Löpning Skador & Rehab 40 inlägg 20338 visningar

Foam Roller eller självmassage - vilket är bäst?

1971 • Alingsås
#1
2 augusti 2013 - 02:34
Gilla
Hejsan
Jag kan ju inleda med att jag är en hyfsat nybliven engagerad löpare utan mycket erfarenhet av skador.

För en vecka sedan var jag ute och körde ett lite annorlunda pass (för mig iaf) med löpträningsteknik och intervaller vilket jag hittills inte gjort tidigare.
Det kan vara så att det hade hänt i vilket fall som helst endera dagen men jag fick i varje fall ont i mitt ena knä. Känslan är lite som att det hugger till som om man petade in något vasst på utsidan av knät så att benet liksom viker sig (pga av smärta) när jag försöker ta ett steg.

En av löparkompisarna diagnostiserade "löparknä", vilket sannolikt stämmer (likaså av vad jag kan läsa mig till).

Heta tips verka vara att stretcha mycket samt massera benet från höften och nedåt mot knät med en s.k. Foam Roller alternativt en pet-flaska med varmt vatten. Jag har testat pet-flaskan till att börja med eftersom jag inte har någon Foam Roller. Saken är den att jag tycker det är lite knöligt att ligga på golvet och "krångla till det" och att det dessutom gjorde väldigt ont. Jag känner inte heller att jag har någon bra kontroll över hur musklerna masseras när jag försöker balansera rullandes på flaskan.

Jag har nu ett par dagar masserat mig "manuellt" med olja och händerna och tycker dels att jag både kan massera så hårt att det gör nästan lika ont som med pet-flaska (ifall det nu är bra) men att jag även känner var musklerna är hårda och stela så att jag mer kan fokusera på dessa områden.

Vad är era erfarenheter med Foam Roller? Har den några uppenbara fördelar framför självmassage som jag inte förstått eller kan jag lika gärna fortsätta massera mig själv med händerna?
< < < 1 2 > > >
Rebecca
1989 • Danderyd
#2
2 augusti 2013 kl 08:06
Gilla
Jag har blivit väldigt hjälpt av foam roller, så jag rekommenderar varmt en riktig sån. Sedan masserar jag för hand också, men foam rollern har gjort underverk både i de musklerna du beskriver men även på framsida lår! Uppenbara fördelar vettetusan, jag tycker att den kommer åt bra, den trycker hårdare än man gör för hand, den tar en större yta åt gången än man kan göra med tummarna.

Jag är som sagt nöjd med en kombo av foam roller och händer :).
Magnus
Stockholm
#3
2 augusti 2013 kl 08:14 Redigerad 2 augusti 2013 kl 08:14
Gilla
Foam roller funkar inte riktigt på mig..kanske jag gör fel, men jag tycker som du att självmassage är bättre då man lättare kan komma ner på djupet och behandla speciella ömma punkter bättre än vad foamrollern lyckas med.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#4
2 augusti 2013 kl 09:39
1 Gilla
Finns även bra stretchövningar på youtube där man lägger upp ena benet korslagt på ett bord och står rakt på det andra. Då drar det fint i rumpan :)
Eller sitter på en stol och tynger ned det ena benet o lutar sig framåt
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#5
2 augusti 2013 kl 10:38 Redigerad 2 augusti 2013 kl 10:41
Gilla
Jag har väldigt bra erfarenhet av skumrulle för just detta. Tycker du att det är knöligt så är det antagligen för att du inte riktigt hittat rätt sätt att göra det på. Sök på you tube på foam roller och IT band, t.ex. http://www.youtube.com/watch?v=c9aJtO0VCqw
Jag har aldrig försökt med PET flaska, men en riktigt foam roller är kanon.
Det gjorde även på mig väldigt ont i början, men det var ett tecken på att det behövdes. Det går att avlasta för lagom tryck genom att stödja med andra benet. Efterhand som det blir bättre behövs det inte längre utan all tyngd går på benet som är på foam rollern. Jag tycker inte att självmassage ger riktigt lika bra effekt. Det går inte att trycka lika mycket. Just när det gäller "IT band" (vad heter senan på svenska?) som ligger ganska ytligt kommer skumrullen åt mycket bra.
Per Carlson
1967 • Norrtälje
#6
2 augusti 2013 kl 10:51
Gilla
När jag fick problem med löparknä för ganska precis ett år sedan gick jag till en naprapat för behandling ett par tre gånger. Därefter har jag varit nog med stretch efter varje runda. Får jag minsta känning lägger jag mig på en tennisboll och mjukar upp sätesmuskeln. Har inga besvär alls längre.
1983 • Halmstad
#7
2 augusti 2013 kl 11:37
Gilla
Jag har avhjälp mina tendenser till löparknä genom att rulla på PET-flaska och stretching. Det går att kavla med en brödkavel också. Ont som f-n gör det i början och sedan blir det bättre och bättre, men det är bara att fokusera, belöningen blir att kunna springa besvärsfri.

