Löpning Träning 18 inlägg 6447 visningar

23 km - hur ofta och vad kan man göra för att orka med backarna utmed sträckan?

1976 • Mullsjö
#1
23 september 2012 - 14:30 (Redigerad 23 september 2012 - 14:37)
Gilla
Hej!
I går gav jag mig ut på mitt första varv runt Mullsjö, 23 km i terräng.
Tiden vad 2h 23 minuter (6:12min/km).
En bitvis härlig runda som jag vill skall bli ännu härligare. Det jag kände är att det tar stopp i backarna som är för branta.
Hur kan jag göra för att det skall bli bättre?

Jag hade käkat en macka och druckit en kopp kaffe för att ha lite i magen vilket fungerade men jag skulle nog haft med mig en liten flaska med vatten och en med lite saft för att förgylla tillvaron lite. Vad tycker ni att man behöver ta med sig på ett dylikt pass?

Tack på förhand!

//Patrick
HR
1972 • Stockholm
#2
23 september 2012 kl 15:25 Redigerad 23 september 2012 kl 15:26
Gilla
Patrick: det är en lång och skön sträcka det där. För att orka med backarna så kan du fortsätta ta det lugnt i dem, löpstyrkan kommer att komma med tiden och det ganska fort om du löper den sträckan regelbundet. Avslappnat och bra hållning med kortare steg uppför och strunta i om det "känns långsamt". Att gå kortare sträckor uppför istället för att ta ut dig innan du är bekväm stjäl inte så mycket tid som om du dränerar dig av ett par backar och får sänka tempot under hela återstoden av passet.

Om du taktikspringer så kan du öka farten (eller iallafall låta bli att bromsa) i nedförslut och låta farten plana ut naturligt och sedan återgå till normaltempo.

Vad gäller vatten och energifrågan:
Om du nu klarar sträckan med det enkla upplägget så kan du ju förgylla tillvaron med att ha med lite grann bara, utifall. Den här tiden på året blir man ju inte lika törstig så tänk på att det du bär med dig får du ju släpa på.

En liten platt flaska som inte hämmar dig när du springer är en bra reserv - det är ju skönt att veta att den finns där och sedan kan du ju unna dig en liten klunk när det känns på sin plats. Normalt skulle jag säga att jag inte skulle dricka alls första milen till 12-13km men om du nu blir törstig så är en klunk eller två aldrig fel, även om det råkar komma i början.

Även om du inte blir törstig kan du ju taktikdricka runt 15km, lite grann.

När det gäller något att knapra på så tycker man ju så olika så där är det svårt att råda. En del gillar gel, en del gillar powerbar och en del gillar nötmix. Jag har aldrig provat gel men för mig fungerar det mesta som jag inte behöver springa och tugga så länge. Nötmix är inte mitt favoritbränsle men det är såpass gott och stökar inte till magen så en mindre laddning slinker lätt ner och gör att jag håller mig tills jag kommer fram. Inte så mycket att tugga heller och en liten salt smak med någon klunk vatten efter brukar kännas kalas.

Gick det bra att springa sträckan helt utan tillskott så är det bara att gratulera. :) Då räcker det med att ha med lite grann bara som en reserv, utifall.

23km i terräng är mycket bra jobbat. Klapp på axeln. :)
1976 • Mullsjö
#3
23 september 2012 kl 16:18
Gilla
Henrik, tack för tipsen och tack för komplimangen :-)
Ska köra på det där med att ta ner på steglängden uppför backarna och se hur det går. Kommer säkert att fungera bra och så är det ju som oftast en mental spärr. Jag märkte ju det, att ju längre på spåret jag kom och ju tröttare jag blev, desto oftare blev det att jag gick i backarna, "jag var ju ändå så trött" och då är det nog inte fel med lite "jägargodis" att knapra på.
Hade jag varit ute och vandrat hade jag ju stannat och fikat så varför inte ha lite gott under långpasset också.
En hel del springer ju 21km som ett tävlingslopp, har jag hört :-) och då ingår det ju vätskekontroller.

Ha det gå gott ute i spåret!
//P
1976 • Mullsjö
#4
23 september 2012 kl 20:27
Gilla
En annan fråga, hur ofta ska man springa långt? På vardagarna har jag mest tid till att springa 5-10km och så kan jag klämma in ett sådant pass som bäst en gång i veckan. Iofs är det ju bara jag som kan avgöra detta men om jag skulle vilja springa lopp i stil med Axa Fjällmaraton, vad bör jag köra för typ av träning för att klara av det?
//P
HR
1972 • Stockholm
#5
24 september 2012 kl 06:43
Gilla
Inför Axa FM så har du ju redan ett perfekt lopp, det som du redan springer.

