Löpning Skador & Rehab 33 inlägg 19305 visningar

stukad fot

1966 • Stockholm
#1
12 maj 2013 - 11:19
Gilla
några veckor kvar till min debut på sthlms Marathon och jag stukade foten under gårdagens löpning! kraftig svullnad och ont vid belastning. Min undrar är hur jag snabbast blir bra och om det är kört med Marathon?
< < < 1 2 > > >
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#2
12 maj 2013 kl 12:13
Gilla
Aj då, inte bra timing med andra ord. Har vart i samma sits själv när jag fick en rejäl stukning tre veckor före höstens Lidingölopp. Men jag vägrade tappa hoppet. Första rådet jag fick (morgonen efter stukningen) från min vårdcentral var att belasta så mycket jag klarade av (fast inte så jag blev så trött att jag riskerade att trampa snett igen) så jag gav mig ut med hårt lindad fot, mina gångstavar och så blev det slow-motion-promenader.
Fick en tid till en sjukgymnast efter någon vecka där jag fick en massa övningar som gick ut på att stärka foten på olika sätt. Då hade jag även börjat med lite egna övningar jag hittat och fått tips om bland annat här på jogg. Och jag fick beröm av sjukgymnasten att jag börjat belasta så tidigt trots smärtan.

Jag ställde mig på startlinjen på Lidingö mer nervös än någonsin men fixade det nästan helt smärtfritt. Det enda var att jag var vansinnigt extra trött i foten efteråt men jag blev inte på något sätt sämre (oron fanns ju dock hela vägen för hade jag trampat snett som är ganska lätt å göra på Lidingöloppets bana hade det kanske vart kört).

Nu blev det ett vansinnigt långt inlägg men hoppas jag kan ge dig lite hopp med min historia. Så ska man gå utifrån råden jag fick så linda foten, belasta den så gott du klarar och försök få tid till en sjukgymnast. Stort Lycka till!
1966 • Stockholm
#3
12 maj 2013 kl 12:17
Gilla
Tack! vilar idag och låter svullnaden gå ned, imorgon början resan tillbaka!
HR
1972 • Stockholm
#4
12 maj 2013 kl 13:18 Redigerad 12 maj 2013 kl 13:20
Gilla
Vet inte om det är en klubb man ska säga "Välkommen" i. :(

Jag drog på mig en feting för en månad sedan och har nu kört cirka tre-fyra pass med varierande succé.

Att belasta tidigt är A och O så att du inte tappar mer än nödvändigt men samtidigt vara lite försiktig med belastningsträning med stötar och vänta tills svullnaden går ner innan det blir övningar som belastar. Med belasta menar jag annat än att försöka gå.

Högläge och lindat, läsa bok, lyssna på musik, röra på foten lite snällt och sedan upp och gå mellan varven. Lätta på lindan någon gång då och då, röra på foten och kanske spola kallt vatten, torka av, känna av foten och linda om. Skönt. :)

När jag sov fick jag linda en kudde runt foten (löst) som ett "U" så att jag inte skulle vrida över foten eller råka knäcka till den i sömnen, men min stukning var medelsvår och i första stadiet fanns det misstanke om att flera ligament hade rykt med på kuppen.

För mig tog det en och en halv vecka innan jag kunde "belasta" och lite över två veckor innan det blev såpass rörligt att det kändes hoppfullt - men fortfarande fick jag gå baklänges nedför trappor.

Vi har balansdyna hemma - vilket jag dumt nog hoppade på först efter två veckor - det blev en rätt dramatisk förbättring av att köra på den, även om jag började tidigt i tredje veckan.

Räkna med att musklerna runt omkring kan vara lite griniga och känn igenom foten när svullnaden gått ner och när smärtan övergår i stelhet kan du börja kombinera rörelseträningen med lättare belastning.

Promenera och att stå på foten bör du göra så snart du kan men gör inget avancerat innan svullnaden gått ner eftersom fotleden är lite instabil.

För mig är det drygt fyra veckor in på skadan och efter passen (som gått rätt bra) så blir jag lite öm på andra ställen är där själv vridvåldet skedde vilket lägger sig på typ två dagar och att springa i mellanperioden går inte ens. Men, känningar räknar jag med under resten av sommaren om jag har "otur".