Framförallt den här stretchningen tycker jag ger mycket: http://piggelina.se/bilder/Lparkn_A80B/DSCF4794.jpg

Henning Looström
1973 • Lund
#8
2 augusti 2013 kl 12:14
Gilla
Hej!
Jag köpte en Casall- foamroller för ca 350kr när jag åkte på löparknä i våras. Har kört den i kombination med stretch och mindre träningsmängd sedan dess och är mer eller mindre besvärsfri nu.
Jag kan tyvärr inte svara på vad som fixat problemet, om det är foamrollern, stretchingen, mindre träningsdos eller det faktum att jag skiftat till five-fingers och därmed ett annat löpsteg. Många parametrar...
Poängen som jag ser det är att priset för foamrollern är så lågt att det inte finns någon anledning att avstå från den då den hjälpt många med samma problem.
Köpte min på sportamore.se
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#9
2 augusti 2013 kl 20:37
Gilla
Även jag tycker att brödkavel funkar bra, inte lika krångligt som att lägga sig och rulla på en flaska (Inte testat foam-roller men antar att det är nästan lika jobbigt). Kombinerat med stretch så tror jag att det funkar för de flesta!
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#10
2 augusti 2013 kl 20:38
Gilla
Ps: massage för hand funkar också kanon, åtminstone för mig, men jag föredrar nog brödkaveln.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#11
3 augusti 2013 kl 21:03
Gilla
Jag använde en sådan där rulle med taggar på för att fixa mitt löparknä i våras. Gör rejält ont men också mycket lätt att hitta rätt punkter och få en djup och intensiv bearbetning av det onda stället. Dyr men rekommenderas varmt. Roller.se
1971 • Alingsås
#12
3 augusti 2013 kl 22:14
Gilla
Tack alla för era svar!

Först trodde jag du skämtade Daniel (#7) när du skrev brödkavel men eftersom även Carl skriver om det är det nog inget skämt (!?) Ingen som testat en sån där taggig brödkavel förresten? ;)

Nä men allvarligt. Eftersom flera av er har så goda erfarenheter av foam roller så är det som Henning säger, kostar det inte mer är det ju värt ett försök.

Tack för bra tips om strechning och länken till foam roller-övningar.

En skumrulle ska beställas snarast.

För övrigt, hur lång tid kan det ta att bli av med löparknä? Själv har jag varit hyfsat duktig med massage i drygt en vecka nu men jag har fortfarande känningar av det, särskilt när jag går nerför i trappor eller får för mig att skutta iväg några steg.
Jag vill ju dels komma ut i spåret igen och gör det lite ont men inte förvärrar knät kan jag väl stå ut med det till viss del men jag vill absolut inte göra så att det drar ut på tiden mer än nödvändigt. Är det kanske bättre att vänta tills det känns helt ok igen?
Björn
1975 • Stockholm
#13
4 augusti 2013 kl 18:48
Gilla
Skippa vanlig foam roller och gå direkt på rumble roller. Efter det byter man aldrig tillbaka...

Den är brutalt effektiv/smärtsam och kommer åt inne i muskelvävnad på ett HELT annat sätt än en vanlig foam roller. Det är inte bara ett annat namn på samma produkt utan en helt ny typ av rulle med stora "gumminubbar" på.

Jag använder den för hela kroppen men inte minst för slitna ben är den fantastisk. Den gräver in fiiiint i vaderna och den enda gången jag haft problem med ITB pga för snabb mängdökning så var den till stor hjälp (sprang smärtfritt efter en dryg vecka).
http://www.youtube.com/watch?v=i6R7hyNIu54

1971 • Alingsås
#14
4 augusti 2013 kl 19:12
1 Gilla
Tack Björn.
En brutal rumble roller får det bli. Lika bra att göra det ordentligt (och smärtsamt) :o
Björn
1975 • Stockholm
#15
4 augusti 2013 kl 19:27
Gilla
Du kommer inte ångra dig. Jag slog till på den långa (bra att kunna ligga ovanpå längs med och komma åt hela ryggen) och svarta (den hårdare, finns även en blå mjukare).

Rulla lugnt :)
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#16
4 augusti 2013 kl 19:29 Redigerad 4 augusti 2013 kl 19:31
Gilla
Det var en sådan jag menade, jag kör med den blå. Det finns även en svart som är ännu brutalare!

Edit: Björn hann emellan, det blev därför lite otydligt. Kontentan - bra val!
1971 • Alingsås
#17
4 augusti 2013 kl 20:36
Gilla
Huh! Den svarta låter läskig.

Men det är kanske lika bra att ta den svarta direkt. Har jag förstått det rätt så är det mest smärtsamt i början och blir bättre när jag knådat ut slaggprodukterna och mjukat upp musklerna. Om Björn kan stå ut med den svarta borde jag kunna det också, jag är ju faktiskt fyra år äldre och borde vara mer härdad ;)

Den långa låter för övrigt smart att ta som du säger Björn. det kan ju bli aktuellt att knåda annat än bara benen, som ryggen t ex.

Tänkte beställa ikväll typ, nån som vet ett bra ställe att köpa den på?
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#18
4 augusti 2013 kl 21:15
Gilla
1971 • Alingsås
#19
4 augusti 2013 kl 23:01
Gilla
Tack Michael.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#20
4 augusti 2013 kl 23:02
Gilla
Jag trodde att jag läste fel när jag för några månader sedan läste att man skulle kavla benen med brödkavel. Men jag testade. Var mycket skeptisk, men jag blev helt fri från diverse krämpor som löparknä med mera. Kompletterade kavling med stretch och lätt strategisk styrketräning och gick från att knappt kunna gå till att springa Göteborgsvarvet på några veckor.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.