Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 29108 visningar

Smärta i framdelen av foten - vad är det?

Notna
1982 • Nyköping
#1
27 november 2013 - 21:47
Gilla
Har i ungefär ett halvår haft ont i foten. Jag förstår inte vad det är och det verkar inte minska av att jag vilar eller öka av att jag belastar foten. Kanske känner någon här igen det eller har någon teori om vad det är.

Smärtan sitter i ena foten, i tån närmast stortån, precis nedanför den leden som sitter där tån övergår till fot.

När jag går känner jag i stort sett alltid av det men i väldigt varierande utsträckning. Det känns också när jag klämmer på stället men inte när jag sitter stilla. Grovt kan man beskriva smärtan när jag går i tre lägen: ibland känns det knappt alls, ofta känner jag av det men det är ingen större fara, ibland gör det så ont att gångstilen påverkas lite.

Jag har funderat på samband mellan smärtnivå och andra saker men inte riktigt funnit någon. Möjligtvis kan det göra ondare efter att jag vilat (t.ex. på morgonen) men minskar sedan när jag gått ett tag, men jag är osäker.

När jag springer gör det ont i ungefär mellanläget, mest i början sedan minskar det, aldrig i det värsta läget, det kommer bara när jag går.

För några månader sedan lät jag bli att springa i ca 4 veckor men upplevde inte någon förändring så nu springer jag fast det känns.

Någon som förstår vad det är? Någon som vet vad jag kan göra åt det?
< < < 1 2 > > >
1981 • Örebro
#2
28 november 2013 kl 09:20
Gilla
Lite svårt att förstå exakt vart du har ont, men Mortons neurom skulle kunna göra ont i det området, även om det inte är det vanligaste.
1952 • Varberg
#3
28 november 2013 kl 10:06
Gilla
Som Johnny skriver så liknar det inte Morton som oftast engagerar 3:e och 4:e tån med intensiva neuralgismärtor som kan komma och försvinna väldigt snabbt.
Dina smärtor verkar rörelserelaterade och du kan även känna en öm punkt. Om vi börjar med att lokalisera exakt var det gör ont. Tån har tre leder där den första är mellan metatarsalbenet (foten) och tåns första ben. Om vi utgår från det så kan du beskriva hur långt ut och ovansida/insida eventuellt. Du kan även försöka känna om det verkar komma från själva leden och om det syns något på utsidan eller känns någon utbuktning.
Du behöver få det undersökt för att veta exakt, men ju bättre koll du har själv före ju bättre kan resultatet av undersökningen bli.
Notna
1982 • Nyköping
#4
28 november 2013 kl 18:53
Gilla
tack för svaren, ska försöka precisera mig.

smärtan sitter på tån närmast stortån, men bara på och/eller strax under tredje leden, räknat uppifrån.
det gör ont på ovansidan av foten, i eller kanske lite kring benet/leden.

ett större område, omkring det ovan beskrivna är en smula svullet el dyl (vet inte vad det är) så att medan man på andra foten kan se konturen av benet under tredje tåleden när man vickar/böjer tårna går inte det på den skadade foten. Men svullnaden (eller vad det nu är) är liten och man skulle inte märka den om man inte jämförde med andra foten.

det är rörelserelaterat så tillvida att det bara känns när jag böjer tån eller belastar foten (eller trycker på benet). men det är inte så att smärtan tydligt förvärras ju längre jag går/springer.
Olof
Umeå
#5
28 november 2013 kl 18:58 Redigerad 28 november 2013 kl 18:58
Gilla
Testa att inte skjuta ifrån med foten. Lyft hela foten och inte bara hälen. Skjuter du ifrån så får framfoten och tårna utstå onödig stress som foten inte är van vid eller bygg för.

Sök på top of the foot pain, TOFP.
1952 • Varberg
#6
29 november 2013 kl 09:11
Gilla
Du lokaliserar alltså smärtan till leden längst ut på andra tån. Det har ju suttit i länge och besvärar dig även när du går så jag tycker du ska söka för det. Hyfsad chans att det är något man kan åtgärda. Under tiden lindrar säkert Olofs tips i kombination med stabila skor.
Berätta gärna vidare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
29 november 2013 kl 10:51
Gilla
Att räkna tåleder "uppifrån" är klart förvillande. Jag antar att du egentligen menar utifrån/framifrån medan Tage tolkar "uppifrån" funktionellt, från hjärnan eller underbenet. Men jag håller med om att du bör söka för det.
Notna
1982 • Nyköping
#8
29 november 2013 kl 19:15
Gilla
jag menar tredje leden räknat från tåspetsen.
1952 • Varberg
#9
30 november 2013 kl 14:23
Gilla
Tyckte det var konstigt att den yttersta leden skulle skapa sådana problem. I övrigt påverkar det inte mitt svar.
Notna
1982 • Nyköping
#10
30 november 2013 kl 16:11
Gilla
Ingen annan som har någon ide?

