Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 24561 visningar

vad göra åt piriformis?

stina
1986 • lund
#1
11 augusti 2013 - 09:35
Gilla
Har i princip alltid ont i/irriterad vänster piriformis. Stretchar som en galning efter varje pass, samt ofta däremellan, men det känns inte som om jag kommer åt ordentligt om jag inte får hjälp av någon annan som typ lägger hela sin vikt på mig.

Tror att ursprunget i mitt fall är att jag lider av halux valgus på vänster sida och pga av den snedbelastar. Har nämligen till och från även ont i vänster vad och runt vänster skulderblad.

Jag har nu fått rådet av en bekant sjukgymnast att köra mer rörlighetsträning och intervaller ist för tex lång eller medelpass.

Har någon erfarenhet av att det skulle hjälpa eller har ni andra tips på hur man kan lindra pririformisont? Tack!
Peter de Meijere
1958 • Gustavsberg
#2
11 augusti 2013 kl 10:35
Gilla
Hej, jag också haft problem med piriformis och stretchat mkt och masserat med "taggig" gummiboll. Bollmassagen gav nog lite verkan men inte helt bra blev det inte.

Har dock sedan några månader tillbaka börjat äta ingefära vilket ju innehåller en mängd bra ämnen och har även anti-inflammatoriska ingredienser. Äter denna rå, hackar i bitar och lägger på smörgås.
Har också ökat intaget av olja i min kost och då rapsolja och olivolja. Kör också styrketräning för ben ca 1 gång per vecka med knäböj mm.

Vet inte vilket av detta som har haft mest effekt men jag har inte längre några känningar av piriformis.

/Peter
stina
1986 • lund
#3
11 augusti 2013 kl 11:42
Gilla
Tack för tipsen @Peter! Ingefära blandar jag i morgongröten varje dag, men iofs torkad, så jag kanske provar att öka dosen med färsk. Är veg och äter massor av avocado och nötter med bra fetter.

En boll med taggar låter ju som en drömgrej, just sådant som man känner för att massakrera sin piriformis med:) Ska genast kolla upp!
1968 • Kapp
#4
11 augusti 2013 kl 12:07
1 Gilla
har blivit av med en väldigt långdragen Piriformis,
Jag strechade och det för mig viktigaste och som jag märkte mest resultat på var styrketräning av hamstring,
Gjorde övningar i Redcore och utfall,blev borta när jag började med det.
1970 • Lerum
#5
11 augusti 2013 kl 12:11
Gilla
Stina, det går fint med tennisboll eller lite mer hard core golfboll.
Min massör kommer åt piriformis på ett sätt som man inte kan själv. När jag hade som mest problem tog det ca 10 massagebesök innan det började försvinna helt. En hel säsong dvs varannan vecka blev det, dyrt men jag hade inte fixat det själv. Kanske hade det hjälpt om jag fick program av en sjukgymnaste också?
En sanning jag lärt mig är att alla muskler hänger ihop så kör vidare med heöa kroppen :)
1954 • Falun
#6
11 augusti 2013 kl 12:59
Gilla
Förra året hade jag väldiga problem med piriformis under och efter VSM. Då hjälpte inte stretch. Men efter två besök hos en kunnnig Osteopat så vände det och jag jag på gång igen. Smärtsam massage men det hjälpte.
1952 • Varberg
#7
12 augusti 2013 kl 08:49
Gilla
Styrketräning av höftleden i alla plan för att förebygga.
Effektiv stretch kan du få om en medhjälpare sätter sig vid din högra sida och tar spjärn med fötterna samtidigt som han/hon drar ditt vänstra ben mot sig (adduktion) och sedan sidbyte. Då ska det kännas tydligt om piriformis är problemet.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#8
12 augusti 2013 kl 09:48
Gilla
Min fru brukar köra med en gammal "Lego Duplo" kloss som låg i ett hörn hemma.
Ger väl ungefär samma effekt som en golfboll gissar jag.
1970 • Lerum
#9
13 augusti 2013 kl 09:57
Gilla
Det är hard core det :)

Att trampa på samma Legobit mitt i natten är dock inte så trevligt ;)
Magnus
Stockholm
#10
13 augusti 2013 kl 13:09
Gilla
Hitta den/de onda punkterna i höft-/rumpparti och massera tills det onda försvinner, nåt som fungerat för mig. Det satt lite högre upp i höften för min del, och när jag väl fick bort det försvann alla symptom, nästan direkt.
stina
1986 • lund
#11
26 september 2013 kl 20:29
Gilla
jag väcker den hör tråden igen. var hos min kiropraktor för första gången på två år. hin hittade en låsning högt i min rygg, mellan skulderbladen. en vecka efter att hon knäckt rejält där känner jag ingenting i piriformis längre.

hon sa dessutom att man INTE bör massera eller trycka på den när det gör ont, eftersom den redan är irriterad och helst av allt vill vara ifred. rekommenderade ispaket att lägga på istället. vad säger ni om det?
Rosmarie Magnusson
1954 • Björneborg
#12
22 april 2016 kl 21:02
Gilla
Väcker tråden igen. Hjälp! Var i högform. Deltog i Göteborgs premiärbana, 21 km, lekte med barnbarn sprang , gick ned till stan samma dag, 7 km...... Alla tabbar du kan göra! Nu ont i höften. Stretchar, foamrullen, tennisboll, varit på massage.... Tio dagar! Hjälp! Ont ännu! Alternativ träning? Vågar jag cykla? Hjälp!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.