Det är ju lite typisk efter typ tvåhundra vrickningar att man ska få en riktig stukning. Sist jag stukade en fot var nog 22 år sedan, i fjällen. En stukning vartannat decennium kan jag ta. :)

Lycka till!
1966 • Stockholm
#5
12 maj 2013 kl 18:47
Gilla
Tackar! legat framför teven idag så svullnaden har gått ned lite, gått lite under kvällen så nu stiger hoppet!
1978 • Hyltebruk
#6
12 maj 2013 kl 22:41
Gilla
En spann med kallt vatten en med varmt.
sätt foten i det kalla och sen i det varma ett antal gånger. Detta gör att du får cirkulation och svullnaden försvinner fortare.
När svullnaden gått ner är det balansövningar som gäller, börja med att stå på ett ben när det går bra, blunda du kan stå på en kudde eller det bästa en balansplatta.
Skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta men nu får det räcka :) Lycka till!!
1966 • Stockholm
#7
20 maj 2013 kl 21:34
Gilla
2 km gång plus 3 km mkt lätt jogg idag.....nu värk.....men det känns bättre.....vill nog springa en mil innan jag är klar....
1966 • Stockholm
#8
28 maj 2013 kl 07:12
Gilla
foten blir svullen så fort jag går/springer.....endast ett riktigt pass på 3 veckor. Nu endast promenader de sista dagarna.......
HR
1972 • Stockholm
#9
28 maj 2013 kl 07:18
Gilla
Skickar dig ett meddelande ikväll, påminn mig per meddelande om det inte kommit något.
/ H
1966 • Stockholm
#10
30 maj 2013 kl 21:21
Gilla
Hämtat nummerlapp, nya skor med extra stötdämpning och stabilitet......lite svullet men jag måste ju testa....
1970 • Lerum
#11
31 maj 2013 kl 09:49
Gilla
Tack för många bra tips
/en som stukade sig igår :(
Pär M
1969 • Umeå
#12
31 maj 2013 kl 22:42
Gilla
en till som har en stukad fot:-(
(mycket lätt stukning)
((bara lite svullen på inrefotknölen))
1966 • Stockholm
#13
1 juni 2013 kl 22:08
1 Gilla
Foten höll idag....42195 meter!
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#14
2 juni 2013 kl 00:35
Gilla
Bra jobbat, kul att höra att det gick bra för dig!
Och till er andra med ny-stukade fötter, hoppas ni kryar på er snabbt!
1967 • Kristianstad
#15
9 juni 2013 kl 17:43
Gilla
Stukade mig idag. Knappt tre veckor till en mara. Har precis gått en kilometer utan stora problem. Inte särskilt svullen - lätt stukad. Tänkte cykla några dagar till och från jobbet. Springa om en vecka. Tar till mig av råden ovan också. Ha en fortsatt trevlig löparsommar alla!
HR
1972 • Stockholm
#16
9 juni 2013 kl 20:28
Gilla
Anders Pihl: bra att du fick nytta av råden. :)

Jan Oskarsson: HÄRLIGT!

Henrik D:
Börja röra på foten så tidigt som möjligt och det låter ju som att du kom lindrigt undan som kan gå. Det är mycket bra.

Jag vet inte vad du jobbar med men om du har möjlighet på jobbet (sitter/står) så rita cirklar med foten i luften, både inåt och utåt.

Svullnar det på så kan du kyla foten och linda den "kramigt" och ha den i högläge. Helst över hjärtat med foten så en liten vilopaus i ryggläge med foten uppe på en puff eller på soffan. Gå gärna barfota hemma. Gör s.k. Crab Walk och försök dra dig fram med tårna - bra genomkörare för foten. Lycka till!
1967 • Kristianstad
#17
9 juni 2013 kl 22:07
Gilla
Tack Henrik R för goda råd.
Går mycket i mitt jobb. Har då Nike Free och går i. Tror att de är bra för rörligheten i foten.
1966 • Stockholm
#18
10 juni 2013 kl 21:17
Gilla
Tack!
1985 • Göteborg
#19
25 november 2013 kl 16:35
Gilla
Har också åkt på en stukning :( Trampade snett och for i backen i morse, efter några hundra meter gång kunde jag småjogga den sista kilometern hem. Sen har det dock svullnat upp, speciellt under fotknölen. Jag går lite konstigt och det känns när jag står upp och cyklar.
- Hur lång tid tog det för er andra innan ni var tillbaka i löparskorna?
-Belastade ni redan från dag 1?
-Andra tips?
HR
1972 • Stockholm
#20
26 november 2013 kl 08:55
1 Gilla
Samma tips som ovan, det är ju lite individuellt med hur lång tid det tar.

Belasta inte med stötar medan du är svullen - leden är mer instabil och svullnaden kommer inte vilja lägga sig och du förlänger bara läketiden.

Linda och högläge. Kramigt och känns det för "strypt" så lätta lite då och då och linda om sedan. Spola med lite kallt vatten och rör på foten och massera lite lätt. Ta korta promenader. Helst högläge för foten när du sitter.

Rör på foten mycket utan belastning, rita cirklar i luften medan du sitter.

Ta det från dag till dag, har svullnaden gått ner så belasta INTE med ett löppass det första du gör utan låt ömheten gå över och fortsätt med enklare övningar och prova lite försiktiga tåhäv och rörelseträning för foten.

En del är tillbaka på fyra fem dagar till lätt träning, en del på två veckor, en del på en månad. Det slår så olika och förutom hur kraftig stukningen i sig var så är ju behandlingen snart inpå och de närmaste dagarna ganska viktiga för en snabb/god återhämtning. :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.