Löpning Träning 6 inlägg 3387 visningar

Puls-funderingar

1974 • Huskvarna
#1
28 juni 2012 - 12:05
Gilla
Har en hel del funderingar angående min puls vid olika aktiviteter. Pulsen vid mina löp-pass har jag mest erfarenhet av, men har också en del spinning-pass som jag nu jämför med. Vid mina senaste löpar-tävlingar (både 10km och 21,1km) ligger snittpulsen på 173 och pulstoppen på 178.
Jag springer milen på under 40 minuter.

Vid dom spinning-pass jag har kört med samma klocka & pulsband har jag en pulstopp på 169 och då har jag
verkligen ansträngt mig för att komma dit och gett järnet, det har varit intervaller på dessa pass för att just komma upp i puls. Jag kör verkligen slut på mig och har ett rejält motstånd på (gillar att ha mer motstånd än ett högre tempo).
Under ett sådant pass ligger min snittpuls på endast runt 150.

Jag har läst på mig lite att det är helt normalt att ha olika pulstopp/snittpuls vid olika fysiska aktiviteter.
Vissa har som mig eller tvärtom. Skulle vara kul att få lite mer feedback om mitt pulsavstånd mellan dessa aktiviteter
är någorlunda normalt?

Har även testat Cross-Trainer och kom nästan upp i samma pulstopp som vid löpning, däremot så skulle inte min snittpuls under ett sådant pass komma upp i samma nivå.

Jag har också läst att cykling ute jämfört med spinning kan skilja sig. Springer även lite på löp-band men har inte testat med pulsbandet än, men kommer att göra det för att se om det skiljer sig?

En annan fundering angående min puls är att när jag springer tidigt på morgonen, tar en banan och en macka och
ger mig ut på ett pass, så kan min puls tillfälligt sticka iväg rejält, vid något tillfälle ända upp till 224, är detta normalt? Pulsen går sedan snabbt ner till mer normalt, se ; http://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=5148263

Är 38 år och vet inte riktigt vad min egentliga maxpuls är, 220-min ålder=182 kanske stämmer rätt så bra på mig?
Frida
1981 • Göteborg
#2
28 juni 2012 kl 12:32 Redigerad 28 juni 2012 kl 12:32
Gilla
Min maxpuls skiljer 10 slag mellan spinning och löpning, och löpmaxpulsen är för mig minst 30 slag högre än den åldersberäknade maxpulsen.

Pulsvariationer mellan pass kan bero på mat, vätskeintag, temperatur mm (förutom uppenbara faktorer som överträning och sjukdom). Men om din puls sticker till 224 kan du ju inte ha en maxpuls på 182? Dessutom låter det vansinnigt högt om du inte upplever något onormat ansträngande jämfört med andra rundor. Det är inte så att din pulsklocka har kontaktproblem i början av passet så den räknar på dubbelfrekvens?
1954 • Falun
#3
28 juni 2012 kl 12:37
Gilla
Det är med 98% sannolikhet kontaktproblem. Är väldigt vanligt att det blir det i början av passen innan lite svett gör att kontaken blir bättre. Tittar man på pulskurvan i länken ovan så är det ju så. 2% sannolikhet att hjärtat fått frispel i början av passet, men det skulle du känt.
1974 • Huskvarna
#4
28 juni 2012 kl 13:44
Gilla
Tack för svaren! Visst kan det vara kontaktproblem, men varför inträffar detta bara i sådana fall på mina morgonpass? Det har aldrig inträffat senare på förmiddagen eller resterande tid på dygnet. Tror att jag har en vilopuls på runt 50. (Har läst att vilopulsen skall vara som lägst på morgonen i sängen). Chockar jag kanske kroppen på något sätt, det händer att jag får dubbelslag ibland. Dessutom är början på denna runda krävande i början, cirka 13-14 meters höjdstigning den första minuten. Och det känns verkligen att pulsen får fart och jag får känslan av att hur ska detta sluta? Detta upplever jag inte när jag springer samma rundan senare på dygnet. Det är bara denna runda som jag kör som morgonpass och det kanske tar 10 minuter från sängen och äta något tills jag startar passet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
29 juni 2012 kl 00:27
Gilla
Om du får flera dubbelslag kan pulsräknaren nog få spader, det kan förklara varför värdet verkar knas samtidigt som du käner att det är annorlunda. Men det kan ju vara kortvarig hjärtklappning också.
Maxpuls på 182 har du inte, det kan jag lova. Du kommer knappast i närheten av din maxpuls på långdistanstävling, kanske på 3000m.
Om du tycker puls är ett spännande ämne kan du ju rota vidare men för din träning kan du strunta i den. Det finns så mycket som inverkar.
1972 • Umeå
#6
29 juni 2012 kl 07:58
Gilla
pulspiken är garanterat kontaktproblem, jag har haft liknande galna toppar.

ett "bekymmer" med spinningen är väl att många instruktörer ger obefogat långa vatten- och vilopauser mellan låtarna. det ger ju spinningen en intervallsträningseffekt, men håller nere snittpulsen under timmen. Har man bra kondition sjunker ju pulsen väldigt fort när man sitter ner och trampar tomt så att säga
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.