Löpning Träning 2 inlägg 3065 visningar

Vila - hur ska man tänka?

Zara
1989 • Uppsala
#1
4 maj 2013 - 18:19
Gilla
Hur mycket och när ska man lägga in vilodagar? Hur ska man tänka?

Jag har börjat öka antal km per vecka och märker att vissa pass orkar inte benen med. Distanspass så spelar det inte så stor roll, men när man inte orkar ta i på intervallerna känns det lite tråkigt.

Är det bättre med att köra mycket korta distanspass (typ 5km) eller ska man sänka farten på distanspassen? Eller byta ut löpningen mot alternativträning? Eller är det okej att vila 2 dagar i rad?

Massa frågor och lite otydligt fokus. Men det jag är ute efter är egentligen generella tips och råd hur man ska tänka kring vilan och antal vilodagar m.m.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
5 maj 2013 kl 14:32 Redigerad 5 maj 2013 kl 14:38
Gilla
Om man vill bli bäst finns det på sikt inget utrymme för mer än enstaka vilodagar, och väldigt mycket löpmängd är nödvändigt.

Men vägen dit är ju lång och att vila en till två dagar i veckan efter att man hållit på något år eller liknande kontinuerligt med löpning är inte orimligt, men på längre sikt bör vilodagarna bli några få ggr per månad om man satsar.

Att inte vara mentalt eller fysiskt sliten inför fartpass är nog ett krav och är man det ändå tycker jag det är lämpligare att göra uppehåll med fartpass någon vecka eller tills man är sugen men gärna behålla löpmängden intakt.

Sedan är det lite av en vanesak när man ökar träningsmängden från låg nivå att känna sig fräsch på den nya mängdnivån. Det kan ta några månader och då kan man alltså ta det något försiktigare med fartlöpning om man behöver det under en tid av anpassning till den högre mängden

Känner man behov av det kan man naturligtvis även eller alternativt minska mängden en vecka i stället. En del föredrar att pulsera mängden med sakta ökning några veckor och sedan ha en vilovecka inplanerad med klart mindre mängd.
Själv körde jag alltid allt vad jag ville och minskade bara spontantant ibland eller pga sjukdom och skada.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.