Var ska man vända sig för hjälp? Vårdcentral, läkare, sjukgymnast?
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#11
30 november 2013 kl 22:48
Gilla
Hej! Jag har haft ont i framfoten ca tre veckor. En diffus smärta som jag tyckte mig identifiera till tredje metatarsalbenet ca två cm upp från tån. Till sist blev det värre och strålade ut i foten. Först trodde jag på stressreaktion/stressfraktur men efter att ha först ha gått till en sjukgymnast (inom allmänvården) och sen en osteopat som är kunnig inom idrottsmedicin fick jag veta att det i mitt fall troligen rör sig om en plantar fasciit. I mitt fall dock i den främre delen av senan och inte längre bak i hälen som verkar vara det absolut vanligaste. Kan tillägga att besök hos sjukgymnasten inte gav något utan det var besöket hos osteopaten.

Jag tror inte det viktigaste är om man träffar läkare/osteopat/sjukgymnast/naprapat eller liknande. Det viktigaste är nog att du träffar nån av ovanstående som är van att behandla idrottsskador.
1952 • Varberg
#12
1 december 2013 kl 10:02
Gilla
@Magnus: Dina besvär liknar väldigt mycket Mortons neuralgi. Speciellt om det strålar ut i 3:e och 4:e tån och smärtan är intensiv, men också kan försvinna ganska snabbt.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#13
1 december 2013 kl 12:01
Gilla
Hej Tage, tack för tipset. Jag har dock ingen strålning ut i tårna utan min smärta var inledningsvis ca två cm ovanför tredje tån. Nu har jag dock tydlig smärta på undersidan i mittfot/framfot. Funkar bra att gå men ont i varje steg vid löpning.
1952 • Varberg
#14
1 december 2013 kl 14:02
Gilla
Då sitter nog problemet under foten. Crabwalk är en jättebra övning för att stärka foten och fotvalvet i synnerhet.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#15
1 december 2013 kl 16:57
Gilla
Annars kan man ju besöka en faktisk läkare eller idrottsläkare och få svar på frågan istället för att söka svar här. Då det sitter en massa förståsigpåare här (inget illa ment mot någon) så är sannolikheten större att du får en väldig feldiagnos.
Notna
1982 • Nyköping
#16
7 december 2013 kl 16:28
Gilla
kan det vara stressfraktur?
Victor
1985 • stockholm
#17
5 februari 2014 kl 12:37
Gilla
Troligen mortons neurom - en nervknuta i kläm mellan tålederna - kan te sig på olika sätt och ge upphov till olika typer av smärta och värk. Mer om problemet www.ostockholm.se/mortons-syndrom.php Enklaste sättet att hantera är att dels vila så svullnaden lägger sig men sedan försöka avlasta framfötterna med pelotter eller egna skoinlägg. Kyla och värme kan vara bra i inledande faser av problemet. Många brukar bli hjälpta, eller iaf bättre av skor med bra avrull i framfoten - kanske en sko med lite mindre dropp typ 8mm. kan hjälpa! Vid stora problem är det alltid bra att dubbelkolla med en ortopedspecialist
1978 • Mjäla
#18
5 februari 2014 kl 13:11
Gilla
Jag har nog exakt samma problem och har haft det i över ett år. Fick för mig att problemet dämpades under en period men det var nog endast önsketänkande.
Smärtan är som värst när jag trycker tån (tån närmast stortån) uppåt. Ibland är det värre och ibland bättre men alltid ont. Jag har också ngn slags svullnad eller vad det kan vara och är som du beskriver svårt att se om man inte jämför med den andra foten.
Funderar på om jag ska kolla upp det eller köra på då det fortfarande går att springa.
1968 • Avesta
#19
11 februari 2014 kl 11:31
Gilla
Jag har liknande problem med smärta i framdelen av foten.
Var till en sjukgymnast och han trodde att jag hade nedsjunket främre fotvalv,
framfotsinsufficiens .
Lösningen på problemet verkar vara att lägga i en polett i skon som stödjer det främre fotvalvet http://www.ostockholm.se/nedsjunkna-framre-fotvalv.php http://www.gaochlopkliniken.se/skador/framfotsinsufficiens-framre-fotvalvsdefekt
1976 • Jönköping
#20
16 juli 2014 kl 15:25
Gilla
Jonas och Notna. Jag har exakt samma smärta som de ni båda beskriver, med den diffusa svullnaden och allt. I mitt fall har smärtan bara under mycket korta perioder gjort det svårt för mig att springa. Smärtan kommer och går, men är numera egentligen under kontroll - det hindrar mig alltså inte alls i min träning.

Jag har haft dessa problem sedan sommaren 2011. Sedan ganska länge ignorerar jag helt enkelt smärtan, det verkar varken bli sämre eller bättre av träning eller vila.

Ibland gör det ont, ibland känner jag det knappast alls.

Jag är däremot nyfiken på hur det gått för er sedan tråden skrevs?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.