Löpning Tävlingar & Motionslopp / Semi de Paris 2014 2 inlägg 2875 visningar

Semi Marathon de Paris

1985 • Uppsala
#1
26 januari 2014 - 15:46
Gilla
Är det någon som ska springa halvmaran i Paris i mars i år eller har sprungit den tidigare? Jag hade gärna hört lite om hur den är och tips för att lägga upp loppet. Det här blir min första halvmara så jag är lite nervös!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#2
28 januari 2014 kl 16:22 Redigerad 28 januari 2014 kl 16:22
Gilla
Har sprungit SdP 2012 & 2013 och skall dit i år också.

Organization: rätt bra. Kan du komma på fredag till mässan då är det mindre folk (för att inte säga ingen). De flesta kommer efter jobbet och DÅ är det många. Lördag precis när de öpnnar är ganska lugnt också.
Under loppet: tydliga skyltar för var nånstans du skall gå till för startområde. Hjälpsam och snälla funktionärer tycker jag
Vid sidan av loppet, väldigt hjälpsamma och stödjande vid vatten stationer
Vid mållinjen: helt ok
Massage efteråt: första år var det super lång kö och jag skippade det. Andra året var det bättre (de hade bytt ställe för massagtält)
Toa: inte direkt starkaste sida. Det skall upplevas (!) att se så många löpare som stannar överallt innan loppet (och även om det är riktigt kallt...). Så hoppas att de löser detta bättre i år. Notera att det är så oftast i större lopp, inte bara i SdP.

Banan: platt, platt och platt och snabb snabb snabb :) Alltså du springer en första bit, sväng höger och sen vänster och sen höger igen (det är långa bitar platt emellan :) )och sen är det nedförsbacke (som går rätt snabbt). En bit är på gatusten, men det är ju inga problem. När man kommer in i Paris är det mycket folk som hejar på och det är rätt kul. Sen vid km18 tror jag känns det lite tyngre, men det är ju 3km kvar. Tror att det är där man känner liiiite lätt uppförsbacke. Men ärligt talat, lät är det.
Jo, det finns en kort uppförsbacke vid km10 tror jag. Tänk på det om du skall ta en gel eller nåt och inte gör som jag gjorde att ta gelen i början av backen! När vattnet serveras på toppen. Det är alltså ingen berg! Men platt är det inte.

Upplevelse: som sagt, när man är i Paris då är det skrik och hejande. Starten är ganska lugnt eftersom det springs i skogen (tyst är det efter 1km kan jag säga!). Startar du i senare grupper då får du mycket mer med musik och entertainment än om du startar först.

Om det är första halvmara, gissar jag att du startar i senare grupper. OM du känner för det, var det ok att byta grupp vid mässan. 2011 byte jag till gruppen 1:35+ och 2012 byte jag till preferentiel grupp. Har du sprungit nåt lopp och har tid på det, ta det med dig, men för mig frågade dem bara hur snabbt jag tänkte springa...(alltså inte hur snabbt jag har sprungit innan!).
Kan du vara i starten av din grupp är det bäst tycker jag. En kompis förra året started i mitten av senare grupp och GICK rätt mycket i början. Att starta i början har dock lite nackdelar men folk som vill jaga tid från början och knuffar. Det händer i tidiga grupper och mest män (typiskt? :) ). Håll för dig!
Håll gärna höger sida från starten eftersom banan svänger höger efter en kort stund. Många springer om på vänster sida och det är riktigt bökigt ibland.

Vatten stationer är tycker jag välplacerad. Första år dock blev det tråkigt då vid km9 (?) jag fick gå eftersom det var för många som stannade vid stationen och jag kunde inte komma fram. Förra året hade jag inga problem vid denna station dock (fast var en grupp snabbare).
Kan vara klibbigt med alla pappersmuggare och vatten på gatan efter en stund. Akta att inte ramla där.

Väder: kyligt till riktigt kyligt på morgonen vid starten, så ta gärna plagg du kan ha på dig och kasta innan du springer iväg (speciellt om du skall vänta ett litet tag i senare grupper). Första året sprang jag med mössan och scarf och 3/4 tight. Men då hade jag varit sjuk några dagar innan (jag vet, man skall inte springa då...). Förra året byte jag mina 3/4 tight till korta tights 45 minuter innan starten. Visst blir det lite kallt, men benen var ok. Dock hade jag glömt handskarna och DÅ vr det inte roligt. Men så snart loppet började, då var det ok.
Soligt kan det bli, men ändå, det är Mars och det är Paris :) Varmt blir det aldrig (fast vissa springer ändå i tights och linne... + mössa och hanskar ;)

Hotell: Har du inte bokat ännu är det HÖG TID att göra det. Har haft mina hotel mellan 2-3km från starten och det är perfekt att jogga sig fram till mässan för att hämta numret samt att jogga/värma upp innan loppet och crawla sig fram hem efter loppet :)

Så. allt-i-allt: perfekt lopp för en första halvmara tycker jag. Lätt bana, bra arrangerat och fin upplevelse av en del av Paris. Gå inte för mycket i Paris dagen innan förresten. ÄVEN om det är första gången i Paris. Tar det efter loppet (visst blir det lite segt, men dina ben skall tacka dig under loppet!)

Jag skrev lite mer i mina race reports om du vill. Annars hör av dig via jogg-mail om du har andra specifika frågor.

Lycka till med träningen och vi ses där kanske!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.