Sedan kan du se till att springa snällare terräng och kanske skippa 5km till förmån för minst 10km som underhåll. (5km går bra som nödpass och är bättre än inget).

När du börjar få upp farten så är skillnaden i tid mellan 10km och 15km såpass liten att du gärna får springa, säg 12 till 15km istället för tio.

Det är lätt att "få panik" för att det går trögt i en backe, men det är så liten del av loppet oftast så det är synd att bränna krut där om man inte tränat upp sig för backar.

Spring långt så ofta du kan utan att du känner dig sliten. 10km är ju en munsbit för dig, så det bör nästan vara minimum i ditt fall.

Antal pass/vecka? Hmm, vet inte på rak arm.

2006 • Alingsås
#6
24 september 2012 kl 07:43
Gilla
jag kör med dextropur i vatten o tar 3 små klunkar varje 15 eller 20 min. funkar för mig
HR
1972 • Stockholm
#7
24 september 2012 kl 09:57
Gilla
Övrig träning är benstyrka, marklyft och utfall inte att förglömma. Men, basövningar bara i ditt fall. Klarar du 23km så är du förbi dutt och petövningar. Har du inga krämpor så har du inte så mycket du behöver jobba på, du är förbi såpass många trösklar om du springer 23km så mer "riktad träning" är nog melodin för dig.

Ska du köra ett "kort pass" på 5km kan du omvandla det till ett fartlekspass och kanske köra backintervaller, behöver inte vara så hårt, men gärna "många" vändor upp och ner. Bättre att träna på "mängd" i lugnare backintervaller än att tokrusha backar, det kommer du garanterat INTE göra på Fjällmaran. ;)
Men, det är bra att ha styrkan att orka med längre motlut. Så ett kort pass kan vara fram och tillbaka i ett seeeegt motlut. Springa ur benen på vägen tillbaka och sedan seeeega sig fram i ett jämnt tempo. Repetera. Repetera.

I verkligheten på Fjällmaran så får du räkna med att du kommer GÅ många delar av sträckan. Så träna kuperat ger mer än att springa flackt och du får in lite backträning per automatik. Träna gärna på att stå på lite mer utför också. ;)

Märta Johansson
1980 • Vik
#8
24 september 2012 kl 19:10
Gilla
Jag brukar ha vatten och en näve russin med. Mycket möjligt att rena långloppsprodukter som gel, energitabletter etc är bättre, men russin ger helt ok energi.
Jonas Dartman
1967 • Linghem
#9
24 september 2012 kl 19:59
Gilla
Jag har gärna lite torkad frukt och kanske några godisnappar eller gelehallon. För mig blir det en liten belöning som smakar gott i munnen ett tag. Snabbt socker är det också.
1976 • Mullsjö
#10
24 september 2012 kl 21:01
Gilla
Tack Henrik, Mattias, Märta och Jonas för svar.
Henrik. Sablar. Nu blev jag bara mer laddad :-)
5 km-spåret i Mullsjö blir nog riktigt bra att nöta på ett par varv. en hel det upp och ner så nöter man på det så får jag nog vad jag behöver i veckan och så kan jag muntra upp mig lite runt Mullsjö de helger som jag kan få till ett långpass.

Sedan skall jag nog se till att skaffa mig någon form av vattenflaskor. Antingen en påse till ryggan eller ett vätskebälte. Får se vad jag springer på i affärerna. För tillfället kör jag med det jag har.

Tack så länge!
//P
HR
1972 • Stockholm
#11
25 september 2012 kl 10:03
Gilla
Bra!
Tagga upp bara!

