Löpning Träning 5 inlägg 3213 visningar

Takt på lopp (5km)

Jonas
1985 • Örebro
#1
28 augusti 2012 - 20:24
Gilla
Hej på er.

Någon som har någon bra erfarenhet när kommer till att öppna ett 5km lopp?

Hålla samma takt rakt igenom hela loppen eller öppna på lägre takt för att sedan öka? Vill ju gärna komma i mål på en bra tid för mig själv sett.
Tips uppskattas.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
28 augusti 2012 kl 20:32
Gilla
Jämn högsta möjliga fart med liten spurt är nog bäst. Det kostar extra syreupptagning att dra på sig för stor mjölksyreskuld genom att öppna för hårt eller springa för fort under de första 3-4 kilometerna så att man måste minska desto mer och totalt tappar.
HR
1972 • Stockholm
#3
28 augusti 2012 kl 20:47
Gilla
Det är såpass långt att du inte kan gå på max från start. Försöker man med det så finns som sagt risken att man rasar och sedan får lufsa i mål på en dålig tid.

Det är också såpass kort att du inte kan "hålla igen" för mycket och ta igen det på slutet.

Det är en sträcka där man bör försöka ligga på så hårt man kan utan att krokna och hålla en så jämn och hög fart som man mäktar med. Finns det lite i reserv så drar man på mot slutet. Men, man kan inte tänka som på en mil att man ska "vänta och se" mot slutet.

Jag tycker 5km är en "svår" sträcka att springa för mig och mycket avhängig av dagsform, mer så än de flesta andra sträckor.

HR
1972 • Stockholm
#4
28 augusti 2012 kl 20:50
Gilla
PS

Om du vet banprofilen så kan man taktikspringa loppet, dvs olika fart på flacka och branta partier. Det är ju värdelöst att hålla igen i ett nedförslut och att inte stå på på ett flackt parti om man vet att det finns en rejäl backe i loppet där man får räkna med att sänka farten för att orka med. Det är mycket hårdare att försöka hålla farten konstant på kuperat.
Jonas
1985 • Örebro
#5
28 augusti 2012 kl 21:59
Gilla
Tack för tipsen. Kommer att ta mig till banan och cykla igenom den. Tror det är någon sluttning osv.
Som jag förstår det på era kommentarer så öppnar jag lite mer försiktigt och öser på allt eftersom!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.