Löpning Träning 7 inlägg 4706 visningar

Backträning

Tobias Johansson
1983 • Linköping
#1
8 augusti 2013 - 08:23
Gilla
Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller backträning ?
Har tänkt börja kombinera medeldistans löppass (5-6-7km), intervall träning (springa 40 sek, gå 40 sek) med backträning.

Problemet är att jag inte vet om man ska satsa på en lång men inte så brant backe eller om den ska vara kort men desto brantare ?

Hur man ska lägga upp själva träningen. Är det fortast möjligast fart upp som gäller, och sedan gå ner för att köra så ett antal gånger eller finns det andra sätt ?
Skägget
1974 • Jönköping
#2
8 augusti 2013 kl 10:02
Gilla
Hej,

beror lite på syftet med dina backintervaller.
På nedanstående länk finns lite tips i olika filmer.
http://www.marathon.se/webb-tv/spring

Lycka till!
1978 • Arboga
#3
8 augusti 2013 kl 10:31
Gilla
Varianterna är självklart avhängda på målet, jag tränar inför LL och har följande olika upplägg:

Springer på en kuperad motionsslingan, i alla motlut trycker jag på lite extra men inte hårdare än att jag på krönet kan fortsätta i lugnt tempo, efter ca hundra meter skall farten vara normalt distanstempo tills nästa backe kommer.

I Arboga har vi en serviceväg upp till toppen på teknikbacken, stignigen är så att man tar ca 50m i höjdvinst på 1km. Jag har lagt en slinga så att jag springer uppför backen, ned för halva och sedan en svagt puperat spår runt på baksida och tillbaka till starten efter ca 2,5km. försöker springa 2-4 varv med jämt tempo.

Det händer att jag kör ren backintervall på servicevägen, springer då uppför i ca 600m och joggar ned på 4min. Kruxet är att vilan blir för lång eftersom man vill hinna tillbaka till startpunkten samtidigt som man återhämtar sig. Ibland avkortar jag vilan till 3min och avancerar närmare toppen för varje repetition. Efter tre repetitioner måste jag lägga in en 6min(eller längre jobb vila) vila för att hinna ned till lägsta punkten.

Ibland kör jag först distanas på ca 10km och sedan 1 eller 2 varv på slingan vid teknikbacken. Att mentalt klara en backen när man redan är trött är nyttigt.

Jag tror många kör backträning i för branta och för långa backar. Risken att man drar på sig mjölksyra är överhängande.
Då och då ser jag ett gäng som springer längs liften i teknikbacken, det är inte många som orkar springa hela vägen upp till toppen utan de faller av en efter en. Den sortens träning tror jag mera stärker din position i gänget än stärker din löpning.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#4
8 augusti 2013 kl 17:39
Gilla
@Per:
Varför är det en nackdel att få mjölksyra vid backintervaller?
1975 • Norrköping
#5
8 augusti 2013 kl 18:33
Gilla
Jag kör i en liftbana i en lokal lite skidbacke. jag tycker att jag av det blivit starkare och mer uthållig av det. Mina intervaller går troligen på tvärs mot vad "alla som kan" säger då jag kör full sula upp med joggvila ner. Jag kör vidare på det sättet tills jag inte orkar och då vilar jag lite längre sen joggar jag 3,5 km hem igen.... tycker det funkar bra.
1978 • Arboga
#6
8 augusti 2013 kl 19:50
Gilla
Malin: Risken för skador ökar markant om man ligger och kör mycket mjölksyra i explosiva backintervaller. Vinsten i träningseffekt är marginell mot att lägga sig några snäpp under.
Lägger man sig dessutom under mjölksyra gränsen så okar man många flera repetitioner och det tror jag man som distanslöpare har mera nytta av än att orka kanske tre repetitioner.
Skall man bli sprint är det det kanske en annan prioritering, där är ju maximal fart viktigt.
Tim P
1981 • Västerås
#7
8 augusti 2013 kl 21:59 Redigerad 8 augusti 2013 kl 21:59
Gilla
Jag brukar köra mina backpass med "hyfsat" jämn ansträngning uppför och nedför. Blir alltid flåsigare uppför men i princip full spetta nedför, eller så fort jag vågar. Passen blir då på en ganska hög ansträngning och vilan, om det kan kallas för vila, blir inte speciellt lång. Det är ruskigt kul att springa fort nedför!

Det är en variant på backe. I och med hög fart nedför får man också se till att avväga farten uppför så den inte blir alltför jobbig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.