristning ut? Finns det en "normal" bristning? Menar han då "den vanligaste typen" eller annat?

Syftet är gott, men jag blev inte så värst mycket klokare av de här tipsen iallafall. Det var såpass generellt och tvetydigt/otydligt att det leder till mer följdfrågor än svar. :)
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#3
15 februari 2014 kl 09:48
Gilla
Henrik jag tolkade det som att belastningen ska ökas efter hur det känns, gör det ont så har du gått för snabbt fram.
Jag skrev att det gällde skräddarmuskeln/raka lårmuskeln och det är det han skrev tillbaka.
Jag kör lite promenader och lättare leg extensions med 1 kg vikt än så länge och ska börja jogga ultrasakta 2 km 1 gång i veckan men under tiden varje dag typ köra lite muskelstyrka på mina lår.
HR
1972 • Stockholm
#4
15 februari 2014 kl 11:07
Gilla
Ok, Jörgen, tack för förtydligande.

Sartorius är ju lite småknepig. Har varit i ungefär samma sits och jag sätter mig i den sitsen mellan varven. Men jag har ju haft ont lite överallt så jag kan känna igen mig i det mesta. ;)

Jag vet ju själv att det är svårt att vara "precis" i rekommendationerna som vårdgivare och att ge exakta råd i princip är omöjligt utan att undersöka en person - och även då får man ju ibland prova sig fram med vad som funkar efter försiktighetsprincipen. Man kan ju inte alltid veta hur bra en person kommer igen eller svarar på behandlingen.

Det var inte meningen att klanka på din sjukgymnast heller, det jag menade var att det inte gav några handfasta råd som man egentligen kan följa för egen del. Nu när man vet vilken muskel som du hade problem med så fattar man ju sammanhanget bättre. :)

Det är ju så vanligt att man ska köra egenrehab och ibland har man ju både olika slags problem och olika slags utgångslägen så det kan bli lite fel om man ska sköta sin egen rehab på luddiga råd som man skrapar ihop ifrån olika slags skador och sedan ska man själv försöka bestämma vad som kommer att funka. Det kan ju bli bra - men det kan ju bli helt fel också.

Lycka till med rehaben, du är ju såpass grundstark att du nog snart är tillbaka igen. Lite genomsköljningsjogg och röra på benen är ju inte fel. För egen del så fick jag undvika snabba accelerationer och tvära riktningsbyten en liten tid men att jogga lugnt och halvlångt gick bra ganska tidigt.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#5
15 februari 2014 kl 11:22
Gilla
Ja det känns rätt bra nu när jag går men det gjorde det förra gången med så nu tänker jag köra lugn jogg med ökning vecka efter vecka och då samtidigt köra lite styrka för benen där hemma.
Får stryka mitt första lopp då jag anser att 4 veckor där man kan köra fullt är för lite för att nå mitt mål att ta milen i terräng på ca 48min.
Utan jag tar min stads asfalts lopp på 10 km och där ska jag under min tid på 46.24 som jag gjorde förra året.
Så får det bli tyvärr.
HR
1972 • Stockholm
#6
15 februari 2014 kl 11:47
Gilla
Det kommer nog gå bra på stadsloppet.

Huvudsaken att du kommer till loppet fräsch i benen utan slitagekänningar så sköter sig resten nog självt. Håller tummarna för dig. :)
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#7
15 februari 2014 kl 11:50
Gilla
Tack Henrik och söt katt bild du har.
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#8
19 februari 2014 kl 22:02
Gilla
Jag har fått upp en gammal lårmuskelbristning igen och den sträcker sig utmed hela baksidan på vä lår. Är löpare som tränat upp igen sakta men säkert för att bygga rätt efter knäproblem. (program från sportskadekliniken). Nu lurar jag på om jag ska vila helt eller köra med lätta vikter igen på gymmet. Tycker att jag byggt upp lungt å fint sedan förra året och ändå kom detta tillbaka nu. Göteborgsvarvet närmar sig... hjälp !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.