Lycka till och återkom med resultat och avstämning, det tycker vi om. :)

/ H
1976 • Mullsjö
#12
4 oktober 2012 kl 00:00
Gilla
Hej!
Dags för lite trevlig rapportering.
Har inte sprungit 23 igen, det hanns inte med i helgen.
Var lite orolig förra veckan då jag kände i knäna men det gick över efter 2x5km på lokala elljusspåret i förra veckan. I söndags blev det ett 15km pass, blandat m 10km i terräng och 5km asfalt. Kändes bra och jag avslutade med en 1km backe som visst var tuff men det är ett mål att köra uppför i strax över 5:00min/km ( idagsläget)
Ikväll blev det 2x5km igen och målet var detsamma som förra veckan, "springa i alla backar, inte gå" och idag sprang jag 1.5 min snabbare än förra veckan :-)
Inga höjdartider för er kanske men jag sprang blodomloppet 10km den 19/8 med 1 lång backe på 100% asfalt och en massa folk att haka på på 50minuter och nu går det på ca 53:24 ensam i det kupersde terrängspåret :-)
Euforisk är dagens ord :-)
//Patrick
1976 • Mullsjö
#13
4 oktober 2012 kl 09:11
Gilla
Hej!
När jag sprang i söndags hade jag med mig lite fruxo och det var mumsigt. Finns förbättringspotential, det är nog godare med gelehallon :-) och mer lättuggat. Vatten måste det också bli men jag måste fixa påsen till ryggan eller skaffa mig ett vätskebälte.

//Patrick
2006 • Alingsås
#14
4 oktober 2012 kl 10:33
Gilla
Tror att det där med vätska och snacks är en vanesak. Upp till 2-2,5 mil brukar jag inte ta med mig något om det inte är väldigt varmt eller om jag råkar känna mig lite extra trött och hängig redan från början. Över 2,5 mil brukar jag alltid ha med mig saft och snickers för säkerhets skull men jag brukar oftast komma hem med ungefär hälften kvar. Men är man osäker är det ju bättre att vara på den säkra sidan.
Det är nog väldigt individuellt och som sagt lite av en vanesak.
Jag kör med en liten Camelbak Octane LR 2 liters och tycker att det är ett av mina bästa köp faktiskt. Så sjukt mycket bekvämare och mer mångsidigt än ett vätskebälte med flaskor som jag kört med tidigare.
HR
1972 • Stockholm
#15
4 oktober 2012 kl 14:15 Redigerad 4 oktober 2012 kl 14:16
Gilla
Kul med återkoppling Patrick!
Det är ju bara att fortsätta tugga på. Se löpningen som en kontinuerlig träning som kommer att fortsätta och fortsätta och fortsätta, så behöver du inte stressa fram mål och känna att du ska "hinna med" innan det blir försent. Se till att hålla och se till att utmana dig själv med variation.

Utvecklingen kommer, resultaten med. När du väl "peakar" så kanske du når en platå där du inte blir så mycket snabbare. Men, det är lättare att bibehålla kondition än att förbättra den när du väl klivit över nästa tröskel. Att ligga på topp HELA tiden blir ganska jobbigt.

Liksom Markus springer jag normalt utan "bränsle" men vid långpass är det trevligt att han en reserv och kanske något att se fram emot. Jag inser att om jag ska fortsätta med pass över 15km så vill jag nog ha med iallafall något.

Så länge det inte är fysiskt i vägen (hatar att släpa på grejer i spåret) så kan det få vara med.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#16
4 oktober 2012 kl 14:43
Gilla
Angående det här med bränsle under långlopp. Jag sprang 3 mil i söndags (2h och 34 min). Första gången jag sprungit längre än 2.1 mil. Jag hade med mig russin och en liten kexchoklad. och Maxims sportdryck i 3 av fem flaskor, vatten i övriga 2 i mitt vätskebälte.

Tyckte det var gott med russin att fylla på lite då och då. Enkelt att äta lite grann bara. Kexchokladen där emot smakade väl gott men man blev ju torr i munnen! Har aldrig ätit nått under löpning tidigare. Kändes konstigt men nog bra att träna på!

Vet inte om man behöver allt det där, är svårt att veta då man är nybörjare på så här långa pass... Men eftersom jag är anmäld till maran nästa år lär det blir fler av dom framöver.
1976 • Mullsjö
#17
4 oktober 2012 kl 17:17
Gilla
Tack än en gång för goda tips.
Henrik, jag känner mig rätt lugn med presterandet, mitt mål är att kunna fortsätta springa utan att behöva gå. Sedan kommer ju de backar som blir övermäktiga men om jag kan ta mig runt 15-25km och njuta så är jag nöjd!! När det kommer märker vi.

Ha det bra så länge!!
//P
HR
1972 • Stockholm
#18
4 oktober 2012 kl 18:12
Gilla
Detsamma. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.