Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4198 visningar

Hjälp inför Stockholm

Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#1
22 april 2013 - 18:59
Gilla
Hej!

Har denna vinter och vår tränat på mycket bra inför mitt första Stockholm Maraton. Alting har flutit på bra tills då asfalten kom fram för ca 4-5 veckor sedan.

Det som händer är att jag efter ett backas, när jag ska jogga hem, får ont i vänster knä. Kändes som ett löparknä. Detta gjordes dagen efter jag varit hos en kiropraktor.

Efter det rehabar jag med stretch och styrka utifrån att det är ett löparknä. Lägg till att jag kört styrka och stretch bra enligt Szalkais program.

Varannan dag stegrar jag löpningen med ca 10 min och efter ca 2 veckor sprang jag 1h20 min utan problem eller känningar. Så förra veckan så springer jag en kort 5 km tävling i hyfsat hög fart med både upp- och nedjogg. Detta utan problem. Två dagar senare (i torsdags) kör jag på med 6x1km intervaller samt upp- och nedjogg där allting känns bra. 200m från hemmet gör det snabbt ont i vänster knä. Jag går hem sista biten och efter detta har jag inte vågat mig på att springa.

All tid sedan i torsdags har gått åt att strectha och köra styrka utifrån att det är ett löparknä.

I morgon ska jag till en naprapat som var duktig på löparknän enligt honom själv. Hur går jag vidare med löpträningen de sista fem veckorna som är kvar inför Stockholm.

Olika övningar och stretch känner jag att jag har koll på. Skulle alltså behöva hjälp och tips på hur jag gör med upptrappningen för att sedan klara av maran. Har tränat för att klara 3.30.

Hoppas på hjälp!
MvH
Mycket ledsen löpare
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
22 april 2013 kl 23:12
Gilla
Om naprapaten är duktig på löparknän kan ha berätta hur du ska komma tillbaka, be honom om råd angående upptrappningen, du kanske kan ringa och stämma av om det inte är så att du blir inbokad på ett återbesök (vilket nog är vanligt).
Om du nu inte hinner toppa formen till Stockholm så kan jag lova att den går nästa år också och det finns en mara i Umeå som lär vara bra och är snabbare. Hälsan är viktigast.
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#3
23 april 2013 kl 19:28
Gilla
Har varit till naprapaten som var positiv. Jag kommer att cykla imorgon för att testa springa på torsdag. För att sen på fredag komma tillbaka till honom för att se om det går åt rätt håll. Sedan skulle jag fortsätta stretcha och träna knäet.

Jag kanske har varit för feg med knäet då jag direkt slutat springa då jag känt av knäet? Detta i slutet av två st pass. Eller vad säger ni?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
23 april 2013 kl 21:02
Gilla
Nejdå, man ska aldrig springa med smärta (om man inte vet precis vad det är och precis hur det reagerar).
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#5
23 april 2013 kl 21:36
Gilla
Nu håller vi tummarna för att dina peppande ord samt det jag nu vet från dagens besök hos naprapat ska göra att jag kan gå i mål i Stockholm. Annars finns det som du nämnt en mara i Umeå.
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#6
1 maj 2013 kl 16:02
Gilla
Nu har jag kunnat köra några pass cykel och några löppass utan några som helst känningar i mitt vänsta knä.

Jag försöker se till att träna ungefär som om jag skulle tränat efter mitt träningsprogram. Är det intervaller så gör jag dem ex på cykeln.

Min fråga nu är att testa på ett längre pass än de jag nu klarat av, dvs ca 60 min cykling/löpning. Skulle man kunna tänka sig att jag i helgen löper en bra bit för att sedan avsluta passet med att sätta mig på en träningscykel?

Vad säger experterna? Jag vill som sagt få känna på något/några längre pass innan Stockholm. Har som längst sprungit 1 timma och 15 min i april. Innan det har jag 8 längre pass över 2 mil där 2,7 är längst för tillfället.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
1 maj 2013 kl 19:06
Gilla
@Jacob: Ja. Det är inte samma sak men det är väl det närmsta du kan komma. Om inte vattenlöpning är OK, då kan du köra hela passet i vatten.
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#8
1 maj 2013 kl 19:21
Gilla
@Oldboy. Hur gör jag vattenlöpning? Det är väl tiden jag är ute efter i vattnet om jag nu skulle testa det.

Men att löpa och avsluta med cykel fungerar också tyckte du?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.